Dukaj: Venecijanska komisija je stava da Vlada u tehničkom mandatu treba da se uzdrži od predlaganja novih zakona

"Kao što sam i kazao nakon online sastanka sa ekspertima Venecijanske komisije, podržani su koncept i struktura Nacrta zakona o Vladi", naveo je Dukaj

17707 pregleda 9 komentar(a)
Dukaj, Foto: MJU
Dukaj, Foto: MJU

Venecijanska komisija je stava da Vlada u tehničkom mandatu treba da se uzdrži od preduzimanja novih političkih inicijativa i predlaganja novih zakona nakon što izgubi podršku Parlamenta, saopštio je ministar javne uprave Maraš Dukaj.

"Upravo je završena sjednica Venecijanske komisije na kojoj sam imao privilegiju učestvovati u razmjeni mišljenja o tekstu Nacrta zakona o Vladi koji je uz široke konsultacije izradilo Ministarstvo javne uprave. Donošenje Zakona o Vladi predviđeno je Srednjoročnim programom rada Vlade Crne Gore za period 2022-2024 kao i Strategijom reforme javne uprave. Kao što sam i kazao nakon online sastanka sa ekspertima Venecijanske komisije, podržani su koncept i struktura Nacrta zakona o Vladi", istakao je Dukaj u saopštenju.

On je dodao da je Venecijanska komisija mišljenja da odredbe Nacrta zakona nijesu u suprotnosti sa suštinom Ustava, kao i da nijesu nespojive sa međunarodnim standardima i da je to ono što je ključno u ovom procesu.

"Sugestije i komentari koje je Venecijanska komisija dala u cilju unapređenja zakonskih odredaba, više su nego dobrodošle i same po sebi su glavni cilj zašto je ovaj Nacrt zakona poslat na mišljenje jednom stručnom tijelu kakvo je Venecijanska komisija. One mogu i treba da budu usvojene i to bez eventualnog bespotrebnog čekanja i odlaganja. Venecijanska komisija je stava da Vlada u tehničkom mandatu treba da se uzdrži od preduzimanja novih političkih inicijativa i predlaganja novih zakona nakon što izgubi podršku Parlamenta. Vecenecijanska komisija se zahvalila MJU što smo inicirali i uključili i zatražili mišljenje o Nacrtu zakona", poručio je Dukaj.

Venecijanska komisija
foto: MJU

Po njegovim riječima, zaključak je da je Zakon o Vladi potreban Crnoj Gori i to što prije, bez obzira na trenutno kompleksnu političku situaciju.

"Uvjeren sam da mnogi izazovi kroz koje prolazi crnogorsko društvo, posebno u vrijeme dugog tehničkog mandata Vlade, ne bi postojali da već imamo ovaj zakon. To je moguće i naša ključna ocjena nakon sastanaka sa Venecijanskom komisijom", zaključio je Dukaj.

Bonus video: