Ambasada Palestine: Mir se može postići jedino okončavanjem izraelske okupacije i kolonizacije

"Izrael je nasilno stvoren na palestinskom tlu 1948. godine protivno volji palestinskog naroda koji je tada živio pod opresijom britanske okupacije"

15504 pregleda 93 reakcija 11 komentar(a)
Detalj iz Gaze nakon izraelskih napada, Foto: Reuters
Detalj iz Gaze nakon izraelskih napada, Foto: Reuters

Ambasada Palestine u Crnoj Gori saopštila je da se mir može postići jedino okončavanjem izraelske okupacije i kolonizacije i omogućavanjem palestinskom narodu da ostvari svoja prava na samoodlučivanje u nezavisnoj, slobodnoj i suverenoj Palestini sa Jerusalimom kao glavnim gradom.

Oni su na Fejsbuku objavili "brzi podsjetnik":

"Izrael je nasilno stvoren na palestinskom tlu 1948. godine protivno volji palestinskog naroda koji je tada živio pod opresijom britanske okupacije. Palestinci nikada nisu prestali da pružaju otpor okupatorima i pored toga što im nije dopušteno da imaju sopstvene vojne snage. Izrael je svjetski rekorder po broju zločina i prekršaja međunarodnih zakona i rezolucija, a da pritom nikad nije snosio odgovornost već uživa nekažnjivost, naročito od strane takozvanih zapadnih zemalja u politici blatantnog i licemjernog dvostrukog standarda", poručili su iz Ambasade Palestine.

Naveli su i da je Palestina prihvatila da se povinuje međunarodnim rezolucijama i da uspostavi državu na samo 22 odsto svoje teritorije, te učestvovala u mirovnom procesu.

"Izrael je odgovorio sa više zločina, vojnom okupacijom, kolonizacijom i etničkim čišćenjem usmjerenim protiv Palestinskog naroda. Palestinski narod ima pravo na samoodbranu i zaštitu. Mir se može postići jedino okončavanjem Izraelske okupacije i kolonizacije i omogućavanjem Palestinskom narodu da ostvari svoja prava na samoodlučivanje u nezavisnoj, slobodnoj i suverenoj Palestini sa Jerusalimom kao glavnim gradom", poručili su iz Ambasade Palestine.

Sukobi izraelskih vojnika i pripadnika palestinske grupe Hamas koji su se ubacili na jug Izraela iz pojasa Gaze i ušli u pogranična izraelska naselja nastavljeni su danas poslije iznenadnog napada "hamasovaca" u subotu ujutru.

Nastavljeni su i udari izraelske vojske iz vazduha na ciljeve u Gazi u znak odmazde.

Bonus video: