Orlandić: Kontrolni mehanizmi na popis koje je opozicija tražila i dobila 2011. danas im ne odgovaraju

Predstojeći popis stanovništva ogleda se, naveo je on, prije svega u odsustvu bilo kakve želje za upostavljanjem adekvatnog monitoringa

7191 pregleda 11 komentar(a)
Orlandić, Foto: SD
Orlandić, Foto: SD

Potpredsjednik Socijaldemokrata (SD) Danilo Orlandić pitao je zašto istima onima koji su tražili upostavljanje kontrolnih mehanizama na popis koji je održan 2011. godine, a oni (SD) ih kao tadašnja vlast prihvatili, danas to nije prihvatljivo.

"Očigledno je da neko ne želi da obezbjedi transparentnost procesa popisa stanovništva u pogledu odgovarajućeg monitoringa i kontrole cjelokupnog procesa. Sa druge strane, postoje jasni znaci politizacije popisa, uključujući uplitanje vjerskih i političkih figura izvan Crne Gore, te je evidentno da se ide u pravcu lažiranja podataka sa popisa kako bi se izvrsšio svojevrsni etnički inženjering,” rekao je Orlandić.

Predstojeći popis stanovništva ogleda se, naveo je on, prije svega u odsustvu bilo kakve želje za upostavljanjem adekvatnog monitoringa.

"Što jasno ukazuje na namjeru da se friziraju podaci kako bi se na taj način otvorio prostor za etnički inženjering u funkciji promjene Ustava koja bi nakon toga uslijedila, a sve sa ciljem odustajanja od građanskog koncepta države", dodao je Orlandić.

On je kazao da je bojkot popisa stanovništva, nažalost, jedina preostala opcija.

"Ovo je jedini preostali način da se obesmisle lažni podaci koji se popisom žele prikazati, i onemogući štetna politička agenda koja se nakon toga planira”, rekao je Orlandić.

Kako se u saopštnju navodi, on je pozvao i druge političke subjekte, civilno društvo i međunarodne aktere da pažljivo razmotre ovu situaciju i podrže napore za obezbjeđivanje fer i transparentnog popisa stanovništva u budućnosti.

"Bojkot popisa je važan korak za očuvanje integriteta i temeljnih vrijednosti Crne Gore", saopštio je Orlandić.

Bonus video: