"Tempo napretka pristupanja EU određuje Crna Gora, pojačati napore na usklađivanju zakonodavstva"

Evropska komisija je na sastanku u Briselu iskoristila priliku da podvuče važnost formiranja novog parlamenta i nove vlade, te da osnaži da se preduzmu reforme vezane za EU u najkraćem mogućem roku

1757 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka u Briselu, Foto: Vlada Crne Gore
Sa sastanka u Briselu, Foto: Vlada Crne Gore

Tempo napretka pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji (EU) određuje Crna Gora i stoga je od suštinskog značaja da napredak u ispunjenju završnih mjerila, poručeno je od strane Evropske komisije na sastanku Pododbora EU-Crna Gora za poljoprivredu i ribarstvo.

Kako je saopšteno iz Vlade, sastanak u Briselu održan je kako bi se sagledala dešavanja u sektorima poljoprivrede, ruralnog razvoja, ribarstva i akvakulture koja su se desila u protekloj godini.

"Pododborom su kopredsjedavali Sindi van den Boogert, zamjenica šefa Jedinice za Crnu Goru i Srbiju u Generalnom direktoratu EK za susjedsku politiku i politiku proširenja i generalna direktorica Direktorata za ruralni razvoj u Ministartsvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Andrijana Rakočević", navodi se u saopštenju Vlade.

Dodaje se da je Evropska komisija iskoristila priliku da podvuče važnost formiranja novog parlamenta i nove vlade, te da osnaži da se preduzmu reforme vezane za EU u najkraćem mogućem roku, "posebno s obzirom na važnost proširenja na agendi EU".

Kako se navodi, osvrnuli su se i na novi Plan rasta za Zapadni Balkan čije pokretanje ima cilj ubrzanje približavanja ekonomskih performansi Crne Gore i EU i ubrzanje mjera strukturalnih reformi.

"Komisija je pozvala Crnu Goru da pojača napore posebno na usklađivanju zakonodavstva jer postoje važni nacrti zakona, na primjer u sektoru ribarstva i akvakulture, koji čekaju u parlamentu od 2019. godine, zbog političke nestabilnosti u zemlji. Što se tiče poljoprivrede i ruralnog razvoja, van den Boogert je podvukla važnost nastavka implementacije IPARD II sa najvišim prioritetom kako bi se izbjegla dalja izdvajanja sredstava i da bi se što prije započelo sa implementacijom IPARD III programa, koji donosi ogromne mogućnosti poljoprivrednicima i poljoprivredno prehrambenom biznisu", piše u saopštenju Vlade.

Kopredsjedavajuća Podobora sa crnogorske strane, Generalna direktorica Direktorata za ruralni razvoj u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Andrijana Rakočević naglasila je da je Crna Gora u potpunosti posvećena radu na zatvaranju završnih mjerila, iako je, kako kaže, situacija u Crnoj Gori u ovom trenutku izazovna.

"Takođe, Rakočević je napomenula da Crna Gora doprinosi razvoju poljoprivrede i ruralnog razvoja, kao i da podstiče konkurenciju među proizvođačima hrane. Informisala je i da je Vlada Crne Gore između dva Pododbora usvojila dva važna dokumenta za crnogorsku poljoprivredu, a to su Strategija poljoprivrede i ruralnog razvoja sa Akcionim planom i IPARD III program. Naglasila da je usvajanjem ovih dokumenata put crnogorske posvećenosti je vrlo jasan kada je riječ o ispunjavanju završnih mjerila", stoji u saopštenju.

Zamjenica šefa misije Crne Gore pri EU Anđelka Rogač predstavila je prioritete Crne Gore u okviru procesa pristupanja Evropskoj uniji, i iskazala očekivanje da će Crna Gora iskoristiti obnovljen fokus Evropske komisije i država članica na politici proširenja.

U vezi sa pregovaračkim poglavljima 11, 12 i 13, potvrdila je posvećenost Crne Gore što skorijem ispunjavanju završnih mjerila.

Bonus video: