Porfirije u Podgorici: Ponosni smo što govorimo srpskim jezikom, što smo dični pripadnici srpskog naroda i vjernici SPC

"Ovdje u Podgorici ne postoji nikakva potreba da nam bilo kaže ko smo i šta smo. Više nego drugdje, ovdje u Podgorici, u Nemanjinom gradu, u gradu u kom je rođen otac svetog Save, ovdje bolje nego drugdje znamo koja je to naša vjera, ko su naši preci"

64795 pregleda 306 reakcija 264 komentar(a)
Porfirije, Foto: Mitropolija.com
Porfirije, Foto: Mitropolija.com
Ažurirano: 14.10.2023. 23:27h

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije kazao je večeras građanima okupljenima ispred hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici da osjeća potrebu da ih podrži "da u svakoj prilici sa ponosom i dostojanstvom potuno slobodno i odlučno ispoljavate i što je najvažnije svjedočite ono što jeste - svoj identitet kao vjernici SPC, govornici srpskog jezika i kao dični pripadnici srpskog naroda".

Ispred hrama u Podgorici večeras je upriličen prijem za Porfirija.

"Ovdje u Podgorici ne postoji nikakva potreba da nam bilo kaže ko smo i šta smo. Više nego drugdje, ovdje u Podgorici, u Nemanjinom gradu, u gradu u kom je rođen otac svetog Save, ovdje bolje nego drugdje znamo koja je to naša vjera, ko su naši preci. Dobro znamo ovdje u Podgorici i gdje god da smo kojim jezikom govorimo i kom narodu pripadamo. Otuda, dubinski osjećamo da je jedino ispravno da nastavimo istim putem, putem svetog Simeona i svetog Save jer živimo u vremenu razaranja, trajnih tradicionalnih, ali objektivnih identiteta i u vremenu napadnog i napadnog nametanja konstruisanih identiteta u svrhu manipulacijna i mahinacija. Stoga je važno sačuvati, odbraniti i sačuvati ono što jesmo ono što se zove identitetom - svoj vjerski, lični, porodični, nacionalni identiten naših predaka, ali i naših potomaka", rekao je Porfirije.

Dodao je da su "svi bili oduševljeni kada ste na veličanstvenim litijama uporno i mudro branili i odbranili osnovna prava Srpske pravoslavne crkve".

"A time i ono što jeste jer ste dobro znali i znate da onaj ko ne zna ko je dolazi u situaciju da mu neko drugi kaže ko je. Da mu neko drugi odredi ko je. A mi i vi znate ko ste, znamo ko smo, znate da ste utemeljeni u svetosavskoj čistoj vjeri... Ponosimo se što govorimo najčistijim srpskim jezikom Njegoševim, jezikom Stefana Ljubiše, što govorimo srpskim jezikom Marka Miljanova jer samo na svom, srpskom jeziku možemo izraziti ono najbolje u nama. Naravno, poštujući svaki drugi jezik i sve druge narode ponosni smo što pripadamo stradalom stradalnom, raspetom ali na putu vaskrsenja srpskom narodu. Kao vaš patrijarh dužan sam, ali osjećam i ličnu potrebu da vas podržim da u svakoj prilici sa ponosom i dostojanstvom potuno slobodno i odlučno ispoljavate i što je najvažnije svjedočite ono što jeste - svoj identitet i kao vjernici SPC i kao govornici srpskog jezika i kao dični pripadnici srpskog naroda kojii je u svim istorijskim iskušenjima blistao najprije čojstvom i junaštvom. To je pravo i odgovornost, ali i obaveza i dužnost svih nas...", rekao je između ostalog Porfirije.

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije kazao je da je Porfirije donio "mir i pravdu Crnoj Gori" kada je sa Vladom Crne Gore potpisao Temeljni ugovor.

Mitropolit crnogorsko-promorski je rekao da je narod to doživio "kao zasluženu nagradu i priznanje za njihovu istrajnu borbu radi ostvarenja svojih vjerskih prava i sloboda...".

Svečanosti su, pored više stotina građana, prisustvovali i funkcioneri koalicije Za budućnost Crne Gore, Demokratske Crne Gore, Socijalističke narodne partije (SNP)...

U hramu su večeras, između ostalih bili ministar zdravlja Dragoslav Šćekić, funkcioneri koalicije Za budućnost Crne Gore Slaven Radunović, Jovan Vučurović, Dragan Bojović, funkcioner Demokrata Vladimir Čađenović... predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović, kao i predsjednici SO Herceg Novi Ivan Otović, SO Kotor Maja Mršulja, SO Nikšić Nemanja Vuković...

U hramu su bili i lideri političkih partija u Srbiji - "Dveri" Boško Obradović i "Zavetnika" Milica Đurđević Stamenkovski.

doček Porfirije
foto: Screenshot/Ostrog TV

Ranije danas predsjednik Crne Gore Jakov Milatović sastao se sa Porfirijem.

Porfirije je stigao u Podgoricu, gdje će danas i sjutra prisustvovati svečanostima povodom proslave desetogodišnjice osvećenja hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

U nedelju je, između ostalog, planirno da Porfirije i Joanikije osveštaju kamen temeljac crkve Svetog Save i temelje Pravoslavne gimnazije Sveti Sava, čija izgradnja je počela u podgoričkom naselju Stari aerodrom.

U 19 časova Porfirije će posjetiti crkvu Svetog Đorđa pod Goricom.

Bonus video: