UCG: Pokušaj javnog poniženja stranke, Dobričanin da podrži izbor skupštinskog rukovodstva, a o Vladi da se odredi

Oni su istakli da Između UCG i Pokreta Evropa sad (PES), odnosno, predsjednika UCG Gorana Danilovića i lidera PES-a Milojka Spajića nije bilo komunikacije od 4. oktobra

58248 pregleda 160 reakcija 135 komentar(a)
Goran Danilović, lider Ujedinjene Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Goran Danilović, lider Ujedinjene Crne Gore, Foto: Boris Pejović

Predsjedništvo Ujedinjene Crne Gore (UCG) zaključilo je na večerašnjoj sjednici da je bilo neprihvatljivo očekivati od Ujedinjene da potpiše Sporazum o 44. Vladi, a da istovremeno, bude jedini od "pozvanih" parlamentarnih subjekata koji u toj Vladi ne bi učestvovao, saopšteno je iz partije.

Kako se navodi u saopštenju, Predsjedništvo UCG je ovlastilo poslanika Vladimira Dobričanina da se shodno tome odredi prilikom izbora Vlade, ali i da podrži izbor skupštinskog rukovodstva.

Oni su istakli da Između UCG i Pokreta Evropa sad (PES), odnosno, predsjednika UCG Gorana Danilovića i lidera PES-a Milojka Spajića nije bilo komunikacije od 4. oktobra.

"Ipak, u međuvremenu, odustalo se od nauma da se sastavi Vlada sa tijesnom većinom od 41 ili 42 mandata podrške i krenulo u fazu obezbjeđivanja ubjedljivije tropetinske većine. Uloga Ujedinjene CG u tom procesu bila je ogromna. Upravo je predsjednik Ujedinjene , na sastanku sa liderom PES Spajićem, održanom 4. oktobra u Podgorici, predložio model po kojemu je koaliciji ZBCG pripalo mjesto predsjednika Skupštine i utvrđena rekonstrukcija Vlade za godinu dana", navodi se u saopštenju.

"Imajući u vidu ovu kategoričku činjenicu Predsjedništvo Stranke u proširenom sastavu, na večeras održanoj sjednici, zaključilo je da je bilo neprihvatljivo očekivati od Ujedinjene da potpiše Sporazum o 44. Vladi, a da istovremeno, bude jedini od "pozvanih" parlamentarnih subjekata koji u toj Vladi ne bi učestvovao", dodaje se.

Kazali su da je neprihvatljivo i nerazumljivo da mandatar Spajić "prisvoji plan UCG-a", da ga predstavi kao svoj, a da onda pokuša da marginalizuje Ujedinjenu.

Poručili su da je taj pokušaj je propao jer UCG ne funcioniše po principu "pohodbene i pazardžijske politike."

Iz UCG su naveli da je Sporazum potom kreiran bez ostavljanja mogućnosti da bilo ko, pa i Ujedinjena, da svoje primjedbe, prije svega na dio "pamfletskog sadržaja koji se ponajviše odnosi na spoljnu politiku Vlade i maglovitost finansijskog plana za budućnost Crne Gore".

"Predsjedništvo Ujedinjene konstatovalo je i činjenicu da je istrajnost stranačkog rukovodstva tokom prethodna dva mjeseca pregovaranja dovela do toga da se sada očekuje formiranje Vlade koja neće zavisiti od političkih subjekata koji su zajedno sa DPS skoro dvije decenije vodili Crnu Goru u sunovrat i velike podjele", rekli su iz UCG-a.

Prema njihovim riječima, istrajnost, hrabar i pošten stav o formiranju Vlade, prije svega od subjekata pobjednika na izborima održanim u avgustu 2020. godine, išla je na štetu Ujedinjene, ali i na korist društva.

"Predsjedništvo je konstatovalo da su s pravom odbijene ponude o preuzimanju ministarske funkcije u zamjenu za poslušnost i gaženje moralnih principa", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: