Perović: Stabilnost Zapadnog Balkana od velikog je značaja za ukupnu euroatlantsku bezbjednost

Perović je kazao da nestabilnosti u drugim regionima mogu imati šire implikacije i na region Zapadnog Balkana, zbog čega međunarodni akteri moraju snažnije i odlučnije nego ikad uložiti dodatne napore kako bi se izbjegla dalja eskalacija sukoba

6517 pregleda 0 komentar(a)
Perović i Mekgah, Foto: Ministarstvo odbrane
Perović i Mekgah, Foto: Ministarstvo odbrane

Stabilnost Zapadnog Balkana od velikog je značaja za ukupnu euroatlantsku bezbjednost, ocijenio je državni sekretar u Ministarstvu odbrane Krsto Perović.

Iz Ministarstva odbrane rekli su da je Perović danas posjetio bazu u Butmiru, gdje se u odvojenim susretima sastao sa komandanticom NATO štaba u Sarajevu brigadnim generalom Pamelom Mekgah i komandantom misije EUFOR Althea general-majorom Helmutom Habermajerom.

Perović je kazao da je stabilnost Zapadnog Balkana od velikog značaja za ukupnu euroatlantsku bezbjednost, što je, kako je naveo, konstatovano i na ovogodišnjem Samitu NATO lidera u Viljnusu, kao i na nedavnom sastanku ministara odbrane Alijanse u Briselu.

Perović i Habermajer
Perović i Habermajerfoto: Ministarstvo odbrane

On je rekao da će Alijansa ostati čvrsto posvećena evroatlantskoj perspektivi regiona, pružajući konkretne vidove pomoći u reformskim procesima državama aspirantima.

Perović je kazao da nestabilnosti u drugim regionima mogu imati šire implikacije i na region Zapadnog Balkana, zbog čega međunarodni akteri moraju snažnije i odlučnije nego ikad uložiti dodatne napore kako bi se izbjegla dalja eskalacija sukoba.

On je, kako se navodi, u tom kontekstu naglasio značaj NATO prisustva u ovom dijelu Evrope, kao i angažman snaga EUFOR-a, koji predstavljaju ne samo garant stabilnosti, već i preduslov očuvanja političkog dijaloga i saradnje.

Perović je istakao da Crna Gora, kao članica Alijanse, promoviše evropsku i evroatlantsku perspektivu Zapadnog Balkana, imajući u vidu značaj integracija, kao jedinog garanta trajne stabilnosti na ovim prostorima.

Mekgaha je kazala da je Zapadni Balkan sve više u fokusu međunarodne zajednice i jedan od prioriteta Alijanse i istakla čvrstu posvećenost NATO štaba u Sarajevu daljim reformskim procesima u Bosni i Hercegovini (BiH).

Ona je naglasila da su u proteklom periodu realizovane brojne aktivnosti koje su za cilj imale izgradnju održivih institucija odbrambenog i bezbjednosnog sektora.

Mekgaha je, osvrćući se na nedavna dešavanja kako na regionalnom, tako i širem bezbjednosnom planu, istakla da NATO štab u Sarajevu ostaje važna komponenta u nastojanjima da se održi mir i stabilnost na Zapadom Balkanu, kao i da njegova uloga danas posebno dobija na važnosti.

Habermajer naglasio je da su snage Evropske unije u BiH čvrsto posvećene očuvanju bezbjednog i mirnog okruženja u regionu.

On je dodao da, iako na odvojenim zadacima, NATO i EUFOR sprovode komplementarne aktivnosti, kako bi se zajedničkim zalaganjem stvorili preduslovi za očuvanje dugoročne stabilnosti na Zapadnom Balkanu, imajući u vidu njegov značaj za bezbjednost cjelokupnog euroatlantskog područja.

Bonus video: