Abazović na samitu Berlinskog procesa: Samo bliža saradnja država zapadnog Balkana nas može dovesti u EU

Premijer pozdravio predstojeće potpisivanje Regionalnog sporazuma o međusobnom priznavanju profesionalih kvalifikacija, rekavši da će to građanima donijeti korist, mogućnosti zapošljavanja i pristup tržistu rada u ostalim državama zapadnog Balkana

13140 pregleda 13 komentar(a)
Rama i Abazović, Foto: Rade Koprivica/Vlada Crne Gore
Rama i Abazović, Foto: Rade Koprivica/Vlada Crne Gore
Ažurirano: 16.10.2023. 15:25h

Predsjednik Vlade Dritan Abazović je na Samitu lidera Berlinskog procesa u Tirani poručio da nas samo bliža saradnja država zapadnog Balkana može dovesti do članstva u Evropskoj uniji.

Abazović je, kako je saopšteno iz Vlade, govorio tokom prve sesije „Integracija regiona u jedinstveno tržište i poboljšanje konvergencije sa EU”.

"Govoreći o važnosti regionalne saradnje i poboljšanju putne infrastrukture, Abazović je naznačio da samo bliža saradnja država zapadnog Balkana može dovesti do napretka regiona i njegovog približavanja EU. Pozdravio je predstojeće potpisivanje Regionalnog sporazuma o međusobnom priznavanju profesionalih kvalifikacija kao nastavka prethodno potpisanih sporazuma na posljednjem samitu u Berlinu, što će našim građanima donijeti vrlo opipljive benefite, mogućnosti zapošljavanja i pristup tržistu rada u ostalim državama zapadnog Balkana", navodi se u saopštenju.

Abazović je naglasio da je Crna Gora, u cillju bližeg regionalnog povezivanja, započela projekte na poboljšanju putne infrastrukture prema svim susjednim državama, što će doprinijeti većoj međusobnoj mobilnosti, a samim tim i odličnim regionalnim i dobrosusjedskim odnosima.

Komentarišući globalne bezbjednosne izazove, premijer je ponovio podršku Crne Gore Ukrajini u odbrani protiv ruske agresije. "U geopolitickom kontekstu, ponovio je osudu Vlade Crne Gore napadu Hamasa na Izrael, istovremeno pozivajući na poštovanje međunaronog humanitarnog prava, poštedu civila u pojasu Gaze i dostavu humanitarne pomoći onima kojima je potrebna", zaključuje se u saopštenju.

Abazović je, uoči samita, ranije danas rekao kako očekuje da učesnici događaja budu konstruktivni, na visini zadatka i da se sve kruniše potpisivanjem nekoliko sporazuma.

On je, povodom organizacije samita, uputio čestitke albanskoj vladi i kolegi Ediju Rami.

"Prvi put ovaj samit dolazi na zapadni Balkan. Velika poruka za sve nas i velika obaveza da ovo održimo na najbolji način, uradimo sve što je potrebno da bismo zajednički uspjeli da sve zemlje zapadnog Balkana integrišemo što prije u Evropsku uniju. Očekujem da budemo konstruktivni, na visini zadatka i da sve krunišemo potpisivanjem nekoliko sporazuma", rekao je Abazović novinarima po dolasku u Tiranu.

Iz kabineta premijera je ranije danas saopšteno da će Abazović danas na samitu potpisati dva dokumenta - Ugovor o osnivanju Centra za sajber-kapacitete zapadnog Balkana (WB3C) i Regionalni sporazum o međusobnom priznavanju profesionalih kvalifikacija koji se odnosi na medicinske sestre opšte njege, doktore veterine, farmaceute i babice u kontekstu Sporazuma o slobodnoj trgovini u centralnoj Evropi (CEFTA).

Pored lidera zemalja Zapadnog Balkana, prisutni su i njemački kancelar Olaf Šolc, predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel, premijer Španije Pedro Sančes, premijer Nizozemske Mark Rute...

Bonus video: