Abazović: URA nije dobila poziv PES-a za pregovore o vladi, torta može da se odmrzne i uruči u svakom trenutku

"Ako bude bilo nekog poziva, mi nikada nismo bježali od dijaloga sa bilo kime. To uopšte ne znači da ćemo se i dogovoriti, ali da vodimo dijalog to je, čini mi se, stvar političke kulture", rekao je Abazović

45738 pregleda 89 reakcija 76 komentar(a)
Abazović, Foto: Siniša Luković
Abazović, Foto: Siniša Luković

Premijer u tehničkom mandatu i lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović kazao je da ta stranka još nije dobila nikakav poziv od Pokreta Evropa sad (PES) na pregovore o eventualnom učešću GP URA u novoj Vladi koju sastavlja mandatar i lider PES-a Milojko Spajić.

Poslanici PES su na sastanku u petak veče konstatovali da bi trebalo ponovo razgovarati o formiranju vlade sa koalicijom Za budućnost Crne Gore (ZBCG), ali u pregovore uključiti i Građanski pokret URA.

"Vijestima" je izvor iz vrha PES-a rekao da su se odlučili na taj potez nakon što je Demokratska Crna Gora definitivno odbila opciju da šef parlamenta i Vlada budu izabrani odlučujućim glasom predsjednika Demokratske unije Albanaca (DUA) Mehmeda Zenke.

Zbog toga mandatar za sastav vlade i lider PES-a Milojko Spajić mora da traži novu skupštinsku većinu, koja bi omogućila izbor vlasti.

Abazović je danas novinarima u Tivtu gdje je položio kamen temeljac za gradnju nove zgrade OŠ "Branko Brinić" u Krtolima, kazao da GP URA do sada nije dobio nikakav zvaničan poziv za pregovore od PES-a, "niti, da ne bi bilo nikakve zabune, na njemu insistiramo".

"Ako bude bilo nekog poziva, mi nikada nismo bježali od dijaloga sa bilo kime. To uopšte ne znači da ćemo se i dogovoriti, ali da vodimo dijalog to je, čini mi se, stvar političke kulture. Poziva do sada nije bilo i to je legitimno. Što god oni (PES - prim. aut.) smatraju da je najbolja opcija, naša pozicija je kao i do sada vrlo čista i vrlo jasna. Torta može da se odmrzne u svakom trenutku i da se uruči", istakao je Abazović, aludirajuči na svoju raniju izjavu da će ako se sastavi nova vlada, on njene učesnike častiti tortom.

Na pitanje "Vijesti" ima li URA, ukoliko uđe u pregovore sa PES-om neki poseban uslov na kome će insistirati, odnosno nešto od čega neće odustati, Abazović je rekao da on "ne bi prejudicirao, prije nego što taj poziv stigne, ako uopšte bude upućen".

"Ja sam više puta rekao javno i to sad mogu i da ponovim, mislim da su pregovori oko formiranja vlade trebalo potpuno drugačije da se vode, sa potpuno drugačijom platformom i sa jasnim principima kakva treba da bude vlada Crne Gore i kakva vlada najviše odgovara građanima u narednom mandatu. Do sada sve što smo na tu temu čuli su neka opšta mjesta da je Crna Gora nezavisna država i tako neke stvari koje uopšte ne treba više ni pominjati jer su one nešto što se podrazumijeva, već da trebamo pričati o konkretnim zakonskim rješenjima koje država treba da donese u narednom periodu i prioritetnim infrastrukturnim projektima za razvoj Crne Gore da se oni popišu. Mislim da na tome treba insistirati - ne znam da li je to u skladu sa planovima drugih političkih subjekata, ali to je nešto što mislim da odgovara potrebama građana Crne Gore", zaključio je Abazović.

Bonus video: