"GODINAMA SLUŠAMO LAŽNA OBEĆANJA"

Demokrate: DPS će Podgoričane ponovo prevariti u vezi kolektora

Potpredsjednica Demokrata, Zdenka Popović je primijetila da je „Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda jedan od najznačajnijih kapitalnih projekata, čija je realizacija bila ponovo, po ko zna koji put, obećana građanima Podgorice i izbornim programom DPS-a iz 2014. godine“
177 pregleda 12 komentar(a)
Ažurirano: 23.08.2017. 18:06h

Demokratska partija socijalista u Glavnom gradu godinama lažno obećava, pa tako i sada sprema novu obmanu za građane Podgorice u vezi sa kolektorom za prečišćavanje otpadnih voda, kazali su na današnjoj konferenciji Demokratske Crne Gore potpredsjednica partije i odbornica u Skupštini Glavnog grada, Zdenka Popović, i predsjednik kluba odbornika u SO Glavnog grada, Vladimir Čađenović.

Popović je primijetila da je „Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda jedan od najznačajnijih kapitalnih projekata, čija je realizacija bila ponovo, po ko zna koji put, obećana građanima Podgorice i izbornim programom DPS-a iz 2014. godine“.

„Vlada Crne Gore je na 35. sjednici od 20.07.2017. godine razmatrala i usvojila "Prijedlog za izmjenu dogovora o razvojnoj saradnji Vlade Crne Gore i Vlade Savezne Republike Njemačke", kojim se predlaže izmjena Sporazuma o finansijskoj saradnji na način što će se projekat "Obnovljivi vidovi energije" zamijeniti projektom "Prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici". Na taj način bi Njemačka razvojna banka (KfW) obezbijedila donaciju u iznosu od 5 miliona eura, ali tek onda kada nakon provjere utvrdi da navedeni projekat ispunjava uslove za pružanje podrške. S obzirom da je Protokol međuvladinih pregovora potpisan 15. septembra 2009. godine i da važi 8 godina, rok za dodijeljena sredstva ističe krajem ove godine. Dakle, Vlada Crne Gore će izgubiti donaciju od 5 miliona eura, kao što je izgubila i već odobreni kredit od Njemačke razvojne banke u iznosu od 75 miliona eura, ako ne dostavi projekat "Prečišćavanje otpadnih voda" u Podgorici“, rekla je Popović.

Ona je istakla da je Klub odbornika Demokrata dana 24. aprila ove godine zatražio da im se dostavi i javno objavi Studija za projekat "Sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda" Podgorice. Međutim, napominje, ovom zahtjevu nije udovoljeno, jer iz d.o.o. „Vodovod i kanalizacija Podgorica“, u pismu od 28. aprila tekuće godine, navode „da prema stavu Revizione komisije Studija nema konačnu verziju."

„Međutim, svjedoci smo da se ovih dana najavljuje da će ubrzo biti raspisan tender za "Projekat sakupljanja i prečišćavanja otpadnih voda" u Podgorici kod činjenice da nema Studije u konačnoj verziji, kao i da se pokušava prikriti od javnosti da je samo riječ o tenderu za izradu projekta za realizaciju ove investicije. To je samo dokaz prazne priče i još jedne obmane u nizu Podgoričanki i Podgoričana od strane DPS-a. Dakle, ništa novo u odnosu na obećanja DPS-a uoči svih izbora u posljednjih dvadesetak godina“, zaključila je Popović.

Predsjednik Kluba odbornika Demokrata, Vladimir Čađenović, upoznao je javnost da je Odlukom Ustavnog suda stavljen van snage planski dokument DUP ,,Industrijska zona Kombinat aluminijuma Podgorica'' iz 2008. godine, kojim je bila predviđena lokacija kolektora u Botunu, pa se da zaključiti, smatra on, da u ovom trenutku ne postoji ni važeći planski dokument na osnovu kojeg bi se ušlo u realizaciju ovog projekta.

„Nije, niti nama, niti javnosti poznato da izvršna vlast išta čini nakon Odluke Ustavnog suda od 25.07.2017. godine kojom su 142 planska dokumenta u Podgorici stavljena van snage“, naglasio je Čađenović.

„Izgleda da je aktuelna nelegitimna podgorička vlast jedva dočekala ovakvu odluku Ustavnog suda da bi u njoj tražili alibi za nerad i zaustavljanje razvoja Glavnog grada u mandatu koji na sreću građana Podgorice privode kraju. U prilog ovakvoj tvrdnji idu naročito nizak stepen realizacije izbornog programa DPS-a iz 2014. godine i Sporazuma kojim je konstituisana sadašnja vladajuća većina u Skupštini Glavnog grada, a koji, iako se nalazimo već u posljednjoj godini tog mandata, iznosi manje od 20% realizacije onog što je tim dokumentima obećano građanima Podgorice“, saopštio je Čađenović.

Kako je istakao, postrojenja nema ni na vidiku, pa je u potpunosti opravdan naš strah da smo predaleko i od samog započinjanja njegove izgradnje.

„Međutim, to nije razlog da građani Podgorice, naročito oni koji žive u ulici 8. marta i okolini, na prostoru oko Delte, u Gornjoj i Donjoj Gorici, treba da zbog nesposobnosti ove vlasti trpe neprijatne mirise koji nastaju na starom postrojenju, već treba hitno krenuti u rješavanje tog problema. Postoji tehnologija koja to može vrlo brzo eliminisati i moguće je pronaći sredstva kojima će se riješiti ovaj pregolem problem koji ovim građanima čini život nepodnošljivim već više decenija, a ovaj grad je valjda poslije toliko vremena dužan da im u XXI vijeku obezbijedi pravo na čist vazduh i normalan život“, zaključio je Čađenović.

Galerija