URA: Vučić da ne podstiče nacionalne tenzije u Crnoj Gori u susret popisu

"Ponižavajuće je po sve građane Crne Gore što ih određeni politički i vjerski krugovi, kako u Crnoj Gori tako i van nje, tretiraju na način što im sugerišu kako treba da se izjasne, kao da oni sami nijesu dovoljno sposobni da znaju kako se nacionalno osjećaju"

19262 pregleda 334 reakcija 64 komentar(a)
Foto: GP URA
Foto: GP URA

Građanski pokret (GP) URA saopštio je da su izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u surert popisu u Crnoj Gori "neprimjerene".

Vučiću je juče kazao da u Vladu Crne Gore "mogu samo oni koji govore najgore o Srbiji", kao i da pojedine partije ne žele popis "jer će Srba biti više".

"Neprimjerene izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, u susret Popisu u Crnoj Gori, nijesu dobar primjer dobrosusjednskih odnosa, jer njima se jasno podstiču nacionalne tenzije koje narušavaju mukotrpno građeno pomirenje među građanima Crne Gore. Ovakvim izjavama se vraćaju u fokus teme koje našu državu, ali i region, još od devedesetih drže zarobljenim u nacinalnim i vjerskim podjelama, što svakako ne doprinosi napretku naših država na putu u Evropsku uniju, a nažalost mogu nas ponovo odvesti niz balkanske stramputice koje sigurni smo niko od nas ne želi. Balkanu je dosta mržnje, podjela, sukoba, vrijeme je da konačno izaberemo pomirenje, međusobno poštovanje i napredak", saopštili su iz GP URA.

Dodaju daj e popis je unutrašnja stvar Crne Gore, na kojem svi građani imaju pravo da slobodno izjasne.

"I to im pravo niko ne smije uskratiti, bili oni Crnogorci, Srbi, Bošnjaci, Albanci, Hrvati, Romi ili bilo koje druge nacije. Sa druge strane, ponižavajuće je po sve građane Crne Gore što ih određeni politički i vjerski krugovi, kako u Crnoj Gori tako i van nje, tretiraju na način što im sugerišu kako treba da se izjasne, kao da oni sami nijesu dovoljno sposobni da znaju kako se nacionalno osjećaju", zaključuje se u saopštenju GP URA.

Popis stanovništva planiran je da se održi od 1. do 15. novembra

Bonus video: