ODT formirao predmet povodom dešavanja u SO Andrijevica

U andrijevičkom parlamentu grupa građana od jula prekida održavanje sjednica na kojima je trebalo da se razmatra smjena predsjednika opštine, a od septembra i predsjednika Skupštine Mladena Đukića

10003 pregleda 7 komentar(a)
Sa jedne od prethodnih sjednica, Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti
Sa jedne od prethodnih sjednica, Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti

U Osnovnom državnom tužilaštvu u Beranama je formiran predmet povodom sjednice Skupštine opštine Andrijevica, koja je bila zakazana za 18. septembar 2023. godine.

Na toj sjednici je po šesti put trebalo da se raspravlja o smjeni predsjednika Opštine Željka Ćulafića (SNP), ali je to, kao i prethodnih puta, spriječila grupa građana sjedeći u skupštinskoj sali.

Portparol Osnovnog državnog tužilaštva, državni tužilac Marko Bojović saopštio je “Vijestima” da su tim povodom u ovom tužilaštvu prikupljena obavještenja od tri osobe, dok je Uprava policije OB Andrijevica prikupila obavještenja od ostalih osoba koje su učestvovale u tom događaju.

“Nakon analize prikupljenih obavještenja i ostalih materijalnih dokaza koji su dostavljeni u ovom predmetu, ovo tužilaštvo će utvrditi da li u radnjama bilo kojeg lica ima elemenata bića krivičnog djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti. Izviđaj je u toku”, kazao je Bojović.

U andrijevičkom parlamentu grupa građana od jula prekida održavanje sjednica na kojima je trebalo da se razmatra smjena predsjednika opštine, a od septembra i predsjednika Skupštine Mladena Đukića.

Smjenu Ćulafića mjesecima traže DPS i bivši odbornik Nove srpske demokratije Mijomir Dragović, koji sada čine novu većinu. U predlogu za smjenu Ćulafića, koji je podnijet u junu, navedeno je da nije obezbijedio sprovođenje Strateškog plana Opštine, programa i strateških dokumenata i “nije na vrijeme dostavio izvještaj o svom radu i radu lokalne uprave i službi”.

U obrazloženju predloga o smjeni Đukića, koju je podnijelo 10 odbornika DPS-a i bivši odbornik Demokrata Bogdan Mijović, navodi se da nije preduzeo potrebne mjere da se stvore uslovi za održavanje sjednice SO na kojoj je trebalo da se raspravlja o smjeni Ćulafića.

Opštinski odbor DPS-a je najavljivao da će samostalno organizovati sjednicu na kojoj će smijeniti Đukića, ali su nakon posljednjeg pokušaja održavanja sjednice 17. oktobra, saopštili da će prije toga sačekati odgovor Vlade.

Ministarstvo javne uprave treba da dostavi Vladi na razmatranje informaciju o stanju u SO Andrijevica, nakon što prikupe informacije u vezi sa postupanjem parlamenta po ranije datoj preporuci. Taj resor je zbog višemjesečnih prekida sjednice obavio nadzor i u nalazu upravnog nadzora od 5. septembra dalo preporuku predsjedniku SO Đukiću da hitno obezbijedi održavanje sjednice najkasnije do 6. oktobra.

S obzirom na to da je i sjednica, održana 3. oktobra, prekinuta, Ministarstvo javne uprave je konstatovalo da SO Andrijevica nije postupila u skladu sa preporukom i najavilo da će o stanju u opštini Andrijevica biti obaviještena Vlada.

Bonus video: