Demokrate traže Martinovićevog nasljednika na mjestu predsjednika Opštine Kolašin

Koalicioni partneri Demokrata u Kolašinu ističu da su iz medija saznali da je predsjednik Opštine predložen za ministra i da čekaju zvaničan predlog za novog šefa lokalne uprave, Nova poručuje da će prihvatiti bilo koga

54237 pregleda 95 reakcija 64 komentar(a)
Kandidat Demokrata za ministra: Martinović, Foto: Opština Kolašin
Kandidat Demokrata za ministra: Martinović, Foto: Opština Kolašin

Ko će biti nasljednik Vladimira Martinovića na mjestu predsjednika Opštine Kolašin, zasad, ne mogu da kažu u Opštinskom odboru (OO) Demokratske Crne Gore, čiji je nosilac liste on bio na posljednim lokalnim izborima.

Martinović je kandidat te stranke za ministra turizma, ekologije i održivog razvoja i razvoja sjevera.

Predsjednik kolašinskog odbora Petko Bakić kazao je “Vijestima” da će “na sjednici odbora Demokrate, kao najjači konstituent lokalne vlasti, odlučiti o tome koga će predložiti”.

Prvo će o tome, rekao je, obavijestiti koalicione partnere, pa javnost.

Minulh sedmica, nakon nezvaničnih informacija da je Martinović zainteresovan za ministarsko mjesto, spekulisalo se da bi njegovi nasljednci mogli biti aktuelni direktor kolašinskog Doma zdravlja (DZ) Milan Marković, koji je nestranačka ličnost, ili Bakić.

Marković je “Vijestima” kazao da ne planira da se prihvati nove funkcije.

Da je Martinović predložen za ministra, njegovi najbliži saradnici iz Opštine i predstavnici stranaka koje u Kolašinu čine vlast, saznali su, kako tvrde, iz medija. Iz Pokreta Evropa sad (PES), Demokratske narodne partije (DNP) i Socijalističke narodne partije (SNP) kažu da će o podršci novom kandatu odlučiti tek kad čuju zvaničan predlog Demokrata.

Prvi potpredsjednik Opštine Vasilije Ivanović (PES) objašnjava da zvaničan stav ne mogu imati dok ne čuju zvanično “ima li Opština predsjednika ili ne”.

“O daljim rješenjima ćemo razgovarati kada zvanično budemo obaviješteni da li opština ima ili nema predsjednika. Imamo samo informacije iz medija, pa zasada nema zvaničnih stavova dok ne dobijemo zvaničnu potvrdu”, rekao je Ivanović “Vijestima”.

Prema riječima predsjednika Skupštine opštine Vasilija Bulatovića (DNP), “najlogičnije je da Martinović i dalje bude predsjednik”. Ni on, kako tvrdi, nije znao ranije da prvi čovjek lokalne izvršne vlasti planira da ode sa tog mjesta.

“Saznali smo iz medija da je Martinović predložen za ministra. Mi smo mu dali podršku, kao nosiocu liste koja je dobila najviše glasova. Smatramo da bi bilo najlogičnije da ostane na mjestu predsjednika i ubuduće. O budućim događajima kad budemo imali više informacija”, rekao je Bulatović “Vijestima”.

U kolašinskom SNP-u, iz kojeg je drugi potpredsjednik opštine, Miodrag Bulatović, objašnjavaju da nijesu zvanično obaviješteni o bilo kakvim promjenama “koje se tiču pozicije predsjednika opštine.

“Smatramo da je neophodno održati sastanak većine koju čine konstituenti trenutne vlasti. Kad Demokrate daju predlog rješenja za tu poziciju, daćemo i svoj zvanični stav”, rečeno je “Vijestima”.

Bilo koje personalno rješenje Demokrata prihvatiće u Novoj srpskoj demokratiji (Nova).

“Iz medija smo saznali da je Martinović kandidat za ministra. S obzirom na to da mjesto predsjednika opštine pripada njegovoj stranci, mi ćemo prihvatiti bilo koji njihov predlog”, rekao je predsjednik kolašinskog odbora Dragan Bulatović.

Vlast u Kolašinu čine Demokrate i Ujedinjena, Demokratski front (DF), PES, SNP i URA. Vladajuću većinu čini devet odbornika Demokrata i Ujedinjene, četiri odbornika DF-a, po tri PES-a i SNP-a i jedan sa liste GP URA i slobodni građani.

U opozicionim klupama je devet odbornika sa liste Zajedno gradimo Kolašin (DPS, SDP, SD i nestranačke ličnosti) i dva Grupe birača (GB) Momčilo Vukčević.

Prema Zakonu o lokalnoj samopupravi, u slučaju prestanka mandata predsjedniku opštine, izbor novog obavlja se najkasnije u roku od 30 dana.

Zakonom je precizirano i da mandat potpredsjednika opštine traje koliko i mandat predsjednika.

Bonus video: