Abazović pozvan na Samit lidera Berlinskog procesa, prisustvovaće i Šolc, Makron, Fon der Lajen...

U upućenom pismu Rama poziva Abazovića i da zajedno otvore Evropski koledž u Tirani

4727 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Vlada Crne Gore
Foto: Vlada Crne Gore

Premijer Dritan Abazović pozvan je od strane premijera Albanije Edija Rame da učestvuje na Samitu lidera Berlinskog procesa koji se 16. oktobra održava u Tirani.

Pored lidera država Zapadnog Balkana i njemačkog kancelara Olafa Šolca, na samitu će učestvovati i predsjednik Francuske Emanuel Makron, predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel.

"Radujem se što ću Vas dočekati i što ćemo imati priliku da sagledamo napredak, izazove i izglede regionalne integracije na Zapadnom Balkanu u ovim vremenima punim izazova. U ovom kritičnom trenutku za evropsku bezbjednost, naše uvjerenje je da Zapadni Balkan mora biti podržan i pozvan da iskoristi evropske mehanizme i programe koji su ključni za evropsku stratešku autonomiju na globalnoj sceni", navodi se u pismu Rame, upućenom Abazoviću, saopšteno je iz Vlade.

Dodaje se i da u upućenom pismu Rama poziva Abazovića da zajedno tog dana otvore Evropski koledž u Tirani.

"Institucije koja je nastala iz pepela Drugog svjetskog rata da bi stvorila novi kadar evropejaca, važan je orijentir na evropskom putu regiona, a čija je rektorica bivša Visoka predstavnica EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Federika Mogerini", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: