Nika pisao Milatoviću: Traži odgovor da bi pisao EU i OEBS-u

Bivši poslanik tvrdi da je trebalo da se biraju 34, a ne 33 odbornika za lokalni parlament

5872 pregleda 3 komentar(a)
Građanima uskratili pravo glasa: Nika, Foto: Screenshot/Youtube/Teuta
Građanima uskratili pravo glasa: Nika, Foto: Screenshot/Youtube/Teuta

Dugogodišnji politički i NVO aktivista i bivši poslanik Muhamet Nika, uputio je šefu države Jakovu Milatoviću urgenciju na predstavku podnijetu 21. septembra, u kojoj tvrdi da su prošlogodišnji lokalni izbori u Ulcinju bili neregularni. On traži odgovor od Milatovića, kako bi o svojim tvrdnjama u vezi ulcinjskih izbora obavijestio Delegaciju EU u Podgorici i OEBS.

Nika je ranije saopštio da su, po zakonu, na lokalnim izborima održanim 27. marta 2022. trebalo da se biraju 34, a ne 33 odbornika za ulcinjski parlament.

“Podnesena je predstavka predsjedniku Crne Gore u vezi povrede izbornih prava građana opštine Ulcinj u toku prošlih lokalnih izbora. Kao pojedincu, ali i kao aktivisti nevladinog sektora, stalo mi je da se izbori kao ustavna kategorija održavaju zakonito i regularno, zbog čega sam i pokrenuo ovu inicijativu ka najvišoj instituciji. Kako nijesam dobio nikakav odgovor, kao građanin urgiram da služba (predsjednika) odgovori na inicijativu u vidu predstavke, jer namjeravam da kao aktivista NVO sektora upoznam sa slučajem i Delegaciju EU, koja prati regularnost izbora, kao i OEBS”, napisao je Nika on u urgenciji adresiranoj na Milatovićev kabinet.

U predstavci dostavljenoj kabinetu 21. septembra, ocijenio je da su prošlogodišnji izbori u Ulcinju bili neregularni s aspekta broja biranih odbornika. Tvrdi da bi lokalni parlament u najjužnijoj opštini, imajući u vidu da je na martovske izbore izašlo više od 20 hiljada glasača, morao da ima 34 odbornika - jednog više nego što trenutn broji aktuelni saziv.

U dopisu je naveo da je u Ulcinju “izbornim inženjeringom” uskraćeno pravo glasa kao ustavna kategorija.

“Tvrdim da je legitimitet proteklih lokalnih izbora bio ugrožen od trenutka kada je Skupština opštine (SO) odbila da glasa o odluci povećanja broja odbornika u skladu s brojem birača”, napisao je Nika Milatoviću.

Tvrdi da je Službeni list (broj 4/98) mijenjan 17 puta, “vjerovatno zbog saglasnosti stranaka koje su imale interes za pojedince i političke lidere, a ne za otvorene liste”.

“Članom 3 (Zakona o izboru odbornika i poslanika) predviđeno je da građani u opštinama biraju 30 odbornika i još po jednog na svakih pet hiljada birača. Broj odbornika utvrđuje SO posebnom odlukom najkasnije na dan raspisivanja izbora, nakon obavještenja o broju birača. Ali, SO Ulcinj, kritičnog dana glasanja, simulirajući nedostatak kvoruma, nije donio novu odluku o povećanju broja odbornika”, naglasio je Nika.

Podsjetio je da se u završnom izvještaju SO Ulcinj (od 9. aprila 2022.) o martovskim izborima, konstatuje da je bilo 20.393 birača.

“To znači da za izbore u opštini Ulcinj treba birati 34, a ne 33 odbornika, kao do sada, pa je volja glasača uskraćena nedonošenjem nove odluke o broju odbornika”, piše u dopisu.

Nika je dodao da pravo glasa štite izborne komisije, kao i Ustavni sud i ostali nadležni sudovi.

U ranijem dopisu predsjedniku lokalnog parlamenta Ardijanu Mavriću na istu temu, Nika je podsjetio je da resorno ministarstvo svojevremeno ukazalo na činjenicu da je opština Ulcinj, povećanjem broja birača sa 15.000 na više od 20 hiljada, bila u obavezi da donese novu odluku o izboru 34 odbornika.

On je Mavriću predložio da SO izabere još jednog odbornika, kako bi povratili legitimitet Skupštine.

“Ako nijeste to u stanju da uradite, upoznajte o svemu predsjednika države koji bi, shodno svojim ovlašćenjima, poništio lokalne izbore u Ulcinju i raspisao nove”, poručio je Nika.

Ocijenio je da je lokalna uprava nedonošenjem odluke “hibridno izbacila pet hiljada birača koji bi mogli promijeniti raspored snaga u lokalnom parlamentu”.

“Kako je nadležno ministarstvo tada zažmurilo, to radi i sada, zbog ‘šićara’. Ali, taj ‘šićar’ im ne daje neke opštine na sjeveru gdje se zbog 20 ili 10 glasova novih birača izborima ne nazire kraj”, kontatovao je Nika, aludirajući na izbore u Šavniku koji ni nakon godinu nijesu okončani.

Bonus video: