Kordić: Koalicija ZBCG spremna za sastanak sa Spajićem, nećemo dodatnim zahtjevima komplikovati situaciju

Funkcionerka i poslanica ZBCG je ocijenila da je izuzetno važno formirati jednu istinski reformsku vladu, koja će moći da iznese reformu pravosuđa i uspostavljenje osnova za ustanovljenje pravne države

24290 pregleda 140 reakcija 67 komentar(a)
Kordić, Foto: Luka Zeković
Kordić, Foto: Luka Zeković

Koalicija Za budućnost Crne Gore (ZBCG) spremna je za sastanak sa mandatarom Milojkom Spajićem i neće imati dodatne zahtjeve u vezi sa njihovim eventualnim učešćem u novoj vladi.

To je "Vijestima" rekla funkcionerka i poslanica koalicije ZBCG Simonida Kordić, naglašavajući da u tom savezu ostaju pri ranijoj odluci da prihvataju ponudu Spajića.

Spajićeva ponuda je, između ostalog, uključivala mjesta potpredsjednika vlade, ministra prosvjete, turizma, sporta i mladih, mjesta potpredsjednika Skupštine iz parlamentarne većine i reda žena...

Do dogovora ranije nije došlo jer je, prema tvrdnjama Spajića, ZBCG odbijala da prihvati ponudu, pa je prihvatila kad je to isto ponudio drugima.

Iz ZBCG su tražili pisanu ponudu, navodeći da nijesu mogli da vjeruju u ozbiljnost mandatara, jer je iste resore nudio drugima.

"Vijesti" su jutros objavile da Pokret Evropa sad (PES) na čijem je čelu Spajić planira da s koalicijom ZBCG i Građanskim pokretom (GP) URA pregovara o formiranju vlade.

"Ostajemo pri svom stavu da prihvatamo ponudu. Nećemo ni na kakav način koristiti ili zloupotrebljavati novonastalu situaciju i sa nekim dodatnim zahtjevima dodatno komplikovati situaciju. Mi smo ozbiljni ljudi, kada smo jednom prihvatili ponudu pri tome ostajemo", kazala je Kordić.

Ona je ocijenila da je izuzetno važno formirati jednu istinski reformsku vladu, koja će moći da iznese reformu pravosuđa i uspostavljenje osnova za ustanovljenje pravne države.

"S tim što je među najvažnijim prioritetima i ubrzavanje procesa EU integracija, kojima je naša koalicija veoma posvećena, kao i ogromna vaćina građana Crne Gore. Iz tih razloga smatramo da je izuzetno važno da se taj proces formiranja vlade ne odugovlači i ne komplikuje dalje, u tom smislu evo i naš je stav da ćemo ostati pri onome što je bila prvobitna ponuda mandatara i da nećemo tražiti dodatne resore", poručila je Kordić.

Smatra da je vrlo ohrabrujuća najava sastanaka mandatara sa ZBCG i GP URA.

"Mi smo od početka bili na stanovištu da treba tražiti većinu u onoj parlamentarnoj većini od 30. avgusta 2020. i koliko vidimo iz PES-a je naznačeno da će se pregovori nastaviti u okviru te većine, naravno i sa ZBCG", rekla je Kordić.

Prema njenim riječima, ohrabrujuća je činjenica da su i mandatar i kolege iz PES-a uvidjeli nužnost stvaranja jedne istinske demokratske proevropske vlade u okvirima većine od 30. avgusta.

"Nadam se da više neće biti potrebe niti ikakve namjere da se kao u prethodnom periodu zalazi u nekakave stranputice i slijepe ulice koje očigledni ne vode nikuda. Očekujemo da će se vlada formirati upravo u onim okvirima koji su nam opet građani dali", zaključila je.

Bonus video: