Abazović: Avion spreman da poleti za Tel Aviv i evakuiše crnogorske državljane, neki ne žele da napuste Izrael

"Znate da sada postoji jedna specifična situacija i treba dovoti posebni security clearance (dozvolu izrealskih službi bezbjednosti) za slijetanje u Tel Aviv zbog svega što se sada tamo događa, ali mi ćemo svoj avion uputiti po naše građane i mislim da će se to realizovati jako brzo" kazao je Abazović

17500 pregleda 72 reakcija 16 komentar(a)
Abazović, Foto: Siniša Luković
Abazović, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 09.10.2023. 13:43h

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović kazao je da je avion nacionalne aviokompanije "Air Montenegro" spreman da poleti za Tel Aviv i evakuiše crnogorske državljane koji su se zatekli u Izrealu i izrazili želju da napuste tu državu gdje je juče zvanično proglašeno ratno stanje nakon iznenadnih napada islamističke paramilitarne grupe Hamas na jug Izraela a koji su započeli u subotu.

"Za evakuaciju se prijavilo blizu 40 naših građana. Ima i nekih koji iz raznih svojih razloga, ne žele da napuste Izrael. Ima sportista, ima turista, raznih kategorija građana ali uglavnom, završavaju se sve procedure. Znate da sada postoji jedna specifična situacija i treba dovoti posebni security clearance (dozvolu izrealskih službi bezbjednosti) za slijetanje u Tel Aviv zbog svega što se sada tamo događa, ali mi ćemo svoj avion uputiti po naše građane i mislim da će se to realizovati jako brzo" kazao je danas Abazović novinarima u Tivtu gdje je bio na svečanosti polaganja kamena temeljca za izgradnju nove zgrade OŠ "Branko Brinić" u Radovićima.

Zbog napada Hamasa iz pojasa Gaze na jug Izraela i čestih raketiranja gradova u toj državi, uključujući i Tel Aviv, situacija sa odvijanjem saobraćaja na tamošnjem internacionalnom aerodromu "Ben Gurion" se mijenja iz časa u čas i neophodno je dobiti saglasnot izrealske vojske i službi bezbjednosti da bilo koji strani avion može tamo da sigurno sleti i pokupi strane državljane koji se evakuišu iz jevrejske države.

"Najvažnije je da se svi građani Crne Gore koji žele da se evakuišu iz Izraela na vrijeme prijave našem Ministarstvu vansjkih poslova i da iskoriste tu priliku zato što ne znamo kakav će biti dalji razvoj događaja i da li će biti zatvaranja aerodroma Ben Gurion jer je to u ovom trenutku, krajnje nepredvidljivo. U svakom slučaju, naši građani mogu da računaju da će naša nacionalna aviokompanija poći po njih", zaključio je premijer Abazović.

Abazović he ranije danas "Vijestima" rekao da se svakog trenutka očekuje da avion crnogorske kompanije dobije bezbjednosno odobrenje i da mu bude odobren slot na aerodromu u Izraelu.

Abazović je juče saopštio da je avion spreman da ode po građane Crne Gore u Izrael.

Bonus video: