Spajić: Popis odlažemo na mjesec dana

Mandatar kazao da će nova vlast predložiti odlaganje popisa kako bi se "stvorili uslovi da ova značajna društvena aktivnost dobije apsolutni legitimitet, kroz unapređenje transparentnosti i inkluzivnosti, te prihvatanjem suštinskih zahtjeva vijeća i savjeta manje brojnih naroda i opozicije"

61391 pregleda 1146 reakcija 230 komentar(a)
Spajić, Foto: Boris Pejović
Spajić, Foto: Boris Pejović

Predsjednik Pokreta Evropa sad i mandatar za sastav vlade Milojko Spajić najavio je da će nova izvršna vlast, zajedno sa parlamentarnom većinom predložiti odgađanje popisa stanovništva na mjesec dana, kako bi se u tom periodu stvorili uslovi da taj proces dobije apsolutni legitimitet.

Popis stanovništva zakazan je za period od 1. do 15. novembra.

"Nova Vlada, zajedno sa parlamentarnom većinom u cilju postizanja opšteg konsenzusa i ubrzanja evropskog puta Crne Gore, predložiće odlaganje popisa na mjesec dana, kako bi se u tom periodu stvorili uslovi da ova značajna društvena aktivnost dobije apsolutni legitimitet, kroz unapređenje transparentnosti i inkluzivnosti, te prihvatanjem suštinskih zahtjeva vijeća i savjeta manje brojnih naroda i opozicije", saopštio je Spajić.

Kazao je da stoga smatra da je za legitimitet popisa bitno i učešće opozicije u popisnim komisijama, kao 2011. godine, kako se ne bi dovodila u pitanje relevantnost podataka ili "tražili razni izgovori za opstrukcije i politizaciju".

"Popis je statistička kategorija i kvalitet prikupljenih podaka je jako važan za državu jer nam prvenstveno pomaže kod donošenja ključnih odluka za budućnost naše zemlje", dodaje Spajić.

Među najbitnijim pitanjima su, kako je naveo: koliko mladih je napustilo Crnu Goru "idući trbuhom za kruhom", kakvo je tržište rada, da li je potrebna rekalibracija strategije izgradnje stambenih objekata...

"Takođe, odgađanje popisa za period od mjesec dana koje se poklapa sa praznicima, omogućilo bi i učestvovanje u popisu i onih građana koji su odsutni iz svog mjesta prebivališta, zbog sezonskih poslova u nekoj drugoj crnogorskoj opštini, ili onih koji privremeno borave u inostranstvu, kao jedan od ključnih zahtjeva stranaka i vijeća manje brojnih naroda", rekao je Spajić.

Najavio je da će zbog legitimiteta, a kako bi podaci bili neupitni, predložićeti i uvođenje specijalnog softvera, koji bi omogućio da svaki građanin izvrši kontrolu nakon što popisivač uzme podatke, čime bi se onemogućile bilo kakve malverzacije i navodna neobjektivnost popisavača.

"Kako je popis jako važan za državu zbog dobijanja novih ažuriranih podataka, a društvena kohezija i duh kompromisa zbog našeg jasnog opredjeljenja da budemo dio civilizovanog svijeta i EU, očekujem da će svi politički akteri uzeti učešće u ovom procesu kako bi doprinijeli spuštanju tenzija i preusmjeravanju potpunog fokusa na ekonomiju", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: