PES: Partneri Putinove partije žele da nametnu lažni narativ da se u CG formira antievropska, proruska i prosrpska vlada

"Takođe, dok šire dezinformacije o ruskom uticaju na novu Vladu, DPS je politička organizacija koja ima potpisan sporazum sa Putinovom Jedinstvenom Rusijom i crnogorska javnost nije informisana da je ikada došlo do formalnog raskida te partijske saradnje"

16224 pregleda 52 reakcija 52 komentar(a)
Foto: Pokret Evropa sad
Foto: Pokret Evropa sad

Vrijeđajući zdrav razum, partneri Putinove Jedinstvene Rusije žele da nametnu lažni narativ da se u Crnoj Gori formira antievropska, proruska i prosrpska Vlada, saopšteno je iz Pokreta Evropa sad (PES).

Oni su istakli da ova istrošena mantra dodatno biva obesmišljena ukoliko se Demokratska partija socijalista (DPS) potrudi prvo da pročita principe PES-a za sastav buduće Vlade, koji eksplicitno definišu apsolutnu usaglašenost buduće Vlade sa spoljnom politikom Evropske unije.

Poručili su da je doprinos DPS-a u tom dijelu rekordan broj godina u procesu pregovora, stagnacija i potpuna paraliza institucija, zahvaljujući svim Vladama koje je DPS glasao ili u njima participirao.

"Takođe, dok šire dezinformacije o ruskom uticaju na novu Vladu, DPS je politička organizacija koja ima potpisan sporazum sa Putinovom Jedinstvenom Rusijom i crnogorska javnost nije informisana da je ikada došlo do formalnog raskida te partijske saradnje", navodi se u saopštenju.

"Umjesto da već budemo punopravna članica Evropske unije, sve kredibilne međunarodne organizacije su Crnu Goru, za vrijeme hibridnog i autokratskog režima, kvalifikovale kao zarobljenu državu, koja je opterećena korupcijom i kriminalom", dodaje se.

Kazali su da zahvaljujući partnerima iz međunarodne zajednice i Europola, imamo priliku da vidimo povezanost državnih funkcionera iz perioda DPS vladavine sa raznim kriminalnim klanovima.

Iz PES-a su istakli da povezivanje vlasti u Srbiji sa drugim partijama, dok su u istom DPS-u isticali tu saradnju, a na partijskim kongresima i slušali obraćanja najviših funkcionera SNS-a, govori koliko je DPS izgubio kompas.

"Ako su i suštinski posvećeni cilju da budemo punopravna članica EU, očekujemo da DPS bude konstruktivna opozicija, koja će se umjesto dizanja tenzija, jeftinog politikanstva i manipulacija, okrenuti izgradnji prosperitetnog društva, distancirati se od korumpiranih kadrova i tako dati doprinos ubrzanju punopravnog članstva u EU", navodi se u saopštenju.

"No, umjesto istinskog proevropskog ponašanja i argumentovanog političkog dijaloga, DPS očigledno, po ko zna koji put u posljednje tri godine, klizi u ekstremizam i pokušaje izazivanja vještačke destabilizacije zemlje, što dovoljno govori o tome koliko im je evropska, građanska i pomirena Crna Gora na srcu", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: