SD: Bojkotovati popis ukoliko zahtjev za odgađanjem ne bude prihvaćen

Iz Socijaldemokratske Crne Gore navode da nisu ispunjeni političko-institucionalni i formalno-pravni uslovi za održavanje popisa

7685 pregleda 39 reakcija 39 komentar(a)
Socijaldemokratska Crna Gora, Foto: Socijaldemokrate Crne Gore
Socijaldemokratska Crna Gora, Foto: Socijaldemokrate Crne Gore

Ukoliko zahtjevi za odgađanjem popisa ne budu ispunjeni, pozvaćemo građane na bojkot, poručili su iz Socijaldemokrata Crne Gore (SD).

Predsjedništvo te partije je na juče održanoj sjednici, konstatovalo da ne postoje uslovi za održavanje validnog popisa, zbog čega ga je, kako smatraju, potrebno odgoditi za april sljedeće godine.

"Javnost je već detaljno upoznata sa konkretnim zahtjevima opozicije koji bi predstavljali određenu garanciju da će popis biti sproveden u regularnim uslovima, odnosno da će njegovi rezultati imati zadovoljavajući stepen kvaliteta. Navedeni zahtjevi se odnose na neophodnost da se ovaj izuzetno važan i suštinski potreban statistički projekat bude zaista validna osnova za kreiranje brojnih državnih razvojnih politika", ističu iz SD-a.

Navode i kako nisu ispunjeni političko-institucionalni i formalno-pravni uslovi za održavanje popisa.

“Popis se ne može održati u periodu evidentne političke nestbilnosti, vd stanja u Vladi i Skupštini, nedostatka transparentnosti kao i kašnjenja u pripremi neophodnih podzakonskih akata od strane nadležnih institucija, odsustva bilo kakve kontrole opozicije u bilo kojoj fazi realizacije popisa, odnosno izbora popisivača, instruktora kao i kontrole unosa podataka (uz podsjećanje da je opozicija učestvovala u svim fazama popisa održanih 2003. i 2011. godine)", piše u saopštenju te partije.

Iz SD-a zahtijevaju odgađanje početka popisa za april naredne godine, što je, kako kažu, po svim standardima "adekvatan period za održavanje popisa", uz prisustvo jasnog internog i eksternog monitoringa.

"Ukoliko navedeni zahtjevi ne budu ispunjeni od strane nadležnih, Socijaldemokrate će pristupiti pozivima i organizaciji bojkota popisa stanovništva", zaključeno je na sjednici te partije.

Bonus video: