Monstat ZBCG-u: Popisom se ne prikupljaju informacije o tome koliko pojedinci imaju kuća ili stanova

"Popisom će se utvrditi broj i karakteristike stanova u smislu njihove veličine i opremljenosti instalacijama", navodi se u reagovanju Monstata

7912 pregleda 6 komentar(a)
Monstat, Foto: Shutterstock
Monstat, Foto: Shutterstock

Prilikom obilaska popisnog kruga za koji je zadužen, popisivač ima obavezu da popiše sve jedinice popisa definisane zakonom (lica, domaćinstva i stanove). S tim u vezi, prikupljaju se podaci o stanovima u kojima živi domaćinstvo, kao i o praznim stanovima.

Iz Uprave za statistiku (Monstat) su tim riječima odgovorili koaliciji Za budućnost Crne Gore (ZBCG) koji su naveli da "Demokratskoj partiji socijalista (DPS) popis smeta jer će se doći do podataka koliko pojedini funkcioneri imaju kuća i stanova".

"Ako u stanu živi domaćinstvo prikuplja se odgovor na pitanje Osnov po kome domaćinstvo koristi ovaj stan. Modaliteti odgovora na ovo pitanje su: Vlasnik/vlasnica stana je član/ica domaćinstva; Suvlasnik/suvlasnica stana je član/ica domaćinstva; Podstanarsko domaćinstvo; Stanuje u stanu roditelja, djece ili drugih rođaka; Ostalo", naveli su iz Monstata.

Prema njihovim riječima, u slučaju odgovora Vlasnik/vlasnica stana je član/ica domaćinstva, ne prikupljaju se informacije o formalnom vlasniku stana/kuće.

"Na ovaj način, kao rezultat popisa dobiće se podatak o tome koliko domaćinstava živi u svom stanu, a koliko su podstanari ili žive u stanu roditelja, djece ili drugih rođaka", saopštili su iz Monstata.

Kako su kazali da imajući na umu da se popisom obuhvataju i prazni stanovi tj. stanovi u kojima niko ne živi, ne postavlja se prethodno pitanje, kao ni jedno drugo kojim bi se, dodali su, mogao utvrditi vlasnik.

"Popisom će se utvrditi broj i karakteristike stanova u smislu njihove veličine i opremljenosti instalacijama. Shodno navedenom, popisom se ne može dobiti odgovor na pitanje koliko ko ima stanova", navodi se u reagovanju Monstata.

Bonus video: