Varhelji: Zapadni Balkan mora da bude ekonomski integrisan sa EU prije nego što zemlje postanu članice

"Mislim da je Berlinski proces bio i da će ostati najpouzdanija platforma preko koje pokazujemo naše interesovanje za region. Ovdje govorimo o velikim političkim projektima, ali i o projektima koji utiču na svakodnevni život građana i o tome kako ćemo dovesti EU na Zapadni Balkan", kazao je Varhelji

4020 pregleda 6 komentar(a)
Varhelji, Foto: Reuters
Varhelji, Foto: Reuters

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji izjavio je danas u Tirani da je Berlinski proces odlična platforma za angažman EU na Zapadnom Balkanu i da ona pokazuje posvećenost Unije regionu.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrima spoljnih poslova Njemačke i Albanije, posle sastanka u okviru Berlinskog procesa, Varhelji je rekao da Zapadni Balkan mora da bude ekonomski integrisan sa EU prije nego što te zemlje postanu članice Unije, prenosi albanski portal Ej-Bi-Si njuz.

"Mislim da je Berlinski proces bio i da će ostati najpouzdanija platforma preko koje pokazujemo naše interesovanje za region. Ovdje govorimo o velikim političkim projektima, ali i o projektima koji utiču na svakodnevni život građana i o tome kako ćemo dovesti EU na Zapadni Balkan", kazao je Varhelji.

Poslije sastanka ministara spoljnih poslova zapadnobalkanske šestorke i više članica EU, u sklopu priprema za samit Berlinskog procesa u Tirani 16. oktobra, šefica njemačke diplomatije Analena Berbok rekla je da Unija "želi da korača rame uz rame" sa Zapadnim Balkanom na putu ka EU.

"Hajde da zajedno koračamo na putu ka EU, došlo je vrijeme da ispunimo obećanja koja smo dali", kazala je Berbok.

Navela je da je "srce Berlinskog procesa saradnja u okviru regionalnog tržišta" i dodala da se to tiče "konkretnih stvari u svakodnevnim životima ljudi".

Albanski ministar za Evropu i spoljne poslove Igli Hasani, koji je predsjedavao današnjem sastanku, kazao je da je neophodno ulagati u smanjenje jaza u ekonomskom razvoju između Zapadnog Balkana i EU.

Hasani je rekao da će to pomoći da se ekonomije regiona pripreme za integraciju u jedinstveno tržište EU.

Naveo je da će u fokusu predstojećeg samita Berlinskog procesa pretežno biti poboljšanje ekonomskih performansi Zapadnog Balkana i dodao da je na stolu nekoliko predloga koji treba značajno da unaprede ekonomski razvoj regiona, u skladu sa planom koji je iznela predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Uz Hasanija, na današnjem sastanku su učestvovali i i presjednik Vlade Crne Gore i koordinator Ministarstva vanjskih poslova Dritan Abazović, šefovi diplomatija Srbije, Kosova, Sjeverne Makedonije i Bosne i Hercegovine, Ivica Dačić, Donika Gervala, Bujar Osmani i Elmedin Konaković.

Uz Berbok, u Tirani su bili i predstavnici drugih članica EU - Austrije, Grčke, Mađarske, Španije, Holandije i Rumunije, kao i Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) i Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO).

Berlinski proces je diplomatska inicijativa bivše njemačke kancelarke Angele Merkel, pokrenuta 2014. godine s ciljem da se podrži mirna, stabilna i demokratska budućnost Zapadnog Balkana, da se unaprijede regionalna saradnja i evrointegracije regiona.

Bonus video: