Radević insinuirao da je DPS podmetnuo požare, Ćulafić mu rekao da ide u policiju i tužilaštvo

Održana sjednica Skupštine Glavnog grada

39939 pregleda 23 reakcija 23 komentar(a)
Sa sjednice, Foto: Nikola Saveljić
Sa sjednice, Foto: Nikola Saveljić
Ažurirano: 12.10.2023. 17:25h
Završeno
17:24h

Za danas je završen rad, nasatavak je sjutra u 11.

17:21h

Završen je pretres tačke šest (Prijedlog odluke o izmjeni i dopuni Odluke o obrazovanju Službe Skupštine) i tačke sedam (Prijedlog odluke o dopunama Odluke o obrazovanju radnih tijela Skupštine Podgorice)

Mitar Šušić (ZBCG) pozdravio je inicijativu nezavisnog odbornika Aleksandra Saše Zekovića, dodajući da mu je žao što kolege iz opozicije podliježu uticaju kolega koje "kalkulativno manipulišu".

Zeković je kazao da je inicijativa za prevenciju narkomanije izrazito važna.

"Vjerujem da će svi koji image problem sa tim znati ovo da cijene i da će biti u njihovom interesu", rekao je Zeković.

17:20h

Otvorena je diskusija o petoj tački (Prijedlog odluke o donošenju Plana zaštite i spašavanja od tehničko-tehnoloških nesreća na teritoriji Podgorice)

Nezavisni odbornik Aleksandar Saša Zeković je kazao da nije u redu da se zbog jedne osobe odbija usvajanje planova.

"Treba da posvetimo pažnju tome šta ti planovi donose i u čijem su interesu. Vrlo lako možemo naći način da se sastav timova promijeni kada se za to stvori potreba...", rekao je Zeković.

Mitar Šušić (ZBCG) kazao je da se neusvajanjem tih planova u ovom trenutku neće stvoriti problem.

"Plan je nešto što bi trebalo da bude nadogradnja i univerzalni dokument koji bi koordinirao sve aktivnosti. Nećemo dovesti grad i službe u situaciju da se ne mogu suočiti sa iznenadnom situacijom. Sugestija Odbora je da u ovom momentu ne usvajamo planove, već da ih vratimo predlagaću", kazao je Šušić.

Nađa Ljiljanić (Pokret Evropa sad) upitala je zašto Janković nije prisutan na "pretresu ove tačke".

"Zamolila bih gospodina koji pominje predsjednika svih građana da se ponaša kulturno.. U suprotnom da udaljite njega i sve one koji ne poštuju ovaj dom", kazala je ona.

Završena je rasprava po petoj tački dnevnog reda.

16:49h

Aleksandra Despotović (DPS) kazala je da joj je žao što je diskusija sa stručne krenula u pogrešnom smjeru.

"Svaka akcija izaziva reakciju. Ako smo lijepo započeli, a skrenuli pogrešno, onda možete očekivati reakciju. Smatram da smo i malo prekoračili. Zato kažem akcija izaziva reakcija i pozivam vas da nastavimo u ime građana i građanki", rekla je Despotović.

Borovinić Bojović je zaključila raspravu o četvrtoj tački.

16:43h

Otvoren je pretres četvrte tačke (Prijedlog odluke o donošenju Plana zaštite i spašavanja od hemijskih i bioloških rizika na teritoriji Podgorice).

Odbornik Boban Radević (ZBCG) je insinuirao da su požari koji se dešavaju u glavnom gradu podmetnuti od Demokratske partije socijalista (DPS).

Borovinić Bojović ga je upozorila, dodajući da se mora poštovati "gradski Dom, i načelo demokratije".

Radević smatra da komandir Goran Janković nije "smio da se pojavi na današnjoj sjednici Skupštine Glavnog grada".

Miloš Mašković (SD) je ukazao da se ne smiju dozvoljavati neprijatne scene u Skupštini Podgorice.

"Gospodin Radević pokušava da imitira Dajkovića, ali to loše radi. Nažalost, instagram snimak se neće desiti", rekao je Mašković.

Stefan Ćulafić (DPS) kazao je Radeviću da ima "problem sa padežima".

"Prva vam je diskusija i prvi i posljednji put neka vam bude da odbornike DPS koji su tu stavljate u kontekst koji ste vi rekli. Stavili ste u kontekst odbornike DPS da imaju veze sa onim što se desilo Deponiji. Ako imate neka saznanja o tome, ohrabrujem Vas da podnesete pritužbu. Idite u policiju i tužilaštvo i iznesite ta saznanja. Za svaku opasku ćete dobiti poziv od nadležnih organa kako biste to potvrdili. Kažem Vam, ne osjećamo se prijatno da nas stavljate u bilo kakav kontekst. Trebalo bi da se malo raspitate ko su ovi ljudi koji sjede sa strane. Nemojte da generalizujete. Dakle, konkretizujte optužbe ako imate konkretna saznanja...", rekao je Ćulafić.

Radević je kazao da ga ne čudi što je odbornicima DPS-a neprijatno kada se negativno o njima priča.

16:23h

Borovinić Bojović je proglasila raspravu o trećoj tački dnevnog reda (Prijedlog odluke o donošenju Plana zaštite i spašavanja od zemljotresa na teritoriji Podgorice.

Zamjenik gradonačelnice Danilo Šaranović kazao je da je ta tačka idealna prilika da pohvali službe rada koje su, kako kaže, požrtvovano radile u prethodnih nekoliko dana.

"Imam obavezu da u ime Podgorice zahvalim svim pripadnicima Službe zaštite i spašavanja za svoj rad... Zaista su pokazali da su sposobni da jednom nikad do sada koordiniranom akcijom spriječe potencijalno najveću ekološku katastrofu zabilježenu u našem glavnom gradu... Nijesu vodili brigu ni o ličnoj bezbjednosti, a to pokazuje maksimalnu požrtvovanost, kao i da im je Glavni grad na prvom mjestu", rekao je Šaranović.

Aleksandra Despotović (DPS) kazala je da je jako važno da se usvoje ove odluke.

"Kako sam shvatila Odbor nije bio za to. Kako vidimo da postoji veliki značaj za građane Podgorice, jer ne možemo predvidjeti kad će biti neki požar. Smatram da moramo dati prohodnost ha dio koji je stručan. Ali i drugi dio koji je promjenjiv. Odbijajući taj plan, snosimo odgovornost za katastrofe koje se mogu desiti. Svjedoci smo klimatskih promjena. Smatram da su planovi kvalitetno odrađeni", rekla je Despotović.

Šušić (ZBCG) je kazao da Plan zaštite i spašavanja od klizišta i zemljotresa je značajan.

"Neusvajanjem ovih planova sada ne bi dovelo do problematizacije", rekao je Šušić.

Predložio je da se da dodatno vrijeme da se kompletna odluka i problem oko sačinjavanja tima donesu "pod konac" kako bi se već na narednoj sjednici Skupštine o tome polemisalo.

Borovinić Bojović zaključila je raspravu o trećoj tački dnevnog reda.

16:12h

Jelena Borovinić Bojović prešla je na tačku 2 (Prijedlog odluke o donošenju Plana zaštite i spašavanja od klizišta i odrona na teritoriji Podgorice.

V.d. Sekreterijata za komunalne poslove Andrija Babović kazao je da su svi planovi dobili saglasnost.

Mitar Šušić (ZBCG) kazao je da je integralni dio tog plana prilog koji obuhvata tim sačinjen od lica koja više, kako kaže, ne obavljaju te funkcije.

"Usvajanjem plana bismo mogli doći u sit da razmišljamo da li je to normativni akt ili je nešto podložno promjenama. Plan sam po sebi nema ozbiljnije zamjerke, a potencijalne dileme bi se otklonile, sve odluke vezane za ovu tačku bi se morale inkoroprirati u sam plan. Smatram da u ovom trenutku ne bi trebalo usvajati ove planove, ne jer su loši, već zato što je potrebno uskladiti dio koji se tiče timova, a to se može uraditi u veoma kratkom roku. Već na idućoj sjednici bismo mogli pričati o tome, onda kada bude potpuno usklađeno i adekvatno", rekao je Šušić.

Borovinić Bojović zaključila je pretres.

Rasprava po drugoj tački dnevnog reda je završena.

Izmjena: 16:24h
15:35h

Završna riječ data je sekreterijatu Špadijeru.

Kazao je da ga brine što prethodnici nijesu dostavljali informacije o budžetu.

"U prethodnom periodu obraćali su se mnogi Sekreterijatu za finansijske poslove i analiziranje budžeta sa brojnim pitanjima, ali su bili odbijeni. Pozivam da sve bude transparentno, uključujući i budžetsku rezervu, a koja će uskoro biti otkrivena", rekao je Špadijer.

On je kazao da je Stari aerodrom nova lokacija za Dječju kuću.

"Sama pozicija je pristupačnija korisnicima. Ta lokacija je mnogo bolja. Projekat je i dalje aktuelan i u fazi je izrade. Uključeni su i Sekreterijat za socijalno staranje i Sekreterijat za prostorno planiranje", objasnio je sekretar Špadijer.

Kada je u pitanju podrška podstanarima u Podgorici, Špadijer je kazao da nadležni Sekreterijati projektuju podatke koji će potom biti uključeni u rebalans budžeta. Isto važi i za budžet odvojen za poljoprivredu.

"O transparentnosti nam niko ne može govoriti...", rekao je Špadijer, dodajući da će akcenat na kapitalnoj realizaciji biti veći u odnosu na prošle gradske uprave.

15:02h

Mitar Vuković (Demokrate) zahvalio se odbornicima (vladajućim i opozicionim) na kvalitetnoj, akademskoj diskusiji. Istakao je da se dugo bavio temom kapitalnih projekata.

"Ni u snu mi nije palo na pamet da će strašni problem, koji je tu dugi niz godina, prebaciti vladajućoj strani u parlamentu. Pominje se šta smo to napravili za pet ili šest mjeseci. Riješili smo ogromni problem sa ulicama i omogućili turistima nesmetano kretanje van grada. Prošla vlast ostavila je nagomilane probleme u Podgorici. Apelujem na Glavni grad da moramo riješiti nasušnu potrebu kolektora u Podgorici. Čestito je i časno priznati da prošla vlast nije mogla riješiti taj problem. Pogledajte problem Gradskog pozorišta. Šta će reći dugogodišnji poslanici i narodnici, kada ćemo uopšte riješiti taj problem. Zalagaću se da se to pitanje riješi u našem mandatu", kazao je Vuković i još jednom se zahvalio na akademskoj diskusiji

Jelena Borovinić Bojović je istakla da je jako bitno što se prenosi Skupštine Podgorice gledaju javno, ali i što građani Podgorice mogu posvjedočiti svemu što se na njima kaže.

"To je važno za održavanje demokratije u našem društvu", rekla je Borovinić Bojović.

Stefan Ćulafić (DPS) podsjetio je odbornika Mitra Vukovića na obećanja koja je on dao kao odbornik prošlih crnogorskih vlasti, dodajući da će neispunjena obaveze DPS-a biti dovršene onda kada Vuković ispuni svoje.

Mihailo Anđušić (DPS) je rekao da tema budžeta pruža širinu koja može omogućiti da se priča o drugim stvarima koje, na prvi pogled, nemaju dodirnih tačaka sa njim (budžetom).

"Kada govorimo o rebalansu, riječ je o pravnom aktu, ne samo ekonomskom. Nemam zamjerku na način kako je odrađen. Opisan je, zaista ne fali informacija. Motivi za rebalansom budžeta uvijek mogu biti dvojaki. Bilo je nekoliko teza koje smo danas čuli, a koje se ne mogu svrstati u racionalne, a ni ispravne. Kroz moje aktvno praćenje nijesam uspio da naslutim koji su to projekti na koje se Gradska uprava fokusirala, a ni kada će biti završeni. Neophodno je da dobijemo jasan i konkretan odgovor, bez politizacije te teme...Moramo znati stav ove uprave o kolektoru. Mogu li građani Podgorice znati vaš stav o izgradnji kolektora, između ostalog i šta da očekuju od realizacije tog projekta...", rekao je Anđušić.

Kazao je da bi volio da čuje mišljenje gradonačelnice Injac o planovima za razvoj Podgorice. "Ne znam kako vidi razvoj grada za period u naredne dvije godine. Šta imamo prioreteta kada su u pitanju kapitalne investicije za razvoj saobraćaja Glavnog grada...", kazao je odbornik DPS-a.

Jelena Borovinić Bojović je zaključila diskusiju o prvoj tački (Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o budžetu Glavnog grada - Podgorice za 2023. godinu).

14:38h

Budimir Mugoša (DPS) je rekao da je budžet dobar koliko se on dobro realizuje.

"Potrošačke jedinice su dobre jedino ako se potroše onako kako je predviđeno. Za budžet se uvijek ostavlja prostor za korigovanje, a među njima su budžetske rezerve. One su za stvari koje nijesu predviđenje. Znajući političku klimu u ovoj državi, razumljivo je što postoji sumnja kada je u pitanju korišćenje tih rezervi", rekao je.

Mugoša je kazao je da su ugovori o djelu na mjestu gdje je rad sistematizovan, zapravo problem koji može izazvati kolaps sistema. Smatra da oni moraju biti dodatno ispitani.

"Ako inspekcija utvrdi da ti ugovori nijesu potpisani u skladu sa zakonom, pitanje je da li će ti radnici ostati na tim mjestima ili će biti kažnjeni. Taj neko će za svoje prethodne radnje snositi odgovornost", rekao je Mugoša.

Dragutin Vučinić (Evropa sad) naglasio je da Podgorica grad svih građana Crne Gore, te da se pitanju raspodjele budžeta mora pristupiti na ljepši način.

"Kada su se potezala pitanja oko kolektora i deponija, nije se razmišljalo o interesima građana... Gdje se te bili dvadeset godina da razmišljate o Podgorici", upitao je Vučinić.

Miloš Mašković (SD) kazao je da je su ugovori o djelu tema o kojoj se treba pričati, naročito sa ugla opozicije

"Imamo pravo da sumnjamo da će se to potencijalo zloupotrebljavati. Na Skupštini Glavnog grada možete vidjeti polovinu odbornika koji su iz partije jedne vladajuće većine, a zaposleni su na osnovu tih ugovora. Upravo sam zbog toga zatražio obavještenje gradonačelnice ako može da nas obavijesti o podacima, u posljednjih pola godine, koliko je ljudi zapošljeno na osnovu ugovora o djelu, na kojim poslovima i u kojim službama", rekao je odbornik Mašković.

Izmjena: 15:05h
14:15h

Nađa Ljiljanić (Evropa sad) pohvalila je "domaćinsko vođenje Glavnog grada", dodajući da je za pola godine oko 800.000 eura ušteđeno za pola godine.

"Čestitam sekretaru Špadijeru na rebalansu budžeta i nadam se da ćemo nastaviti u tom smjeru u vođenju ostalih budžeta. Biće nam teško zbog onih koji su zloupotrijebili svoje položaje. Moramo se prisjetiti da je tokom 2022. i 2023. u okviru Glavnog grada zaposleno nešto više od 150 lica na neodređeno. Imajući u vidu taj broj za samo dvije godine, možete misliti šta se radilo za vrijeme tridesetogodišnjeg sistema. Ako želite da zajedno doprinesemo razvoju Podgorice, dobro došli ste. Voljela bih da gospodin Klikovac ima aršine za sve prisutne koleginice, ne samo koleginicu Popović kojoj nije htio da odgovori. Ovdje smo u službi svih građana", kazala je odbornica Ljiljanić.

Istakla je da gradska uprava mora nastaviti da radi projekte u skladu sa budžetom, ali samo u interesu građana.

Nezavisni odbornik Aleksandar Saša Zeković ukazao je na to da je na današnji dan navršeno pola godine nove Gradske uprave. Rekao je da je rad nove uprave bio produktivan, ali i da se Jelena Borovinić Bojović adekvatno i inkluzivno odnosila prema svim odbornicima.

Kazao je da o budžetu moraju više razgovarati. "O budžetu moramo biti transparentniji. Moramo razmisliti kako snažnije da uključimo građane u komentarisanje i davanje ideja. Da se pojačaju elementi konstruktivnosti i participacije, takođe. Treba osnažiti komunikaciju sa građanima, ojačati njihove kapacitete kako bi osjetili snagu i moć koju treba da imaju svi oni. Na osnovu toga bi se mijenjale i usvajale budžetske odluke", istakao je Zeković.

14:05h

Stefan Vešović (ZBCG) kazao je da priča o izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Botunu bila "populistički pokušaj prošle vlasti".

"Sve studije su pokazale da je ta lokacija najbolja za kolektor. Nije mi jasno šta ste vi, gospodine Klikovac, uradili da bi se taj projekat već realizovao. Ista priča važi i za Gradsko pozorište. Čuli smo da je plan budžeta predividio manju potrošnju, gospodin Šaranović je to sjajno demistifikovao. Vi (DPS) ste radili plan budžeta, mogli ste da u njega stavite sve što ste željeli, ali je on (budžet) predvidio sve i svašta, između ostalog i manje plate. Mnogo toga je tim budžetom bilo predviđeno", rekao je Vešović.

Kazao je da gubici koje Podgorica trpi na razne načine su nastali zahvaljujući zakonu iz 2008. (Zakon o uređenju prostora i izgradnji objekata), a koji je prošla vlast nazvala "Skidanje biznis barijere".

"On je bio na snazi od 2008. do 2010. Grad je u cjelosti, za tih godinu i po dana, propustio da naplati sedam i po miliona eura. To vam je nekih 15 odsto tekućeg budžeta za ovu godinu", rekao je Vešović.

Izmjena: 16:24h
13:39h

Novi odbornik Skupštine Glavnog grada Boban Radević (ZBCG) kazao je da je Vladislav Dajković tražio novac za obavljanje nove funkcije jer su njegovi prethodnici "potrošili sva sredstva". Radević smatra da su ta sredstva iskorištena i za "finansiranje nekih portala u širenju određenih političkih poruka".

"Dajković svima drži lekciju ovih dana. Prošlog mjeseca je primio oko 150 ljudi, nekima je pomogao, a nekima ne. To je više nego što je prethodnik primio".

Zoja Bojanić Lalović (DPS) pitala je Špadijera o projektu "Dječja kuća" za koji misli da je dobar jer je u pitanju centar za djecu koja su žrtva nasilja.

"Djeca ne samo da su žrtve porodičnog nasilja, već imamo prostor od kuće d o škole koji ne tretira obrazovno-vaspitna ustanova i dobro bi bilo da se lokalna vlast bavi tim pitanjem. Znam da postoji određena parcela u Tološima. Znam da nekih 30.000 eura stoji na računu ovog centra. Bitno je da ovakav projekat bude realizovan zbog svih pitanja o kojima danas polemišemo", kazala je Bojanić Lalović.

Anđela Mićović (Evropa sad) kazala je da su ugovori o djelu "kategorija podložna fiktivnim radnjama". Pitala je sekretara Špadijera da li će se povećanje za Gradsko pozorište dovesti do kraja.

"Gradsko pozorište je tema koja je inspirativna za mnoge nas koji smo ovdje. Ono je trebalo biti završeno negdje u oktobru 2018. Gradskog pozorišta još uvijek nema. Nije završeno u potpunosti i nije stavljeno u funkciji, a već je, skoro kraj, ove godine...", kazala je Mićović.

Kazala je da su troškovi za sudske sporove uvećani za 130.000 eura u rebalansu.

"Tačno se vidi da je došlo do ogromnog povećanja u odnosu na prethodne godine. To pokazuje loše pravno dejstvo odluka koje je donosila prethodna vlast", rekla je Mićović.

Izmjena: 16:25h
13:09h

Zamjenik gradonačelnice Podgorice Danilo Šaranović kazao je ukoliko postoji "minimum sumnje da je budžetska rezerva posmatrano kao diskreciono pravo pojedinaca na čelu izvršne vlasti da troše novac, to zaista treba da zabrine ovaj sastav".

"Garantujem Vam gospodine Klikovac pred svim građanima Podgorice da ne postoji nijedan pojedinac koji je spreman da uzme i jedan cent mimo plate, i onoga što zaradi. Sa ovim ljudima kojima radim, spreman sam da za njih garantujem. Onamo gdje se mi pitamo, dolazi do donošenja odluka sa naše strane da primamo mnogo manje nego prošla vlast. Primamo najmanje nadoknade po sopstvenom zahtjevu za razliku od drugih lica onako kako je to propisano, odlukama koje su donesene u prethodnom periodu. Kolega Špadijer i ja, uprkos propisima da primamamo najviše, mi primamo najmanje", kazao je Šaranović.

Uvidom u centralnu kadrovsku evidenciju, Šaranović je kazao da je za šest mjeseci raspisano samo tri oglasa za zapošljavanje.

"Nula oglasa za pola godine, to se nikada prije nije desilo u Crnoj Gori... Vaša (Vukovićeva) je samo prošle godine zaposlila 520 lica. Zbog čega ugovori u djelu? Zbog toga što Vaši ljudi nijesu bili ljudi koji su radili u javnom interesu, već pretežno partijskom. Da nije tako ne bi bilo toliko radnika u Čistoći i drugim preduzećima na bolovanju... Vi ste bili pravi primjer uzurpacije javnog interesa", istakao je zamjenik gradonačelnice.

On je kazao da nova vlast vodi računa o novcu i budžetu, više nego prošli gradski oci. Spomenuo je da je na desetine prijava za mobing protiv nekadašnjeg direktora podgoričkog preduzeća "Sportski objekti" Vojislava Markovića "zaostavština vladavine DPS-a".

12:37h

Klikovac je ukazao na činjenicu da je 72.000 eura je bilo predviđeno da se troši mjesečno, a sada je taj broj veći.

"Dođemo na preko pola miliona eura za samo tri mjeseca. Tako da o tome koliko racionalno trošite sredstva govore ove dvije činjenice", rekao je Klikovac.

Špadijer je kazao da se millionska šteta izazvala nečinjenjem "prethodne gradske uprave".

"Kad je naplata u pitanju, to ide na štetu prethodnog menadžmenta koji nije na vrijeme izvršio distribuciju novca... Najtežio dio budžetskog posla ostavljen je nama i ne sumnjam da ćemo sve uspješno riješiti... Sve podatke o budžetskoj rezervi možete dobiti uvijek, povećanja u tom dijelu nema, ono je samo u planu", rekao je Špadijer.

Klikovac je kazao da ga čudi što pitanje budžeta Glavnog grada nije riješeno prije avgusta jer je, kako kaže, odbor Glavnog grada bio već formiran u aprilu.

"...Mjesta manipulaciji nema. Na neke bitne teme ne dobijamo odgovor. Ova (budžetska) je jedna od njih", rekao je Klikovac.

Zdenka Popović (Demokrate) kazala je da su ugovori o djelu "zakidanje zaposlenih".

"Za vrijeme vladavine DPS-a, na osnovu tih ugovora, zakidali ste zaposlene i državu, gospodine Klikovac... Po ugovorima o djelu, na osnovu izvještaja o budežetu, imate ljude koji su godinama dobijali platu, a ne znamo ni da li su se pojavljivali na radna mjesta. To ćemo ispitati...", rekla je Popović.

Klikovac je kazao da je rebalans budžeta, kao dokument, veoma upitan.

Popović je podsjetila Klikovca da je bilo 10 miliona nenaplaćenog duga na osnovu poreza na nepokretnosti za vrijeme uprave Ivana Vukovića.

"Što se tiče prenešenih sredstava, gospodine Klikovac, vaša uprava je radila predlog budžeta za 2023. i Vi ste planirali da se sredstva prenose u iznosu od 11 miliona. Nije greška nove uprave, ne znam o čemu se radi. Možda su našli nešto na računima koje nijeste prikazali. Po završnom računu, cifre kažu da je ušteđeno osam miliona. Prema tome, zamolila bih da kada pričamo o tačnim podacima, vodimo računa šta govorimo i da ne manipulišemo podacima i egzaktnim ciframa, ali i da priznamo grešku. Da kažemo da nismo dobro radili ili da smo manipulisali... Do kraja godine ćemo utvrditi ko su ti zaposleni koji rade po ugovorima o djelu, jesu li uopšte dolazili na posao i da li sada to rade. Koliko ljudi ste zaposlili nakon što ste izgubili vlast, a koliko zaposlenih opstruira rad nove uprave.. Sve će se znati", kazala je Popović.

Izmjena: 12:55h
12:20h

V.d. sekretara Sekreterijata za finansijske poslove i analizu budžeta Balša Špadijer kazao je da su planom za 2023. godinu izvorni prihodi glavnog grada 81.733.000 eura, od čega porezi iznose 55 miliona.

Izdaci su, kako je kazao Špadijer, veliki i to u iznosu od 102 miliona, od čega je tekuća budžetska potrošnja nešto veća od 47 miliona. Otplata obaveza iz prethodnog perioda, kako je dodao, iznosi 4,5 miliona eura.

Kazao je i da su primici od prodaje imovine 4,5 miliona eura, a od otplate kredita 115.000 eura. Budžet se, kako je objasnio Špadijer, od donacija i transfera uvećao za 16 miliona.

Špadijer je kazao da je uprava Glavnog grada "veoma zadovoljna rebalansom budžeta".

Andrija Klikovac (DPS) kazao je da je trenutni budžet manji za "nekih 800.000 eura".

"Vidimo da dolazi do rasta ukupnih primitaka, kada oduzmemo transfere i donacije, pozitivno je jer se vidi da se Podgorica razvija. Brinu nas sredstva koja treba da se naplate od građana Podgorice. Imate paradoks - rast poreza od prometa nepokretnosti, imate rast od nadoknade za komunalno otpremanje..."

Za ugovore o djelu Klikovac je kazao da su "posebna tema", a upitao se i zbog čega se oni zasnivaju za radna mjesta koja se već nalaze u sistematizaciji radnih mjesta. Kazao je da mu je nelogično zašto se daju ugovori članovima partija koji "ne dolaze na posao".

"Znam šta ćete reći, nekada se više trošilo za ugovor o djelu. Ali po novom planu je predviđeno da se mnogo manje troši. A vi ste u naredna tri mjeseca po 33.000 eura mjesečno više trošite po ugovoru o djelu...", rekao je Klikovac.

11:53h

Za nove odbornike koji će popuniti mjesta Vladislava Dajkovića i Andrije Babovića koji su podnijeli ostavku, izabrani su Boban Radević i Sara Đurišić iz Za budućnost Podgorice.

Novi odbornik je i Mensur Šaljaj iz pokreta "Svi za naš grad - dr Ivan Vuković"

Na dnevnom redu došlo je do promjene. Izostavljene su tačka 12 (Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Odluku o izmjeni Statuta Društva sa ograničenom odgovornoću "Agencija za izgradnju i razvoj Podgorice i tačka 21 (Prijedlog odluke o doradi spomen-obilježja - spomen-biste generala Vasa Brajovića - Vasosa Mavrovuniotisa) tačke pređašnjeg glavnog reda jer je gradonačelnica te predloge povukla. Ukupno je glasalo 30 odbornika za, pa je novi dnevni red usvojen.

Izmjena: 16:29h
11:49h

Na početku sjednice u čast preminulog crnogorskog reditelja Jagoša Markovića, minutom ćutanja data je počast.

11:31h

Sedma sjednica Skupštine Glavnog grada zakazana za 11 sati, počela je pola sata kasnije.

Na dnevnom redu nalaze se, između ostalog, Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o budžetu Glavnog grada za 2023, Prijedlog odluke o naknadama odbornicima u Skupštini Glavnog grada, Prijedlog odluke o donošenju Plana zaštite i spašavanja od zemljotresa na teritoriji Podgorice, Prijedlog odluke o naknadi troškova postupka medicinski potpomognute oplodnje, Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Odluku Odbora direktora Društva sa ograničenom odgovornošću "Vodovod i kanalizacija", Izvještaj o postupanju u upravnim stvarima iz nadležnosti Glavnog grada, Informacija o potrebi održive i sveobuhvatne regulacije gradskog prevoza po povlašćenim uslovima za ranjive kategorije stanovništva...

Bonus video: