Abazović će na Samitu Berlinskog procesa u Tirani potpisati dva dokumenta

"Ovogodišnji Samit, deseti po redu, koji se po prvi put organizuje u regionu Zapadnog Balkana, fokusiraće se na napretke, izazove i perspektive regionalne integracije Zapadnog Balkana u kontekstu aktuelnih dešavanja", rekli su iz kabineta premijera

6196 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Predsjednik Vlade Dritan Abazović učestvovaće danas na Samitu lidera Berlinskog procesa u Tirani, gdje će potpisati dva dokumenta - Ugovor o osnivanju Centra za sajber-kapacitete Zapadnog Balkana (WB3C) i Regionalni sporazum o međusobnom priznavanju profesionalih kvalifikacija koji se odnosi na medicinske sestre opšte njege, doktore veterine, farmaceute i babice u kontekstu Sporazuma o slobodnoj trgovini u centralnoj Evropi (CEFTA).

"Ovogodišnji Samit, deseti po redu, koji se po prvi put organizuje u regionu Zapadnog Balkana, fokusiraće se na napretke, izazove i perspektive regionalne integracije Zapadnog Balkana u kontekstu aktuelnih dešavanja. Takođe će se govoriti o benefitima koje države regiona mogu imati kroz evropske mehanizme i programe, koji predstavljaju ključ evropske strateške autonomije na globalnom nivou", saopšteno je iz kabineta premijera.

Podsjećaju da su regionalna saradnja i pristupanje Evropskoj uniji među glavnim spoljnopolitičkim prioritetima Crne Gore, te da će stoga učešće Abazovića biti dodatna prilika da se predoče dosadašnji rezultati u okviru Berlinskog procesa, kao i da se ukaže na značaj istrajnosti u saradnji i redovnoj komunikaciji sa zemljama u regionu u okviru te inciijative, te održavanje sinergije i dobrih odnosa sa susjednim državama.

Pored lidera država Zapadnog Balkana i njemačkog kancelara Olafa Šolca, na samitu će učestvovati i predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel, premijer Španije Pedro Sančes, premijer Nizozemske Mark Rute...

Berlinski proces je regionalna inicijativa koja je pokrenuta 2014. godine, s ciljem ubrzavanja integracionog procesa zemalja u regionu Zapadnog Balkana, kroz intenzivan razvoj multilateralnih odnosa sa državama članicama Evropske unije. Zasniva se na šest ključnih oblasti: vladavina prava, bezbjednost i migracije, povezanost, regionalna saradnja i dobrosusjedski odnosi, digitalna agenda i socio-ekonomski razvoj.

Godišnji samiti lidera Zapadnog Balkana organizuju se s posebnim fokusom na infrastrukturnoj povezanosti i ekonomskom rastu zemalja u regionu. Iz Berlinskog procesa je nastao niz važnih deklaracija i sporazuma kojima se uređuju pitanja za integraciju regiona u zajednicu.

Bonus video: