Živković: Predložićemo bojkot popisa ako do kraja dana ne dobijemo odgovore

Vršilac dužnosti predsjednika DPS-a rekao da je neophodna kontrola procesa kako bi se imalo povjerenje u integritet prikupljenih podataka, ocijenio da je cilj popisa "etnički inženjering"

38734 pregleda 353 reakcija 159 komentar(a)
Živković, Foto: Željka Vučinić
Živković, Foto: Željka Vučinić

Vršilac dužnosti predsjednika Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković rekao je da će Predsjedništvo te stranke Glavnom odboru DPS-a predložiti bojkot popisa stanovništva ukoliko danas ne dobiju odgovore od Vlade i drugih institucija na ispostavljene zahtjeve.

DPS, između ostalog, od nadležnih traži da se odgodi popis koji je planiran od 1. do 15. novembra, ocijenivši da ne postoje uslovi za njegovo održavanje.

Živković je poručio da je neophodna kontrola procesa, da bi se imalo povjerenje u integritet prikupljenih podataka.

"Institucije sistema ne daju kontrolu procesa. Bojkot je jedina mjera prema postupanju i odnosu nadležnih prema našim zahtjevima. Oni žele na silu da popis sprovedu u ovakvim uslovima, jer je njima ovo par ekselans političko i etničko pitanje. Za nas je statističko", naveo je Živković na konferenciji za medije.

Sjednica Glavnog odbora bi, kako je rekao Živković, trebalo da bude u srijedu.

Kazao da se niko ne treba da se trudi, pa ni Monstat, da plaši građane kaznama ako bude bojkota popisa, navodeći da to nije utemeljeno u zakonu.

Živković je kazao da kome nije jasno čemu služi popis, juče je bilo jasno, od lokalnog do centralnog nivoa, da je cilj popisa "etnički inženjering".

Tu je naveo i izjavu patrijarha srpskog Porfirija i poruke koje je uputio vjernicima kako da se izjasne.

On je rekao da se i Monstat stavio na stranu onih koji sprovode etnički inženjering, te da se građani ne mogu kažnjavati ako bude bojkota popisa, iako direktor Monstata tvrdi suprotno.

"Šta će se promijeniti za šest mjeseci da se regularno pripremi popis? Neko želi da unaprijed pripremljene podatke prenese u bazu podataka", rekao je Živković.

Živković je, na pitanje "Vijesti" da li će DPS plaćati eventualne kazne građanima, rekao da će pravni tim te stranke "jasno navesti argumentaciju zbog čega ne stoji argumentacija" koju je iznio direktor Monstata, kao ni prijetnje građanima kaznama.

On je rekao da će DPS podnijeti inicijativu za ocjenu ustavnosti Zakona o popisu, te da će, kada se to desi, javnost biti obaviještena.

Bonus video: