SDP: Ne učestvovati u popisu dok se ne stvore potrebni uslovi

"Popis se želi iskoristiti da se propagandnom i manipulativnim prikazom podataka o nacionalnoj strukturi stvori osnov za dalje nacionalističke i hegemonističke politike, dalje podjele unutar zemlje, pa i same zemlje", smatra zamjenik predsjednika SDP-a Borislav Banović

6634 pregleda 45 reakcija 45 komentar(a)
Zamjenik predsjednika SDP-a Borislav Banović, Foto: Savo Prelević
Zamjenik predsjednika SDP-a Borislav Banović, Foto: Savo Prelević

Popis stanovništva ne treba sprovesti i ne treba u njemu učestvovati dok se ne stvore politički pošteni i tehnički korektni uslovi za njegovo održavanje, saopštio je zamjenik predsjednika Socijaldemokratske partije (SDP) Borislav Banović

"U ovako lošim političkim prilikama, spoljnjim miješanjima i sa ovako lošom metodološkom i tehničkom pripremom, popis se sada ne može i ne treba održati. U uslovima bujanja nacionalizama, zaoštravanja podjela i neskrivenih aktivnosti Vučićevog režima, SPC i njihove posluge u Crnoj Gori da preoblikuju svijest dijela građana i lažiraju podatke o nacionalnoj strukturi, održavanje popisa nije bezazleno tehničko prikupljanje statističkih informacija nego krupan prilog daljoj destabilizaciji", saopštio je Banović.

Ovaj popis je, tvrdi on, već više godina za to "projektovan i pripreman", a sada se "uz podršku predsjednika države i smijenjenog premijera namjerava sprovesti".

"Bez ikakve zaštite od sopstvene države i njenih institucija, građani su svakodnevno izloženi gruboj propagandi, lažiranju istorijskih činjenica, negiranju pa čak i vrijeđanju po osnovu nacionalne i vjerske pripadnosti. Bez ijedne riječi upozorenja, a kamoli preduzimanju zakonskih mjera iz Vlade, ministarstva za kulturu i medije, državnog tužilaštva ili Monstata, na raznim skupovima, u medijima raznim medijima, pa i onim iz inostranstva koji emituju programe u Crnoj Gori, čuju se najgrublje, zakonom kažnjive uvrede. No, što očekivati od državnih službenika, kad se na izjave o negiranju crnogorske nacije i sam premijer smiješi i aplaudira. I dok druge države štite, s razlogom ili ne, identitet pripadnika nacionalnih grupa u drugim državama, ova naša ne štiti ni u sopstvenoj", dodaje se u saopštenju.

Popis se, smatra Banović, želi iskoristiti da se "propagandnom i manipulativnim prikazom" podataka o nacionalnoj strukturi stvori osnov za "dalje nacionalističke i hegemonističke politike", dalje podjele unutar zemlje, "pa i same zemlje".

"To je osnovna svrha ovakvog popisa, jer da je drugačije, Vučićeva i SPC većina u Skupštini Crne Gore bi ispoštovala zahtjev i evropski standard da se iz popisa isključe pitanja o nacionalnoj pripadnosti, ili bi prihvatili odlaganje, jer popis ni tehnički nije pripremljen za sprovođenje", navodi Banović.

Ukazuje da je tek prije par dana usvojena metodologija i upoznata javnost, kao i da "ne postoji nikakva kontrola procesa", da nedostaje više stotina popisivča, a većina prijavljenih je "regrutovana po partijskoj pripadnosti".

"Očekivati da će bez kontrole koja je prilikom ranijh popisa vršene od Eurostata i od opozicije, ovaj biti sproveden tačno i bez lažiranja podataka je iluzirno. I efvropski parlament s pravom ukazuje na ove probleme. Za Socijaldomkratsku partiju identitetska svojstva, nacionalna, vjerska, kulturna… su civilizacijski standard i osnovna prava svakog građanina. Garantovanje svakom Crnogorcu, Srbinu, Bošnjaku, Albancu, Hrvatu, Muslimanu i pripadnicima svih drugih nacija koji u Crnoj Gori žive, da ih bez diskriminacije uživaju i ispoljavaju je obaveza države. Tu obavezu aktuelno državno rukovodstvo i državne institucije ne ispunjavaju. Zato se popis ne treba sprovesti i ne treba u njemu učestvovati dok se ne stvore politički pošteni i tehnički korektni uslovi za njegovo održavanje", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: