DPS prijeti budvanskim scenariom u Andrijevici

Najavljuju da će samostalno organizovati sjednicu lokalnog parlamenta i smijeniti šefa Skupštine, ako 17. oktobra ne budu razriješeni čelnici Opštine...

24211 pregleda 11 komentar(a)
Imamo kvorum: Dejan Ivanović, Foto: DPS
Imamo kvorum: Dejan Ivanović, Foto: DPS

Ako sjednica Skupštine opštine (SO) Andrijevica, koja je zakazana za 17. oktobar, ponovo bude prekinuta upadom građana, odbornici Demokratske partije socijalista (DPS) samostalno će zakazati sjednicu na čijem dnevnom redu će biti smjena predsjednika andrijevičkog parlamenta Mladena Đukića (Demokrate).

To je “Vijestima” potvrdio predsjednik andrijevičkog odbora DPS-a Dejan Ivanović, navodeći da imaju pravo da zakažu sjednicu ako ponovo bude opstrukcija u vezi njenog održavanja.

“Pozvaćemo i odbornike SNP-a (Socijalistička narodna partija) i Demokratskog fronta (DF). Ako se oni ne pojave, a pretpostavljamo da neće, imamo kvorum”, rekao je Ivanović.

Upitan da li je svojevrsno ponavljanje budvanskog scenarija legalno, Ivanović je odgovorio da jeste, kazavši da šef SO ne predsjedava kad se raspravlja o inicijativi za njegovu smjenu, nego neko od podnosilaca inicijative. Đukićevu smjenu traže odbornici DPS-a.

Komentarišući tu mogućnost, predsjednik SO Mladen Đukić rekao je da DPS ne može da zakaže sjednicu, jer je on “maksimalno ispoštovao rokove i zakazivao sjednicu”.

Zakazaće novu sjednicu, pa će vidjeti imaju li kvorum: Đukić
Zakazaće novu sjednicu, pa će vidjeti imaju li kvorum: Đukićfoto: Demokratska Crna

Advokat Veselin Radulović smatra da to ne bi bilo legitimno i da bi ta vrsta improvizacije bila loša.

U Budvi je u junu 2020.godine tadašnja nova odbornička većina u gradskoj skupštini, na čelu sa DPS-om, smijenila dotadašnjeg gradonačelnika Marka Carevića (DF) i predsjednika parlamenta Krsta Radovića (Demokrate). Većina je činilo 17 odbornika DPS-a, Socijaldemokrata, Crnogorske i nezavisni odbornik Stevan Džaković , a sjednica je održana u turističkom naselju Slovenska plaža, jer im je Radović zabranio ulazak u salu lokalnog parlamenta Budva, uz obrazloženje da je “sjednica sazvana suprotno zakonu”...

U andrijevičkom parlamentu grupa građana od jula prekida održavanje sjednica na kojima je trebalo da se razmatra smjena predsjednika opštine Željka Ćulafića (SNP), a od septembra i Đukića.

Prinudna uprava nemoguća do kraja decembra

Uprkos višemjesečnim prekidima sjednica, Ministarstvo javne uprave (MJU) tek krajem decembra može uvesti prinudnu upravu u tu opštinu.

Resor kojim rukovodi Maraš Dukaj će, kako je potvrđeno “Vijestima”, uskoro dostaviti Vladi na razmatranje informaciju o stanju u SO Andrijevica, nakon što prikupe informacije u vezi sa postupanjem parlamenta po ranije datoj preporuci.

Ministarstvo je zbog višemjesečnih prekida sjednice obavilo nadzor i u nalazu upravnog nadzora od 5. septembra dalo preporuku predsjedniku SO Đukiću da hitno obezbijedi održavanje sjednice najkasnije do 6. oktobra.

S obzirom na to da je i posljednja sjednica, održana 3. oktobra, prekinuta, MJU je konstatovalo da SO Andrijevica nije postupila u skladu s preporukom i najavilo da će o stanju u Opštini Andrijevica biti obaviještena Vlada.

To je bio sedmi pokušaj održavanja sjednice, na kojoj treba da se glasa o smjeni čelnika Andrijevice.

Smjenu Ćulafića mjesecima traže DPS i bivši odbornik Nove srpske demokratije Mijomir Dragović, koji sada čine novu većinu. U predlogu za smjenu Ćulafića, koji je podnijet u junu, navedeno je da nije obezbijedio sprovođenje Strateškog plana Opštine, programa i strateških dokumenata i “nije na vrijeme dostavio izvještaj o svom radu i radu lokalne uprave i službi”. U obrazloženju predloga o smjeni Đukića navodi se da nije preduzeo potrebne mjere da se stvore uslovi za održavanje sjednice SO na kojoj je trebalo da se raspravlja o smjeni Ćulafića.

Održavanje svih prethodnih sjednica spriječila je grupa građana sjedeći u sali.

Tvrdili su da neće dozvoliti da se bez izbora mijenja politička volja od 30. avgusta 2020. godine, kad su poslije devet godina Demokratsku partiju (DPS) smijenili koalicioni partneri SNP-a, članice nekadašnjeg DF-a i Demokrate.

Iz MJU su “Vijestima” saopštili da je, kad je riječ o uvođenju prinudne uprave, Ustavom propisano da Vlada može raspustiti Skupštinu opštine samo ako ona duže od šest mjeseci ne vrši svoju nadležnost, dok je Zakonom o lokalnoj samoupravi propisano da Vlada raspušta parlament kad duže od šest mjeseci ne održava sjednice, ne izvršava odluke nadležnih sudova ili ne izvršava zakonom utvrđene obaveze, čime se onemogućava ostvarivanje prava građana ili nanosi znatna materijalna šteta.

“Iz navedenih odredbi jasno proizlazi da se prinudna uprava može uvesti tek kada SO ne vrši svoju funkciju duže od šest mjeseci. To je, prije svega, Ustavom definisan rok i svako ranije preduzimanje mjera u kontekstu uvođenja prinudne uprave ne bi bilo u skladu sa Ustavom Crne Gore i Zakonom o lokalnoj samoupravi”, saopšteno je iz MJU.

Članom 185 Zakona o lokalnoj samoupravi precizirano je da kad skupština opštine duže od šest mjeseci ne održava sjednice, ne izvršava odluke nadležnih sudova ili ne izvršava zakonom utvrđene obaveze, čime se onemogućava ostvarivanje prava građana ili nanosi znatna materijalna šteta, Vlada će upozoriti skupštinu, da u određenom roku, obezbijedi ostvarivanje svojih funkcija, odnosno izvrši zakonom utvrđene obaveze.

“Ako skupština, u roku iz stava 1 ovog člana, ne uspostavi obavljanje svojih funkcija, odnosno ne izvrši zakonom utvrđene obaveze, Vlada će, na predlog Ministarstva, raspustiti skupštinu. U slučaju raspuštanja skupštine, funkciju skupštine do konstituisanja nove vrši odbor povjerenika, koji imenuje Vlada”, predviđeno je istim članom zakona.

Iz Ministarstva javne uprave je krajem septembra “Vijestima” odgovoreno da su preduzete sve mjere i radnje u granicama zakonom utvrđenih ovlašćenja, posebno poštujući princip autonomije lokalne samouprave. Naveli su da su pokrenuli upravni nadzor i dali preporuke da se hitno obezbijedi održavanje sjednice lokalnog parlamenta.

“Predsjednik SO i svi odbornici upozoreni su da su dužni da postupaju zakonito u granicama ovlašćenja, sa punom odgovornošću za zakonitost i cjelishodnost rada SO”, kazali su ranije iz MJU.

Radulović: Policija da omogući održavanje sjednice

I advokat Veselin Radulović saglasan je da MJU ne može da preduzme mjere dok ne istekne zakonski rok od šest mjeseci, te da je jedino rješenje da nadležne službe zadužene za javni red i mir omoguće da se sjednice održe i da procesuiraju osobe koje onemogućavaju rad lokalnog parlamenta.

“Mislim da ne postoji volja da se to uradi”, kazao je Radulović.

Radulović
Radulovićfoto: Privatna arhiva

Tužilaštvo i policija su u međuvremenu počeli da saslušavaju građane koji ometaju sjednicu.

Predsjednik SO Mladen Đukić kazao je juče “Vijestima” da prinudna uprava može biti uvedena tek 27. decembra, s obzirom na to da tada ističe rok od šest mjeseci, kada je i održana poslednja redovna sjednica Skupštine 27. juna.

“Ja ću tokom sledeće sedmice zakazati redovnu sjednicu pa da vidimo šta će biti, da li ćemo imati kvorum za održavanje”, rekao je Đukić.

On je kazao da je sporna sjednica zakazana 4.juna, ali da nije završena u zakonskom roku od tri mjeseca, jer su građani zauzimali salu. Zakon o lokalnoj samoupravi precizira da zakazana sjednica mora biti završena u roku od tri mjeseca od njenog sazivanja, a u slučaju SO Andrijevica rok je istekao 4. oktobra.

“Bilo je sedam pokušaja, nismo uspjeli i sada je na potezu Ministarstvo javne uprave i Vlada”, istakao je Đukić.

Lokalnu vlast u toj opštini od 30. avgusta 2020. godine čine SNP, Nova i Demokrate.

Bonus video: