Porfirije opet o jeziku, naciji: Ovdje je rodno mjesto svih pravoslavnih Srba gdje god da se nalaze

Liturgiji su prisustvovali i ambasador Rusije u Crnoj Gori, savjetnik predsjednika Crne Gore za bezbjednost i odbranu, predsjednici više crnogorskih opština, lokalnih parlamenata, kao i više funkcioneri koalicije Za budućnost Crne Gore, Demokratske Crne Gore, SNP-a

65292 pregleda 1365 reakcija 486 komentar(a)
Porfirije, Foto: Screenshot/Ostrog TV
Porfirije, Foto: Screenshot/Ostrog TV

U hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici danas se obilježava 10 godina od osvećenja tog vjerskog objekta.

Liturgiji, koju predvodi patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) prisustvovali su ministri u Vladi, kao i lideri i funkcioneri više partija.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije tokom liturgije kazao je da se u Podgorici "bolje nego na drugim mjestima" zna "ko smo, koje smo vjere, kojim jezikom govorimo i kojem narodu pripadamo"...

Iz prvom reda liturgiju su pratili ambasador Rusije u Crnoj Gori Vladislav Maslenikov, savjetnik predsjednika Crne Gore za bezbjednost i odbranu Dejan Vukšić, ministri Miomir Vojinović, Dragoslav Šćekić, Vladimir Joković.

Liturgiji su prisustvovali i predsjednici više crnogorskih opština - gradonačenik Nikšića Marko Kovačević, Pljevalja Dario Vraneš, Herceg Novog Stevan Katić, Tivta Željko Komnenović. Takođe u hramu su i predsjednici više lokalnih parlamenata - Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović, SO Kotor Maja Mršulja...

Svečanosti prisustvuju i lideri i funkcioneri koalicije Za budućnost Crne Gore Andrija Mandić, Milan Knežević, Dragan Bojović, Demokratske Crne Gore Vladimir Čađenović Danilo Šaranović.

Na liturgiji je i lider Dveri, političke partije u Srbiji, Boško Obradović...

"Ovaj hram je duša grada Podgorice. Što smo sabravši se projavili i projavljujemo ko smo i šta smo, projavljujemo da smo narod pravoslavne vjere, a isto tako potvrđujemo da je pravoslavna vjera naš kontekst života i postojanja, stvaralaštva, izgrađivanja duhovne kulture, što je to prostor koji je oblikovao naš narod i kroz istoriju vodio. Srpski narod je mnogo vjekova živio bez bilo kakve svoje države, ali nijednog trenutka nije odustao od sebe, od onoga što jeste, od svog identiteta. Nikada nije napustio svoju pravoslavnu vjeru i crkvu i ona ga je vodila, čuvala i sačuvala do naših dana. Štaviše ne samo da ga je vodila i čuvala neko je ta pravoslavna vjera bila pokretač, snaga i inspiracija plodnog, bogatog stvaralaštva kojim se naš narod, narod sprski ponosi i kojem se divi čitav svijet".

Porfirije je rekao da i "danas iako smo rasijani po svijetu i nalazimo se u više država, postoji jedna crvena nit koja nas spaja u jedno i čini jednim".

"To je pravoslavna crkva i vjera. Ovdje u Podgorici je duboko zasađen naš početak i korijen - ovdje u ovom gradu rođen je srpski župan Stefan i odavde dejstvujući ujedinio je Rašku i Zetu, ali župan Stefan jeste i roditelj svetoga Save. Onoga koji je jedanput za svagda odredio smjernice, kurs, broda našeg naroda... Zato ovdje bolje nego na drugim mjestima znamo ko smo, koje smo vjere i ona nas odlikuje i afirmiše, znamo i kojim jezikom govorimo i kojem narodu pripadamo..."

Istakao je da je "u Podgorici, u Crnoj Gori naš korijen".

"Ovo je naše rodno mjesto, rodno mjesto svih pravoslavnih Srba gdje god da se nalaze. Jer ovdje se rodio Stefan Nemanja, srpski župan, otac svetoga Save kormirala broda naše crkve. Zato ovdje mi znamo koja je naša vjera, ovdje mi znam i da pripadamo srpskom narodu i time se ponosimo, i znamo da govorimo i jezikom svetog Save... Znamo isto tako da govorimo najdivnijim srpskim jezikom velikog Njegoša i jezikom Stefana Ljubiše i srpskim jezikom Marka Milajnova. Zato sabrani ovdje danas da se molimo da budemo uvijek dostojna djeca svetoga Save i svetog Simeona Mirotočivog i da uvijek znamo koja je naša vjera da živimo njom....", rekao je između ostalog.

Porfirije je i sinoć kazao okupljenima u hramu da "ponosni smo što govorimo srpskim jezikom, što smo dični pripadnici srpskog naroda i vjernici SPC".

Planirno je da Porfirije i Joanikije danas osveštaju kamen temeljac crkve Svetog Save i temelje Pravoslavne gimnazije Sveti Sava, čija izgradnja je počela u podgoričkom naselju Stari aerodrom.

U 19 časova Porfirije će posjetiti crkvu Svetog Đorđa pod Goricom.

Bonus video: