Popisivače obučavaju i političari i njihovi rođaci

U Nikšiću među instruktorima odbornici, supruge, ćerke, u Ulcinju i optuženi za partijsko zapošljavanje

30048 pregleda 278 reakcija 72 komentar(a)
Prednost na konkursima za instruktore trebalo da imaju nezaposleni (ilustracija), Foto: Shutterstock
Prednost na konkursima za instruktore trebalo da imaju nezaposleni (ilustracija), Foto: Shutterstock

Opštine su počele da objavljuju spiskove instruktora za predstojeći popis stanovništva iz kojih se vidi da je značajan broj izabranih kandidata politički angažovan, ili se radi o sa njima povezanim osobama.

U tome prednjači Opština Nikšić čija je popisna komisija za instruktora izabrala sekretarku SO Nikšić Ivanu Šljukić (Demokrate), direktoricu Parking servisa Sanju Antović, odbornicu GP URA Anđelu Mijanović i odbornika Nove srpske demokratije (NSD) Nikolu Goranovića. Prema informacijama Vijesti, tu je i Veselinka Đukanović, snaha visokog funkcionera NSD-a Milutina Đukanovića, zatim Ivana Koprivica, ćerka odbornice NSD-a Jadranke Koprivice, Zorica Aleksić, supruga visokog funcionera NSD-a Budimira Aleksića...Vlast u Nikšiću čini koalicija Za budućnost Nikšića (nekadašnji Demokratski front sa partnerima), Demokrate i URA.

Nikola Goranović juče je, nakon prozivki iz opozicionog DPS-a, na Fejsbuku napisao da neće učestvovati u sprovođenju popisa.

“Da vam izgovor ne bi bio politički uticaj, ja neću uzeti učešće u sprovođenju popisa. Prepuštam da bilo ko drugi odradi taj tehnički posao. Pozivam i druge pomenute da učine isto, jer će ovaj popis biti slobodan i regularan”, naveo je.

Odustao od učešća u popisu: Goranović
Odustao od učešća u popisu: Goranovićfoto: Printscreen YouTube

Opštinski odbor DPS-a Nikšić juče je saopštio da su ispod crte ostali mladi ljudi s magistarskim diplomama, nezaposleni i da će umjesto njih instruktažu obavljati sekretarka Skupštine opštine, “njena kuma, odbornik Nove srpske demokratije i uposlenik EPCG, sin odbornice i jednog od direktora u EPCG, supruga predsjednika Odbora direktora EPCG, kao i snaha”...

Iz Opštine Nikšić juče nijesu odgovorili na pitanja Vijesti zašto su za instruktore izabrani visoki partijski funkcioneri i članovi njihovih porodica.

Na Fejsbuk stranici Opštine juče je objavljeno da je popisna komisija na jučerašnjoj sjednici utvrdila konačan spisak izabranih kandidata, “nakon ponovnog pregledanja, usljed odustajanja određenog broja kandidata”. Izabrana su 44 instruktora i četiri rezervna. Nije jasno koji su kandidati “odustali”.

Monstat, odnosno popisne komisije u opštinama, objavili su javni oglas za instruktore i popisivače 22. septembra, a rok za prijavu produžen je do 9. oktobra. U oglasu je navedeno da će, između ostalog, prednost imati nezaposleni i oni sa iskustvom u statističkim istraživanjima, održavanju obuka...Navedeno je i da kandidat treba da bude punoljetni državljanin Crne Gore, sa nivoom obrazovanja VI, VII1, VII2 i VIII.

Predsjednici popisnih komisija su, u skladu sa Zakonom o popisu, predsjednici lokalnih uprava. Popis stanovništva, domaćinstava i stanova biće održan od 1. do 15. novembra.

I u Budvi najviše instruktora povezanih sa DF-om

I u Budvi je, prema informacijama “Vijesti”, na spisku od 20 instruktora, koliko ih je oglasom traženo (18 i dva rezervna) najviše osoba povezanih sa partijama bivšeg DF-a koje su na vlasti u toj opštini.

Dva instruktora su politički bliska opozicionom DPS-u, a jedna instruktorka je Dragana Pima, nekadašnja odbornica DPS-a, koja trenutno nije politički aktivna, dok je jedan instruktor blizak Pokretu Evropa sad.

Opština Ulcinj objavila je juče spisak izabranih instruktora (12 i jedan rezervni). Na spisku je i Milazim Mustafa, bivši predsjednik Skupštine opštine Ulicinj i nekadašnji šef komunalne policije. Mustafa je obuhvaćen optužnicom Specijalnog državnog tužilaštva zbog nezakonitog zapošljavanja u Opštini Ulcinj.

Prema informacijama iz popisne komisije, Mustafa je izabran zbog iskustva, jer je bio instruktor i na popisu 2011.

U Mojkovcu troje bliskih DPS-u

U Mojkovcu je izabrano šestoro instruktora. Među njima je, prema informacijama Vijesti, troje koji su bliski DPS-u (iako je u Mojkovcu vlast promijenjena), a među njima i bivši predsjednik SO Slavenko Blažević.

U Kolašinu, kako tvrde iz popisne komisije, među 11 odabranih instruktora, nema prepoznatih aktivista neke od političkih stranaka, niti bliskih rođaka lokalnih funkcionera.

Na javni oglas za instruktore javilo se 14 kandidata, koji ispunjavaju uslove, a troje se istovremno prijavilo i za popisivače. To troje kandidata, prema informacijama Vijesti, nijesu imali primjedbe na to što nijesu uvršteni u instruktore, već će biti popisivači.

Prema informacijama Vijesti, među ljudima koji su izabrani za instruktore za popis u Tivtu ima potpuno nestranačkih ličnosti, ali i predstavnika ili pripadnika više stranaka ili lokalnih građanskih lista, tako da, politički gledano, niko od aktera političke scene nema “jasnu prevlast” u sastavima tih organa.

Na spisku i šef kabineta gradonačelnika

Popisna komisija u Pljevljima izabrala je 26 instruktora za popis, kazao je Vijestima član popisne komisije Vladan Aničić, koji je i sekretar Sekretarijata za finansije Opštine.

Za instruktora je, između ostalih, izabran Vujo Grbović koji je šef kabineta predsjednika Opštine.

Aničić je kazao da se za popisivače do sada prijavilo oko 260 kandidata, a potrebna su 232.

Tvrdi da politika nije imala uticaja na izbor instruktora i da su prilikom izbora prednost imali nezaposleni sa Biroa rada.

U Bijelom Polju na javni oglas su ukupno prijavljena 393 kandidata za popisivača i instruktora, a traženo je 28 instruktora plus 3 rezerve i 250 popisivača plus 12 rezervi.

Vijesti od predsjednik Opštine i popisne komisije Petra Smolovića nijesu mogle dobiti detaljnije informacije.

Glavni grad tvrdi da su prednost imali nezaposleni

I Glavni grad objavio je spisak sa 97 instruktora i deset rezervnih.

Sekretarka Sekretarijata za lokalnu samoupravu i saradnju sa civilnim društvom Slađana Anđušić kazala je “Vijestima” da su sve uradili u skladu sa konkursom i da su prednost dali nezaposlenima i studentima. Ona je odbacila mogućnost da je komisija Glavnog grada na bilo koji način djelovala politički.

Prema njenim riječima, na adresu Glavnog grada stiglo je 160 prijava za instruktore.

Iz Monstata je juče saopšteno da je oglasima traženo oko 3.800 popisivača i 420 instruktora za cijelu Crnu Goru.

Broj kandidata za instruktore je ispunjen i završen je njihov odabir, a nakon produženja oglasa za popisivače, imaju 4.047 kandidata na nivou Crne Gore. Dodatno, u opštinama Bar, Budva, Cetinje, Kolašin, Kotor, Tivat, Šavnik i Žabljak produženi su oglasi do ispunjenja broja potrebnih popisivača, a najkasnije do 20. oktobra čime se, kako je saopštio iz Monstata, ne dovode u pitanje planirane obuke.

Srpska kuća regrutuje popisivače?

Podgoričanin Srđan Stanojević kazao je “Vijestima” da je prije desetak dana dobio poziv sa nepoznatog broja.

Tvrdi da mu je sagovornik kazao da zove iz Srpske kuće i ponudio da kao popisivač učestvuje na predstojećem popisu sranovništva.

Stanojević je sagovorniku kazao da je već zaposlen, ali mu je rečeno da je to “prilika da dobro zaradi”, nakon čega je prekinuo telefonski razgovor.

“Vijestima” se obratilo još građana, tvrdeći da su ih sa istom ponudom pozvali, navodno iz Srpske kuće.

Sa otvaranja Srpske kuće
Sa otvaranja Srpske kućefoto: Zoran Đurić

Iz Srpske kuće juče nijesu odgovorili na pitanje da li je tačno da su pozivali građane, a ako jeste zbog čega i na osnovu čega. Nijesu odgovorili ni koji bi bio interes Srpske kuće da poziva građane, ako se zna da opštine biraju popisivače i intruktore na konkursu, kao ni za koji bi posao građane angažovala Srpska kuća i koliko bi bili plaćeni.

Slađana Anđušić je rekla da popisna komisija Glavnog grada nije dobila i informaciju od građana o navodnim pozivima iz Srpske kuće.

“Ako je to istina - to je nedopustivo. Svjesna sam da su tih pet ili šest pitanja jako bitna za političare i političke partije. Da nas prebroje po nacionalnoj i vjerskoj osnovi. Za mene je bitnije koliko imamo mladih u Podgorici, koliko je stanovnika u mjesnoj zajednici Brskut ili Ubli, kako bi grad mogao da kreira svoje politike i odluke u odnose na te podatke”, poručila je Anđušić.

Monstat neće ispuniti sve uslove DPS-a koji prijeti bojkotom popisa

Iz Monstata su juče odgovarili na 17 zahtjeva DPS-a koji je zaprijetio bojkotom popisa ako se ne ispune njihovi uslovi.

Na prvi uslov DPS-a da se popis odloži na najmanje šest mjeseci, iz Monstata su rekli da su svi uslovi za sprovođenje popisa ispunjeni, da je usvojen zakon, uredba, izrađena metodologija...

DPS je zatražio ispunjavanje preporuka Ekonomske komisije Ujedinjenih nacija za Evropu (UNECE), koja navodi da popis treba izbjegavati u izbornim godinama, kao i u periodu političke nestabilnosti.

Iz Monstata su rekli da se Vlada prilikom definisanja perioda sprovođenja popisa usmjeravala u skladu sa preporukama UNECE i da ne stoji tvrdnja da “izborni proces ne može se smatrati okončanim do izbora nove vlade”.

Na zahtjev DPS-a o uvođenju obaveznog internog i eksternog monitoringa popisa, uz unutrašnu kontrolu svih opozicionih (naročio parlamentarnih) partija, kao i eksternu kontrolu Eurostata, iz Monstata su odgovorili da priznaju jedino monitoring Eurostata.

Monstatu je, kako je navedeno, prihvatljivo da se predstavnicima političkih partija dozvoli učešće u popisnim komisijama u domenu obaveza koje se odnose na poslove organizacione, odnosno logističke prirode. Ističu da je u ovom smislu neophodan i pravni akt kojim se to predviđa.

Na zahtjev DPS-a da se omogući učešće opozicionih partija u izboru instruktora i popisivača, iz Monstata su odgovorili da su uslovi za odabir instruktora i popisivača predviđeni javnim oglasom i da “politička pripadnost pojedinaca nije sadržana u uslovima oglasa”.

Bonus video: