Evropski parlament u utorak razmatra Izvještaj o napretku Crne Gore za 2022. godinu

Naglašava se hitna potreba za političkom stabilnošću i suštinskim napretkom u ključnim reformama vezanim za EU, posebno u izbornim i pravosudnim reformama i borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije

6089 pregleda 6 komentar(a)
Picula, Foto: Screenshot/Youtube
Picula, Foto: Screenshot/Youtube

Evropski parlament (EP) u utorak će razmatrati Izvještaj o napretku Crne Gore za 2022. godinu čiji je autor izvjestilac EP za Crnu Goru, Tonino Picula.

U izvještaju je, između ostalog, navedeno da visoke političke tenzije i polarizacija doveli su do zastoja procesa pristupanja Crne Gore EU. I dok se pohvaljuje dugogodišnje posvećenost Crne Gore integraciji u EU, koja i dalje ima visok nivo podrške javnosti, ističe se da su neuspjeh u izgradnji konsenzusa o pitanjima od nacionalnog interesa i nedostatak međustranačkog dijaloga odložili napredak u reformama i da je to gurnulo Crnu Goru u duboku političku i institucionalnu krizu.

Naglašava se hitna potreba za političkom stabilnošću i suštinskim napretkom u ključnim reformama vezanim za EU, posebno u izbornim i pravosudnim reformama i borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

U izvještaju je navedeno da je EP zabrinut zbog djelovanja crnogorskih organizovanih kriminalnih struktura i Crnu Goru poziva da pojača krivične istrage, povećaju broj stručnjaka u ovoj oblasti, obezbijedi veću saradnju i praćenje u sistemu krivičnog pravosuđa i blagovremeno donosi presude. Konstatovano je poboljšanje u prevenciji korupcije i pozdravljeni pozitivni napori u oblasti nelegalne trgovine, posebno u švercu cigareta.

Bonus video: