Hoće li DPS gradonačelnici opstruirati popis?

Gradonačelnici tri opštine u kojima vlada ta partija tvrde da ne postoje ni minimalni uslovi da se taj proces sprovede, ali nije jasno hoće li svi učestvovati u radu popisnih komisija kojima rukovode

33845 pregleda 46 reakcija 34 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Predsjednici tri opštine u kojima je na vlasti Demokratska partija socijalista (DPS) saopštili su da u njihovim gradovima nisu ispunjeni uslovi za održavanje popisa stanovništva u predviđenom roku od 1. do 15. novembra i pozvali Vladu Crne Gore da ga odgodi.

To, međutim, ne znači, da u tim opštinama neće biti popisa, iako nije jasno da li će sva trojica učestvovati u radu popisnih komisija kojima šefuju.

“Ni popisna komisija, niti ja kao njen predsjednik, ne odlučujemo o tome da li će u Baru biti popisa ili neće”, kazao je “Vijestima” gradonačelnik Bara Dušan Raičević.

Raičević i njegove kolege iz Bijelog Polja i Šavnika, koji su kao i ostali čelnici opština, predsjednici popisnih komisija i pružaju podršku popisu, ocijenili su da popis nije dovoljno pripremljen i da za ozbiljnu i sistematsku pripremu treba obezbijediti dovoljno vremena.

Raičević je kazao da je u Baru nedovoljan broj popisivača i da nisu ispunjeni ni minimalni uslovi za održavanje popisa stanovništva u predviđenom roku.

U Baru nema dovoljno popisivača: Dušan Raičević
U Baru nema dovoljno popisivača: Dušan Raičevićfoto: BORIS PEJOVIC

Objasnio je da nemaju dovoljan broj popisivača, jer se čak ni nakon trećeg otvorenog poziva čiji rok je bio produžen do 20. oktobra, nije prijavilo dovoljno osoba za taj posao.

Raičević je juče “Vijestima” kazao da novog roka za prijave popisivača neće biti, jer su juče počele obuke instruktora, a obuke popisivača treba da budu krajem ove sedmice.

“Minimalni uslovi su da imamo bar dovoljan broj popisivača za stanovnike našeg grada. S obzirom na to da u Baru živi skoro 7.000 stranaca, smatramo da je neophodno da imamo i dovoljan broj popisivača koji će govoriti njihovim jezikom. Niti jednih nemamo dovoljno”, kazao je Ričević.

Raičević, koji je i član Glavnog odbora DPS-a, rekao je da su za teritoriju opštine Bar potrebna 273 popisivača, dok je, nakon isteka posljednjeg roka za prijavu, samo sedmicu prije najavljenog početka popisa, konačan broj prijavljenih samo 165.

“Ne ulazeći u elaboraciju brojnih manjkavosti ukupnog procesa, vjerujem, kao predsjednik popisne komisije, da je u Baru nemoguće sprovesti popis početkom novembra te da je neophodno da Vlada isti odloži za neki naredni period i ostavi dovoljno vremena za ozbiljnu i sistematsku pripremu ovog važnog procesa”, rekao je Raičević.

DPS je juče saopštio da kreće u zvaničnu kampanju bojkota predstojećeg popisa, za koji smatraju da ima za cilj prevaru građana Crne Gore uz unaprijed pripremljene rezultate.

“Zbog toga - bojkotuj prevaru, spriječi krađu”, poručili su iz DPS-a.

Ta partija nije sopštila dokaze o navodnoj “popisnoj prevari”.

“Vijesti” i drugi mediji su ovog mjeseca objavili da među instruktorima i popisivačima u nekoliko opština, u kojima DPS nije na vlasti, ima lokalnih funkcionera i političara, njihovih rođaka i aktivista. Neka nacionalna vijeća i mediji vode intenzivne kampanje kojima pokušavaju da animiraju građane da se izjasne kao Srbi ili Bošnjaci.

Prema Zakonu o popisu, lokalne samouprave za popis treba da obezbijede prostorije, korišćenje opreme i drugih sredstava potrebnih za rad popisne komisije, održavanje obuka za instruktore i popisivače, kao i da obezbijede adekvatne prostorije za prijem i čuvanje popisnog materijala. Shodno zakonu, na čelu popisne komisije je predsjednik opštine, koji predlaže dva člana za rad u popisnoj komisiji za obavljanje pravnih i finansijskih poslova i da pruža pomoć organima za sprovođenje popisa na svojoj teritoriji.

Zakonom je predviđeno i da se novčanom kaznom u iznosu od 100 do 500 eura, kazni za prekršaj popisivač, instruktor, kontrolor i druga osoba koja vrši poslove u vezi s popisom, ako blagovremeno i na propisan način ne vrši poslove u vezi sa popisom...

I Raičevićev partijski kolega i predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović, saopštio je prekjuče da ni tamo ne postoje uslovi za održavanje popisa stanovništva.

Smolović
Smolovićfoto: Opština Bijelo Polje

On u odgovoru “Vijestima” nije naveo da li će, kao predsjednik komisije učestvovati u njegovom sprovođenju.

“Mnogo tehničkih nejasnoća i netransparetnosti dovodi u pitanje zakonitost popisa. Na sve smo to pismeno ukazali. Sve to izaziva na nepovjerenje građana i podiže tenzije. Zato molimo za odlaganje, kako bi se sve pripremilo kvalitetno i učinilo transparetnim a time i zakonitim. Čemu žurba koja izaziva nepovjerenje kod svih”, kazao je Smolović.

Jedino je predsjednik opštine Šavnik Jugoslav Jakić (DPS) nagovijestio da neće učestvovati u tamošnjoj popisnoj komisiji:

“Smatram da usljed propuštenih rokova i valjane pravne regulative popis ne može biti svrsishodan i pozivam na odlaganje istog. U suprotnom ne mogu biti dio tima koji svojim aktivnostima šteti interesima građana mog Šavnika pa i cijele Crne Gore”, napisao je Jakić na društvenoj mreži X.

Iako je na vlasti u Plavu, koalicija predvođena Socijaldemokratama i DPS-om, iz te opštine se juče nisu zvanično oglašavali o popisu.

Komentarišući ocjene da u pojedinim opštinama u kojima vlast vrši DPS ne postoje uslovi za održavanje popisa, premijer Dritan Abazović rekao je juče da to više nije pitanje za aktuelnu vladu.

“Pitajte novog mandatara. Pitajte ga što se ne izjašnjava oko popisa, šta on misli o popisu i hoće li ga odložiti ili neće”, naveo je Abazović.

Aktuelna Vlada, rekao je, završila je sa svim velikim pitanjima koja je imala na agendi.

“Mi popis možemo da sprovedemo, kao što smo svako teško pitanje sproveli u djelo. Hoće li oni da ga sprovode, u kojim opštinama, na koji način, nije to više pitanje za nas”, dodao je Abazović.

SD, LP i grupa građana ispred Monstata pozvali na bojkot

Grupa građana se juče okupila ispred Uprave za statistiku - Monstat, a razlog je, kako navode, bojkot predstojećeg popisa.

“Imamo bezbroj primjedbi”, kazala je jedna od prisutnih i dodala da imaju 17 zahtjeva koje su dostavili Monstatu.

Svetlana Pajović Musić je kazala da je otpor održavanju popisa obaveza svakog građanina.

“Poštovani građani, slagali su vas za kazne. Zakon ne predviđa kazne za bojkot. Kazna postoji samo za one koji pristanu na popis a daju lažne podatke”, kazala je ona.

Nikola Zirojević (SD) kazao je da na ovakav popis stanovništva neće pristati i pozvao na odlaganje.

Potpredsjednica Liberalne partije, Jelena Marković poručila je da neće dozvoliti “slugama Vučića” da ih popiše.

“Niko nam ne može pomoći ako se ne čuje naš glas na ulicama. Ovo neće stati na ovome, a koliko daleko će otići zavisi od ove Vlade”, poručio je predsjednik Crnogorske konzervativne partije, Boris Lalović.

Spajić ne odlaže popis?

Mandatar Milojko Spajić je juče na pitanje “Vijesti” kakav je njegov stav o popisu, da li ga treba odložiti ili ne, odgovorio:

“Kad zvanično preuzmem funkciju premijera, crnogorska javnost će biti upoznata sa svakim mojim stavom i potezom”.

Spajić
Spajićfoto: Boris Pejović

PES je ranije osudio pozivanje na bojkot i popisne kampanje, ocijenivši da je popis isključivo statistički posao i da je to jedini pravilan kontekst u kom se može posmatrati.

“Prema raspoloživim podacima, Monstat je obavio sve pripremne radnje za sprovođenje popisa u skladu sa Zakonom i najboljom praksom.

Ovo podrazumijeva to da su instruktori i popisivači izabrani na osnovu javnog oglasa pri čemu se vodilo računa da budu prijavljeni u Zavodu za zapošljavanje, a imaju potrebna iskustva, da su instruktori završili obuku i da je sve spremno za obuku popisivača koja će se održati krajem mjeseca”, saopštio je PR tim PES-a “Vijestima” prošle sedmice.

Bonus video: