PES razmatra razne modele: Od URA i ZBCG do vlade svih

U vrhu PES još nisu isključili nijednu opciju, od ulaska ZBCG i GP URA u vladu, preko modela manjinske podrške DPS-a ili ZBCG-a, do koncentracionog kabineta. Izvori tvrde da će biti izmijenjena ponuda Demokratama za učešće u vlasti, uprkos ranijem dogovoru sa mandatarom

72904 pregleda 156 reakcija 116 komentar(a)
Na stolu više modela, za izbor vlasti manje od mjesec: poslanici PES-a, Foto: Skupstina
Na stolu više modela, za izbor vlasti manje od mjesec: poslanici PES-a, Foto: Skupstina

Pokret Evropa sad (PES) razmatra nekoliko modela za formiranje vlasti, a jedan od njih je tzv. koncentraciona vlada - saznaju nezvanično “Vijesti”.

Ostale opcije koje ta stranka nije isklučila su vlada čiji bi dio bili i koalicija Za budućnost Crne Gore (ZBCG) i Građanski pokret (GP) URA, te manjinski kabinet koji bi podržali ZBCG ili Demokratska partija socijalista (DPS).

Izvor “Vijesti”, blizak najužem rukovodstvu PES-a, navodi da je koncentraciona vlada krajnja opcija, i da će se za njom posegnuti samo u slučaju kraha pregovora sa ZBCG i GP URA, te ako potom ne bude bilo moguće napraviti manjinsku vlast. Međutim, sagovornik iz vrha PES-a tvrdi da se o svim tim aranžmanima razgovara paralelno, sa različitim partijama.

Izvori objašnjavaju da bi mandat eventualne koncentracione vlade bio oročen, njeni ciljevi precizno definisani i da bi joj među zadacima bila priprema izbora.

U takvim vladama učestvuju predstavnici svih ili gotovo svih parlamentarnih aktera, i one se stvaraju da bi se izašlo iz dubokih političkih i društvenih kriza, vanrednog stanja i slično.

Kad je riječ o ZBCG i GP URA, zvanični pregovori s njima trebalo bi, prema saznanjima “Vijesti”, da uslijede narednih dana. PES se odlučio na taj potez pošto su Demokrate prošle sedmice odbile da šef parlamenta i vlada budu izabrani odlučujućim glasom predsjednika Demokratske unije Albanaca (DUA) Mehmeda Zenke. Zbog toga će, tvrde izvori, biti izmijenjena ponuda Demokratama za učešće u vlasti, iako se one već imale dogovor o tome s mandatarom i liderom PES-a Milojkom Spajićem.

“Nismo još definitivno odlučili šta ćemo uraditi, ali su Demokrate svojim potezom ‘stavile na doboš’ funkciju šefa Skupštine”, rekao je izvor iz vrha PES-a.

Prema dogovoru sa Spajićem, Demokratama je, osim vođenja Skupštine, trebalo da pripadnu mjesto potpredsjednika vlade za bezbjednost, ministarstva odbrane, unutrašnjih poslova, turizma i pomorstva, kao i resor ekologije, održivog razvoja, šumarstva i vodoprivrede.

Aleksa Bečić, Milojko Spajić
foto: Boris Pejović

Izvor iz vrha PES-a tvrdi da se još nisu dogovorili kakvu će ponudu uputiti ZBCG, dok sagovornik blizak najužem rukovodstvu kaže da je “na stolu” ponuda koju je ta koalicija odbila krajem avgusta, a koja je uključivala mjesta potpredsjednika vlade, ministra prosvjete, turizma, sporta i mladih, mjesta potpredsjednika Skupštine iz parlamentarne većine i reda žena...

Taj izvor navodi da će GP URA biti poslata “dostojanstvena ponuda”, ali da ta stranka ne može računati da će dobiti ono što, prema njegovim riječima, očekuje - potpunu kontrolu nad bezbjednosnim sektorom.

Spajić je, nakon izbora 11. juna, pregovarao s liderima ZBCG-a Milanom Knežević i Andrijom Mandićem, ali do dogovora nije došlo jer je ta koalicija odbila njegovu ponudu. S druge strane, sa GP URA do sada nije bilo formalnih pregovora, jer PES optužuje šefa te stranke i premijera Dritana Abazovića da je kreirao predizbornu aferu o navodnim poslovnim vezama Spajića i uhapšenog “kralja kriptovaluta” Do Kvona.

“Da nije bilo te afere, oni bi nam bili najbliži saveznici”, kazao je izvor iz vrha Pokreta.

Milojko Spajić, Andrija Mandić, Milan Knežević
foto: Boris Pejović

Kad je riječ o vladi koja bi imala manjinsku podršku u parlamentu, iz PES-a navode da se do nje može doći na dva načina - uz glasove ZBCG-a ili DPS-a. Sagovornik blizak najužem rukovodstvu PES-a tvrdi da su to opcije daleko, posebno ona s DPS-om.

“Jer bi to značilo kompromitaciju PES-a i nove unutarstranačke probleme. Taj rizik se mora uzeti u obzir, i zato je to ‘vanredna opcija’”, rekao je taj sagovornik.

Iako je Spajić prije mjesec tvrdio da ima većinu za izbor vlade, odnosno da ga podržavaju 44 poslanika, podrška je počela da se osipa odmah po najavi da namjerava da formira vladu bez ZBCG-a, a sa bivšim saveznicima DPS-a.

Zbog toga je izgubio i glasove nekih poslanika s liste PES-a, pa trenutno nema većinu potrebnu za izbor kabineta, koji je planirao da napravi s Demokratama, Socijalističkom narodnom partijom (SNP) i manjinskim strankama.

Dodatni problem proizvela je konačna odluka Demokrata da ne prihvate da vlast bude izabrana i uz “odlučujuću” podršku Zenke, koji je prije nekoliko dana odlučio da ne bude u poslaničkom klubu DPS-a, na čijoj se izbornoj listi nalazio, već da napravi novi s Albanskim forumom.

Građanski aktivista Stefan Đukić, ocjenjuje za “Vijesti” da je “zamešateljstvo” u kome se država nalazi proizvod lošeg načina na koji je Spajić vodio pregovore.

“Očekujući nešto drugačije rezultate izbora, unaprijed i prebrzo je isključio mnoge potencijalne postizborne koalicije, što je dovelo do toga da oni koji su ‘preostali’ podignu svoj ucjenivački potencijal i podignu zahtjeve. Vremenom smo vidjeli propast nekoliko rundi pregovora s različitim akterima, te potencijalni raskol u koaliciji s kojom je PES izašao na izbore, kao i u samoj partiji”, objašnjava on.

“Spajić prebrzo isključio potencijalne partnere”: Đukić
“Spajić prebrzo isključio potencijalne partnere”: Đukićfoto: Đorđe Cmiljanić/PR Centar

Đukić kaže da je nesumnjivo da bi ponavljanje izbora najviše škodilo Spajiću i da bi potencijalno uništilo tu partiju, te da stoga on nema izbora do da postigne dogovor s nekim - “bilo kim”.

“Saradnja s GP URA i ZBCG je prirodna među mnogim glasačima, ali je, s druge strane, problematična zbog svega onoga što su i jedni i drugi govorili i uticaće na pad rejtinga i povjerenja u svakog od njih. Ovakva koalicija možda znači odustajanje Bošnjačke stranke od ulaska u vladu, ali ne i stranaka koje predstavljaju Albance”, tvrdi on.

Đukić kaže da bi manjinska ili većinska vlada sa DPS-om možda bila stabilnija od ove, ali bi sigurno značila kraj PES-a kao partije i Spajića kao političara.

Spajić je mandat za sastav vlade dobio 10. avgusta, a rok da završi taj posao ističe mu 8. novembra.

Abazović ne otkriva karte

Abazović je juče izjavio da njegova partija do sada nije dobila nikakav zvaničan poziv za pregovore od PES-a, niti da na tome insistira.

“Ako bude bilo nekog poziva, mi nikad nismo bježali od dijaloga s bilo kim. To uopšte ne znači da ćemo se i dogovoriti, ali da vodimo dijalog - to je, čini mi se, stvar političke kulture. Što god oni (PES) smatraju da je najbolja opcija, naša pozicija je kao i do sada vrlo čista i jasna”, rekao je Abazović novinarima u Tivtu, nakon polaganja kamena-temeljca za gradnju nove zgrade OŠ “Branko Brinić”.

Na pitanje “Vijesti” ima li GP URA, ako uđe u pregovore s PES-om, neki poseban uslov na kome će insistirati, premijer je odgovorio da on to “ne bi prejudicirao, prije nego što taj poziv stigne, ako uopšte bude upućen”.

“Više puta sam rekao javno, i to mogu i da ponovim - mislim da su pregovori trebalo potpuno drugačije da se vode, s potpuno drugačijom platformom i s jasnim principima kakva treba da bude vlada... Sve što smo do sada čuli na tu temu su neka opšta mjesta... Treba pričati o konkretnim zakonskim rješenjima koje država treba da donese u narednom periodu i prioritetnim infrastrukturnim projektima za razvoj Crne Gore...”, poručio je Abazović.

Vlade nema bez šefa Skupštine

Prema Poslovniku Skupštine, program mandatara i njegov predlog za sastav kabineta dostavljaju se poslanicima najkasnije tri dana prije sjednice na kojoj se odlučuje o izboru vlade. Međutim, sjednica na kojoj će biti birana vlada ne može se sazvati prije nego što bude izabran šef parlamenta.

“Vijestima” je nekoliko bivših poslanika pojasnilo da najstariji parlamentarac, Milan Lekić, koji je vodio konstitutivnu sjednicu koja još nije završena, nema nikakva ovlašćenja u tom pogledu. On, tvrde, nije ni predsjednik Skupštine, ni predsjedavajući, i ne može sazvati novu sjednicu.

“On nema ovlašćenje da potpiše saziv za novu sjednicu, već samo obavještenje o nastavku konstitutivne sjednice”, rečeno je “Vijestima”.

Milatović sa odbornicima i članovima PES-a o "podgoričkim temama"

Izvršni odbor podgoričkog PES-a održao je sinoć sastak u Skupštini glavnog grada, kom je prisustvovao i šef države i zamjenik predsjednika te partije Jakov Milatović.

On je nakon sastanka rekao novinarima da su razgovarali na temu rada gradske uprave. Tvrdi da on nije inicirao sastanak.

“Došao sam ovdje kao gost, među odbornike i članove PES-a. Razgovarali smo o temama koje se tiču Podgorice...”, rekao je on.

Odbornica PES-a Nađa Ljiljanić, kazala je da je na sastanku bila i poslanica i odbornica Jevrosima Pejović, koju je PES nedavno isključio iz stranke zbog kršenja statuta i nepoštovanja odluka Glavnog odbora. Ona je bila protiv Spajićevog plana da napravi vladu bez ZBCG.

“Ona (Pejović) će biti dio partije sve dok se bude osjećala kao njen dio”, navela je Ljiljanićeva.

Bonus video: