Šaranović: Razlog izmjene statuta u Vodovodu je da bi se rad preduzeća racionalizovao

Pred odbornicima i predlozi o naknadi troškova postupka medicinski potpomognute oplodnje, odluke o naknadama odbornicima u Skupštini Glavnog grada, o davanju saglasnosti na Odluku o izmjenama i dopunama Statuta Društva sa ograničenom odgovornošću "Agencija za upravljanje zaštićenim područjima Glavnog Grada"

30908 pregleda 17 komentar(a)
Foto: Nikola Saveljić
Foto: Nikola Saveljić
Ažurirano: 13.10.2023. 18:01h
Završeno
17:59h

Završena je rasprava po 17. tački dnevnog reda.

Zasijedanje će se nastaviti u ponedjeljak u 12 sati. 

17:44h

Andrija Klikovac (DPS) je kazao da ciljevi odluke nijesu jasni.

"Ne gleda se dobit preduzeća nakon obračuna amortizacije. Već i prije. Ukoliko ova parcela nije na raspolaganju Tržnicama i Pijacama, one imaju manju mogućnost raspolaganja tim zemljištem i manju dobit. Neka nam se kaže šta će biti sa tom parcelom. Hoće li ona biti ustupljena novom preduzeću. Možda će se iskoristiti kao parking za nove gradske autobuse kada ih dobijemo. Moramo znati zbog čega se ta parcela prenosi na Glavni grad i šta će na njoj biti".

Luka Rakčević je kazao da je kompletna procedura ispoštovana.

"Ideja je da se na tom prostoru gradi dječji park i igralište. Kada je riječ o samoj katastarskoj parceli, imali smo diskusiju sa Đeljošajem i riješili smo konfuziju. Uočeno je da je došlo do greške prilikom numerizacije, i ona je greškom pripala Tuzima... Na ovoj parceli je neka ranija Skupština tu nacrtala vjerski objekat... Prvi korak treba da bude da se ta parcela vrati Glavnom gradu, a onda da vidimo šta ćemo da radimo sa njom", kazao je Rakčević, dodajući da je to stvar pravovremenog političkog dogovora.

Klikovac je kazao da Rakčevićevo izlaganje nema "osnovne logike da se nešto vraća Podgorici, a da mi ne znamo šta ćemo sa tim".

"Ne znamo ni šta ćemo sa parcelom, a pokrećemo proceduru... Imamo Vladu jedne partija i Glavni grad u odnosu na nju. Nadam se da Vlada nikad neće postupiti nesavjesno prema građanima Podgorice. Potrebno je da ova parcela ostane na korištenje Tržnicama i Pijacama", kazao je DPS odbornik.

Luka Rakčević je kazao da je najlakše Glavnom gradu da proda tu parcelu, umjesto da uloži pola miliona eura i prikladno je preuredi.

17:22h

Budimiru Mugoši (SDP) nije jasna cijela situacija sa zemljištem.

"Ako je taj plac glavnog grada, tu nema mjesta raspravi. Ili je njegov, ili Tržnica i Pijaca...", kazao je.

Upitao je zašto bi Tržište i Pijace trebale da vrate zemljište (teritoriju) koja im je data.

Anđušić (DPS) se u ime kluba obratio odbornicima i kazao da je predmet Tržišta i Pijaca bio predmet analiza i diskusija. "Vidim da se ova katastarska parcela vodi kao svojina opštine Tuzi. Ako je to tačno, o ovoj odluci ne bismo smjeli danas da razgovaramo o njoj na ovakav način", rekao je.

Despotović (DPS) je kazala da treba da se utvrdi stanje objekata, a tek onda da se dalje vodi rasprava o zemljištu.

Nermin Abdić (DPS) postavio je pitanje odbornicima da li im se želi nametnuti izreka "Ne vjerujte svojim očima, već odluci".

"Cijelog života sam na Koniku, i ne postoji nijedan obejkat na toj parceli. Priča o amortizaciji objekta ne pije vodu. Činjenično stanje govori drugačije", rekao je odbornik DPS-a.

16:55h

Zaključena je rasprava o tačkama 15.i 16. ( Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Odluku Odbora direktora Društva sa ograničenom odgovornošću Agencija za stanovanje – Podgorica, broj)

Trenutno se raspravlja o 17. tački (Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o nepokretnoj imovini Društva sa ograničenom odgovornošću "Tržnice i Pijace").

Mihailo Anđušić (DPS) usaglasio se sa tim da se "ne umanjuje imovina Glavnog grada, ali ne i sa tvrdnjom da se ne umanjuje imovina Tržnice i Pijace".

Aleksandra Despotović (DPS) kazala je da "zemljište resurs koji se sa ekonomske i agroekonomske struke posmatra kao veliko bogatstvo".

"Malo sam iznenađena da nemamo ekonomski aspekt te odluke. Iznenađena sam što se tako lako odričemo imovine koje posjedujemo, a radi se o lokalnom subjektu. Sa te strane imam tu vrstu iznenađenja, a kad već idemo u tom pravcu bilo bi svrsishodno da nam donesete jednu ekonomsku analizu. Između ostalog i plan šta dobijamo, a šta gubimo odricanjem ove parcele. Postavljam ekonomsko pitanje, a nadam se imate i odgovor", rekla je odbornica DPS-a.

16:32h

Zamjenik gradonačelnice Podgorice Danilo Šaranović kazao je da svaka javna funkcija prevazilazi bilo kojeg odbornika.

"Naše opredjeljenje da na svako kadrovsko pitanje odgovorimo adekvatno je konstanta... Dakle ukoliko se ne glasa za ovako unapređenje vodosnabdijevanja, njena vrijednost će pasti za 10 odsto... Razlog izmjene statuta u Vodovodu je da bi se rad tog preduzeća racionalizovao. Izmjenu smo napravili iz dva razloga: da ono ne bude rekorder u direktorskim pozicijama i tako što će mali broj direktora u tom preduzeću koji je ostao raditi za platu...", rekao je Šaranović.

Pozvao je odbornike da "uozbilje diskusije, da prestanu sa manipulacijama i pričaju o egzaktnim stvarima, ali i da pomognu privrednim društvima koje su u veoma lošem stanju".

Mihailo Anđušić (DPS) je kazao da se nije bavio podacima, već samo zastupao svoje mišljenje.

"Građanima sam dodatno pojasnio situaciju. Nakon što završimo sjednicu građani će plaćati skuplju cijenu vode, jer će ona danas biti izglasana u ovom Domu... To je bila moja poenta", rekao je on.

Kazao je da "na nivou Podgorice nemamo ni najavu nečeg što je njeno kapitalno dobro".

"Građani Podgorice nezadovoljni su situacijom Deponije. Takođe, nijesu ni zahvalni povećanjem cijene vode", izričit je Anđušić.

Završena je rasprava o 14. tački.

Izmjena: 16:37h
16:06h

Mitar Vuković (Demokrate) je kazao da se dugo godina borio rubna područja Podgorice (Zeta, Kuči, Piperi...) poslije mnogo godina dobiju vodu.

"Složićemo se da ista cijena kubika vode nije u Piperima i Podgorici. Javno to govorim zbog građana Podgorice. Kako je servisiran Vodovod do današnjeg dana, tako će biti i u budućem periodu...", rekao je Vuković.

Upitao je Anđušića da li je znao da je "menadžmentu Vodovoda u proteklih godinu dana isplaćeno blizu 900.000 eura".

"Građani Podgorice, da li ste znali da je 13. miliona isplaćeno iz kasne Podgorice povodom sudskih odluka? Šta to govori? Da li je to ova vlast za pet mjeseci mogla regulisati? Pa nije mogla", ocijenio je odbornik Demokrata.

Mihailo Anđušić (DPS) kazao je Vukoviću da je "vrlo ažurno ukazivao na anomalije u društvenom sistemu".

"O novčanoj sumi koja je uplaćena Vodovodu nijesam znao... Pozivam nadležne organe da oni budu procesuirani ako je to istina. Do sada nemamo nijedan epilog ovakvih optužbi. Pozdravljam da se to radi na adekvatan način, a ne kroz politički performans", rekao je Anđušić.

15:45h

Zdenka Popović (Demokratska Crna Gora) rekla je da je bitno da se drže lako provjerljivih podataka kada je riječ o cijeni vode.

Kazala je i da se Podgorica ne drži epiteta koji joj je dodijeljen (Evropski grad) ako osnovna društvena preduzeća nijesu u stanju da se riješe "onih materijala koji su štetni za društvo".

Opomenula je i na azbestno-cementne cijevi koje su, kako kaže, kancerogene.

"Metodologija koja je utvrdila cijenu vode istakla je da se cijena vode sastoji od fiksnih i varijabilnih elemenata... Nevjerovatan mi je podatak koliko ima šefova, direktora u Vodovodu. Najmanje zaposlenih je u operativi i nisu dovoljno plaćeni. Zadatak menadžmenta svakog preduzeća treba da bude preusmjeren na smanjenje troškova, da se ne troše novci građana Glavnog grada na komisije, zarade i ostale privilegije. Mora se sve uraditi ne bi li se došlo do racionalizacije troškova...", rekla je odbornica.

Popović je kazala i da se dugo bavila "slučajem Vodovoda i da ne želi da građani Podgorice budu uskraćeni za krucijalne informacije".

Odbirnik DPS-a Andrija Klikovac je kazao da cijena vode ne treba da raste za 25 posto ove godine, već za "nekih 15, 16 odsto".

"Izjasnite se koliko će tačno biti povećanje... Dragi građani Podgorice, od danas imate uvećanju cijenu vode od 25 posto. U narednom periodu povećanje stiže od Čistoće i Deponije. A od iduće godine, najvjerovatnije i cijena struje će biti veća", rekao je odbornik DPS-a.

Popović je kazala da se radi na tome da se izjednači cijena vode za fizička i pravna lica.

"Zaista je diskriminacija da pravna lica plaćaju za duplo veću cijenu vode nego fizička lica", ocijenila je odbornica Demokrata.

Nada se da će "novi menadžment raditi na tome da otkloni abstetne cijevi".

15:11h

Odbornici raspravljaju o 14. tački, Prijedlogu odluke o davanju saglasnosti na Odluku Odbora direktora Društva sa ograničenom odgovornošću “Vodovod i kanalizacija” – Podgorica.

Budimir Mugoša (SDP) kazao je da je povećanje cijena komunalnih usluga nije "poželjno".

"Gubici na mreži nijesu spomenuti. Svako poskupljenje samo po sebi nije popularno i, prije svega, ste trebali da radite da smanjite gubitke na mreži", kazao je Mugoša.

Mihailo Anđušić je kazao da je predlog o povećanju usluga ovog preduzeća trebao biti mnogo koncizniji.

"Imamo povećanje usluga, ali povećanje je u procentima oko 20 posto", rekao je.

On smatra da će "nepuna dva eura povećanja računa za vodu, biti veliko opterećenje prosječnom građaninu Podgorice".

Saša Zeković je apelovao na Vodovod da se osnaži komunikacija sa građanima, kako bi im objasnili zašto je došlo do poskupljenje vode.

"Neka bude pojašnjenje koliko će ono opteretiti budžet svakog domaćinstva. Građani ne reaguju na brojna druga poskupljenja, a u slučaju vode, bez koje nemamo života, oni će reagovati", rekao je nezavisni odbornik Skupštine Podgorice.

Andrija Klikovac (DPS) kazao je da će ova odluka imati direktne finansijske posljedice na život stanovnika Podgorice.

"Bitno je istaći koliko je proceduralno povećanje. Ako uzmemo u obzir povećanje sa šest na sedam i po eura, imamo situaciju od 25 odsto skoka računa. Problem je što imamo najavu poskupljenja cijene usluga Čistoće... To će direktno uticati na životni standard građana...", rekao je odbornik opozicije.

Kazao je i da predlagači trebaju još jednom razmisliti o odluci o povećanju cijene vode, i da bi se 14. tačka trebala skloniti sa dnevnog reda.

14:50h

Odbornici su raspravljali i o 13. tački reda ( Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Odluku o izmjenama Statuta Društva sa ograničenom odgovornošću “Vodovod i kanalizacija” – Podgorica)

Stefan Vešović (Prava Crna Gora) kazao je da je situacija sa preduzećem Vodovod pravi primjer djelovanja prošle vlasti.

Rasprava o njoj je završena.

14:40h

Završena je diskusija o Prijedlogu odluke o davanju saglasnosti na Odluku o izmjenama i dopunama Statuta Društva sa ograničenom odgovornošću "Agencija za upravljanje zaštićenim područjima Glavnog grada.

Aleksandra Despotović (DPS) pozdravila je odluku o potrebnosti pravnika u Agenciji.

"Ako dobijemo pravnika koji je neophodan, da li to znači da ostaje još jedno sistematsko mjesto u postojećoj sistematizaciji. To je moj pitanje. I da li prijavom više pravnika zakidamo Agenciju za zapošljenje stručnog kadra", upitala je sekretara Miljana Barovića.

On je kazao da su Agenciji neophodni pravnici.

"Agenciju čeka veliki posao, a pravna ekspertiza će im biti izuzetno značajna. Svakako smatram da je, inače za sve organe uprave, neophodno da rade kvalitetni pravnici. To, takođe, znači da je neophodno da se zaposle i usko stručna lica...", rekao je Barović.

14:33h

Završena je diskusija o desetoj tački dnevnog reda (Prijedlog odluke o određivanju lokacije sa elementima urbanističko-tehničkih uslova za izgradnju lokalnog objekta od opšteg interesa privrednog razvoja u servisnoj zoni-Radionica za odrćavanje željezničkih voznih sredstava.

U toku je diskusija o 11. tački (Prijedlog odluke o stavljanju van snage odluke o davanju na korišćenje prostora u vlasništvu Glavnog grada Udruženju penzionera Podgorica bez naknade)

14:06h

Odbornici su raspravljali i o Prijedlogu odluke o naknadama odbornicima u Skupštini Glavnog grada.

Borovinić Bojović je kazala da je nakon sastanaka sa odbornicima zaključila da im ne odgovara visina trenutne nadoknade.

"Odbornici se bave izuzetno teškim pitanjima, i uzevši sve u obzir, inicijativu sam prihvatila i ta tačka se našla na dnevnom redu", rekla je ona.

Stefan Vešović ( Prava Crna Gora) kazao je da je ova odluka jako važna i da je javnost dužna da zna koja je prava visina naknade odbornicima da ne pomisle da "vrijedi nekoliko hiljada eura".

"Važno je zadržati kvalitetne odbornike. Javnost svjedoči veoma konstruktivnim dijalozima. Odbor za finansije je podržao ovu odluku".

Saša Zeković kazao je da će jedini glasati protiv ove odluke.

"Od prvog dana govorio da je odbornička funkcija degradirana... Govorio sam o tome da se odbornicima od plate ne odbijaju dnevnice dok su u Skupštini Glavnog grada. I dalje mislim da odbornička nadoknada nije bila stimulans za naš rad. Pokušavamo da kreiramo nove pristupe i politike. Mislim da mi to ne trebamo gledati kao motiv za obavljanje ove funkcije. Nećete zamjeriti što smatram da je ovo malo neodgovorno. Mnoge kolege ovdje nijesu ni došle... Treba da pokazujemo proaktivnost, a tek nakon nje da dobijemo nagradu za svoj rad...", rekao je Zeković.

Borovinić Bojović je kazala da ne dobija odborničku naknadu, ali i da je rad odbornika veoma odgovoran.

"Nikako ne koristim ovu poziciju da bih zauzela ulogu vaspitačice, ali ću iskoristiti priliku da se svima obratim i da očekujem da odgovorno postupe u radu... Ovaj saziv je, do sada, doprinio procesu demokratije", rekla je ona.

Izmjena: 14:33h
13:44h

Žaklina Oštir (DPS) kazala je da ukoliko budžet ne bude izglasan danas, on neće ući u raspravu o budžetu za 2024.

"Zamislite ako ne uđe ove godine, koliko Crna Gora neće dobiti djece za godinu dana. Ne možemo kalkulisati sa životom. Tu nema mjesta populizmu. Samo oni koji nemaju empatije neće podržati ovaj prijedlog. Kompletan proces je finansijski i psihički iscrpljujući. Mnoge žene nijesu u stanju da ga dovrše do kraja. U CNP-u je napravljena predstava 'Jerma' koja govori o raspadu braka zbog nemogućnosti imanja djece. Molim vas, nemojmo upotrebljavati riječ 'populizam' kada je u pitanju ova tema... Radimo humanu stvar, a da osjećam da postoji potreba da se politički dobijaju na račun ove teme, prva bih glasala protiv. Ovo ima veze sa humanošću i onim što znači pomoć i podrška", rekla je Oštir.

Kazala je da moramo imati empatiju prema tim parovima. "Neće nikog 2.000 eura spasiti. Ali će oni znati da nisu sami. Razmislite dobro o ovome", rekla je Oštir.

Novi odbornik u Skupštini Mensur Šaljaj kazao je da je inicijativa o kojoj se višesatno raspravlja ukazuje na to da je ona od velike važnosti, kao i da treba biti izglasana.

Pretres osme tačke je zaključen.

13:31h

Aleksandra Despotović (DPS) ukazala je na to da je u "Domu Podgorice neophodno oslovljavati odbornike adekvatno i na pravi način".

"Ako se titulišemo, neka to rade obje strane. Ako smo odbornici, onda neka to tako bude do kraja", rekla je.

Despotović je podržala ideju, dodajući da zna probleme sa kojima se suočavaju mladi.

"Ideja će naići na dobar prijem, prije svega, kod mladih. Pozdravljam akademsku diskusiju kolege Šimuna. Ne bih voljela i ne želim da svaki prijedlog koji je za unpređenje društvene zajednice bude posmatran sa strane populizma i time da li je nešto moglo biti prije 30 godina. Građani su nas izabrali da radimo na napretku društvene zajednice. Taj način razgovora ne podržavam... Na sajtu Glavnog grada može se naći i prvi koraci u cilju implementacije ovog današnjeg prijedloga. One su počele 2021. i moja preporuka ide u pravcu da ovaj saziv parlamentarne većine produži ono što je ranije zapčeto i na kraju dođemo do toga da društvena zajednica ima svoj benefit... Ovo je humani prijedlog, upućen našim mladim ljudima i od sveg srca se zalažem da zajedno radimo na njemu", rekla je Despotović.

Aida Batilović (URA) kazala je da se o problemu vantjelesne oplodnje ne priča dovoljno.

"Počeli smo kulturno, a nismo fino nastavili. Teren smo prebacili na političku priču... Ako neko od kolega smatra da prijedlog treba da bude bolji, zašto se prebacila diskusija u priču protiv. Naprotiv, mi smo baš za ovaj prijedlog. Mislim da ovaj trenutni sazvi treba da zajednički radi na finansijskim sredstvima i da izbjegnemo sve buduće negativne implementacije... Nije ovo prva lokalna samouprava koja se bavi ovim pitanjem. Imamo Bar i Pljevlja koji su donijeli slične odluke. I mi treba da idemo u ovom pravcu, ali sistemski imamo problem. Mislim da nemamo ni Nacionalni registar koji bi se bavio ovim pitanjem, već se koriste alati nevladinih organizacija (NVO)...", rekla je odbornica Batilović.

Smatra da je prijedlog po tački osam dobra prilika da se ide korak naprijed.

"...Treba da ostavimo političke priče po strani, jer se radi o osjetljivoj temi o kojoj svako mora biti odmjeren. Iako možda ne izgleda kao da se dešava, ali parovi koji su u sličnoj situaciji su često stigmatizovani od društva. Ako želimo da se inicijativa unaprijedi, ne znači da nismo protiv nje...", rekla je ona.

Jovana Drobnjak (SD) kazala je da bitno da se odluka unaprijedi.

"Negativan prirodni priraštaj u Crnoj Gori je veliki problem. Ako imamo podatak da svaki šesti par ne može da se ostvari u roditeljstvu, onda je to velika problematika... Ako mora da se unaprijedi plan, hajde da zajedno radimo na tome. Naše ideološke razlike moraju biti stavljenje po strani, jer je pitanje nataliteta krucijalno po Crnu Goru", rekla je Drobnjak.

12:53h

Miloš Mašković (SD) kazao je Zekoviću da "ne može stati okean u jezero", dodajući da nema potrebe objašnjavati da odluka o kojoj se raspravlja nije popultistička, pripadnicima partije nastaloj na populizmu.

"Mislim da ste uzalud potrošili vrijeme. Svako ko je pročitao odluku onako kako je trebalo, shvata da je riječ o odluci koja ima za cilj da pomogne ljudima koji imaju problem sa začećem. Našim odgovorima iz opozicije smo uspjeli da ubijedimo druge da ovo nije populizam. Nadamo se da znate koliko će poz efekata imati usvajanje ove odluke, prije svega na demografsku sliku Podgorice i same Crne Gore, jer ste svjesni koliko je ona loša. Nije kasno što je danas ovo pitanje došlo na dnevni red. Mislim da je ružno u kontekst zloupotrebe staviti ovo pitanje...", rekao je Mašković.

Izmjena: 13:09h
12:41h

Jelena Borovinić Bojović kazala je da je moguće učiniti predlog po osmoj tački boljim ako se uđe "dalje u suštinu".

"Treba biti precizniji u odnosu na primarnu zamisao. Moram da se saglasim da se ginekolog bolje razumije u ovu temu od mene. Potrebno je dobiti više sugestija i ući u filtraciju ovog predloga kako bi on mogao biti znatno bolji", kazala je predsjednica Skupštine Podgorice.

Saša Zeković kazao je da je legitimno prozvati prethodnu vlast, ali je nekorektno da to bude "okidač u glasanju za ili protiv odluke".

"Nemojte nikome od nas lijepiti etiket odgovornosti. Ovdje smo svi, samo u svoje ime, i nećemo preuzimati odgovornost od nekog drugog. Želimo da promijenimo prethodnu praksu...Ne želimo da branimo nešto što je bilo jako loše, niti da o tim postupcima ćutimo", rekao je Zeković.

Mitar Vuković (Demokrate) kazao je da se bori da Crna Gora ostane država koja će njegovati "tradiciju porodičnog gnijezda".

"Bijelu kugu koja vlada u Crnoj Gori jedino možemo riješiti ako se spriječi zloupotreba državnog položaja. Samo menadžmentu jednog preduzeća u Crnoj Gori isplaćeno je 800.000 eura. Kada to zaustavimo, onda možemo pričati o napretku. Eto boljitka...", rekao je Vuković.

12:21h

Klikovac je naglasio da je važno da Glavni grad, dok ima finansijskih sredstava, pomogne parovima koji žele da se ostvare kao roditelji. "Sa ovim problemom se Glavni grad počeo baviti od 2021. I prošle godine smo razmišljali u vezi ove odluke. Dugo smo mislili, kreirali smo manji ekspertski tim i tako došli do teksta odluke. Pogledali smo prakse iz regionalnih gradova. Trudili smo se da ne diskriminišemo, već da građani imaju neku vrstu nadoknade troškova...", rekao je Klikovac.

Nezavisni odbornik Aleksandra Saša Zeković kazao je ovo tema koja je u interesu svih, bez obzira na ideološke razlike, jer se radi o pružanju pomoći onima koji žele da se ostvare kao roditelji.

"Kada iscrpe sve mogućnosti, ovim se pruža još jedna šansa da postanu roditelji. Ono što cijenim jeste da je odluka rađena na bazi tuđih iskustava. Ona je tehnički jednostavna i razumljiva, sistemski rješava dilema. Brojni građani su mi pisali u vezi ove odluke. Ona može biti dodatan podsticaj za one koji žele da se ostvare kao roditelji. Odluka se već neko vrijeme nalazi u proceduri. Ukoliko ima nedostatke, mi ih nijesmo uočili, a da jesmo, u međuvremenu bismo radili na njima. "Vijesti" su prepoznale jedan naš promak, a odnosio se na žene koje nijesu u braku, niti u vanbračnoj zajednici...", rekao je Zeković, dodajući da odabir osme tačke dnevnog reda neće finansijski opteretiti grad.

Zeković je kazao da se mogu koristiti "niža finansijska sredstva u početku, kako se ne bi opteretio budžet Podgorice".

"Naš nastup nije populistički. Ne vjerujem da će nam povećanje odborničkih naknada od 100 eura naročito pomoći, pa hajde da ga ne izglasamo u korist onih koji žele da se ostvare kao roditelji...", rekao je on.

Anđela Mićović (Evropa sad) kazala je da se od rasprave o potpomognutoj oplodnji može politizovati.

"Proces vantjelesne oplodnje nije vezan isključivo za 2023. On datira godinama unazad i stiče se mišljenje da ste se kasno sjetili toga. Vi (DPS) bili ste u vlasti i vi ste bili ti koji ste odlučivali o budžetu. Zašto se ranije nije našlo pitanje medicinski potpomognute oplodnje. Iako je ova inicijativa humanog karaktera, ona je, prema mom mišljenju, populističkog karaktera", rekla je ona.

12:05h

Budimir Mugoša (SDP) kazao je da se ogromna sredstva ulažu u vantjelesnu oplodnju.

"Potomstvo je fundament, smisao života. Nisam nastupio sa pozicije populizma. Gledajući zakonsku osnovu, ne vidim razlog zbog kojeg ova odluka ne bi trebala biti prihvaćena. Neki ljudi pokušavaju stvoriti porodicu godinama. Znam neke koji su pokušavali 15 godina...", rekao je on.

Vojislav Šimun (Evropa sad) kazao je da predlog po osmoj tački nije dovoljno precizan i da ne tretira problem optimalno.

"Što se tiče zakonske regulative, broj postupaka vantjelesne oplodnje za žene do 45 godina iznosi do četiri puta koje nijesu prethodno imali trudnoću, a one koje jesu i do dva puta... Interesantno je što ne znamo da li na ovaj način želimo da omogućimo građankama Podgorice veći broj takvih postupaka... Neki postupci vantjelesne oplodnje zakonski nijesu pokriveni. Valjalo bi da se zna koje postupke pokrivamo i na koji način. Zamrzavanje embriona nije pokriveno troškovima. Ukoliko bi se dozvolila sredstva, nejasno mi je kako bi se vršila kontrola regulacija cijene postupaka potpomognute oplodnje. Svaki ljekar bi mogao da forsira drugačije stavove koji bi možda bili neopravdani u nekim slučajevima, a koji bi doveli do velikog iscrpljenja sredstava. Postoji opasnost od zloupotrebe i uvećanja troškova ovog postupka. Treba dobro provjeriti da li se ovom incijativom vrši poštavanje sa ovlašćenjima i mogućnostima koje imamo na državnom nivou ili da se pomogne finansijskim troškovima onima koji nijesu obezbijeđeni...", rekao je Šimun.

Andrija Klikovac (DPS) kazao je da su troškovi za sprovođenje kao i sve što ide uz njih jasno definisani.

"Troškovi postupka variraju od 2.000 do 4.000 eura, u zavisnosti od toga gdje se vrši... Naravno ne poredimo suštini, a ni temu. Poredimo model realizacije. Razumijemo da postoji mogućnost subjektivnog mišljenja članova Komisije za odlučivanje. Postoji i mogućnost žalbe na njihove odluke. Što se tiče pravnog dijela odluke, ona je identična kao i sve druge odluke i konkursi koji se na nivou Podgorice realizuju", rekao je Klikovac.

Izmjena: 12:14h
11:50h

Odbornici raspravljaju o Prijedlogu odluke o naknadi troškova postupka medicinski potpomognute oplodnje.

Andrija Klikovac (DPS) kazao je da je ovaj predlog veoma značajan.

"Nekih 10 do 15 odsto građana Podgorice ima ovaj problem, pa smo riješili da na prvim sjednicama, a u susret pravljenju plana budžeta za 2024. da pokrenemo ovo pitanje kako bi se ova tačka našla u njemu. Glavni grad je već nekoliko puta finansijski pomagao organizacije koje se bave ovim pitanjem. U pitanju je odluka koja jasno definiše koja su sredstva dostupna onima koji se odluče na potpomognutu oplodnju koja dolazi preko Fonda za zdravstveno osiguranje... U vezi finansijske strane, konkursom se jasno definiše kolika će sredstva biti opredijeljenja. Kada odbornici donesu u Gradskom domu odluku, sekretar za finansijske odluke je u obavezi da je sprovede u skladu sa budžetom. Odluka ne predviđa da se svim parovima omogući potpomogn oplodnja, već samo onima kojima je Glavni grad u mogućnosti da pomogne...", rekao je Klikovac.

Mitar Šušić (Demokratski front - Nova srpska demokratija, Prava Crna Gora, Slobodna Crna Gora) je kazao da je ova inicijativa dobra i vođena humanitarnim razlozima.

"Nije sporno podržati inicijativu koja je po svojoj suštini dobra, ali bojim se da na taj način neosnovano ulazimo u praksu donošenja odluka bez konsultacije sa upravom Glavnog grada. Ova odluka bi trebala da bude uređena na sistemski način. U okviru Glavnog grada postoji dovoljno administrativnih kapaciteta i dovoljno nadležnih ppjedinaca i organa koji se mogu baviti ovom tematikom, a odbornici ako su dobronamjerni bi trebalo raditi na pravi način, bez dovođenja u pitanje tuđu humanost", rekao je Šušić.

Kazao je da su "humanitarne inicijative opozicije prividno dobronamjerne i da se njima želi dovesti Glavni grad u situaciju vansistemskog djelovanja".

"Pozivam Vas da ovu materiju usvojimo u formi informacije kroz koju ćemo dati zadatke upravi Podgorice da u određenom roku pripremi normativne akte u dogledno vrijeme i prilagodi u formu koju ćemo zajednički usvojiti", rekao je Šušić.

Klikovac je kazao da ne vidi svrhu opozicije u "gradskom domu ako opozicija nema mogućnost predlaganja".

"U krajnjem, Šušiću, govorite o populizmu. Mislim da ljudima koji imaju ovaj problem, ovo nije populizam, nego prijeka potreba...", rekao je Klikovac.

11:44h

Na redu je osma tačka dnevnog reda, a to je Prijedlog odluke o naknadi troškova postupka medicinski potpomognute oplodnje.

Andrija Klikovac (DPS) kazao je da je ovaj predlog veoma značajan.

"Nekih 10 do 15 odsto građana Podgorice ima ovaj problem, pa smo riješili da na prvim sjednicama, a u susret pravljenju plana budžeta za 2024. da pokrenemo ovo pitanje kako bi se ova tačka našla u njemu. Glavni grad je već nekoliko puta finansijski pomagao organizacije koje se bave ovim pitanjem. U pitanju je odluka koja jasno definiše koja su sredstva dostupna onima koji se odluče na potpomognutu oplodnju koja dolazi preko Fonda za zdravstveno osiguranje... U vezi finansijske strane, konkursom se jasno definiše kolika će sredstva biti opredijeljenja. Kada odbornici donesu u Gradskom domu odluku, sekretar za finansijske odluke je u obavezi da je sprovede u skladu sa budžetom. Odluka ne predviđa da se svim parovima omogući potpomogn oplodnja, već samo onima kojima je Glavni grad u mogućnosti da pomogne...", rekao je Klikovac.

Mitar Šušić (Demokratski front - Nova srpska demokratija, Prava Crna Gora, Slobodna Crna Gora) je kazao da je ova inicijativa ddobra i vođena humanitarnim razlozima.

"Nije sporno podržati inicijativu koja je po svojoj suštini dobra, ali bojim se da na taj način neosnovano ulazimo u praksu donošenja odluka bez konsultacije sa upravom Glavnog grada. Ova odluka bi trebala da bude uređena na sistemski način. U okviru Glavnog grada postoji dovoljno administrativnih kapaciteta i dovoljno nadležnih ppjedinaca i organa koji se mogu baviti ovom tematikom, a odbornici ako su dobronamjerni bi trebalo raditi na pravi način, bez dovođenja u pitanje tuđu humanost", rekao je Šušić.

Kazao je da su "humanitarne inicijative opozicije prividno dobronamjerne i da se njima želi dovesti Glavni grad u situaciju vansistemskog djelovanja".

"Pozivam Vas da ovu materiju usvojimo u formi informacije kroz koju ćemo dati zadatke upravi Podgorice da u određenom roku pripremi normativne akte u dogledno vrijeme i prilagodi u formu koju ćemo zajednički usvojiti", rekao je Šušić.

Andrija Klikovac (DPS) kazao je da ne vidi svrhu opozicije u "gradskom domu ako opozicija nema mogućnost predlaganja".

"U krajnjem, Šušiću, govorite o populizmu. Mislim da ljudima koji imaju ovaj problem, ovo nije populizam, nego prijeka potreba...", rekao je Klikovac.

Bonus video: