SNP zbunio partnere Šćekićevom "funkcijom"

U sporazumu ne postoji mjesto potpredsjednika vlade sa resorom ministarstva sporta i mladih. Šćekić navodno tražio da bude ministar poljoprivrede i potpredsjednik, što je sada šef stranke Joković, kao i rotaciju u poslaničkom klubu

53201 pregleda 172 reakcija 74 komentar(a)
Kompromis ili tek početak sukoba: Šćekić i Joković na jednoj od sjednica GO, Foto: Luka Zekovic
Kompromis ili tek početak sukoba: Šćekić i Joković na jednoj od sjednica GO, Foto: Luka Zekovic

Mjesto potpredsjednika vlade za regionalni razvoj sa resorom ministarstva sporta i mladih, koje je predsjedništvo Socijalističke narodne partije (SNP) preksinoć izglasalo za svog funkcionera Dragoslava Šćekića, ne postoji u potpisanom sporazumu 11 lidera stranaka koje će činiti buduću parlamentarnu većinu.

“Nikome nije jasno šta su oni juče usvojili”, rekao je izvor Vijesti iz vrha Pokreta Evropa sad.

U sporazumu stoji da SNP predlaže “potpredsjednika za regionalni razvoj sa resorom ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede”, kao i ministra sporta i mladih, dok je rukovodstvo SNP pokušalo da spoji poziciju vicepremijera sa ovim resorom.

Kompromis ili tek početak sukoba: Šćekić i Joković
Kompromis ili tek početak sukoba: Šćekić i Jokovićfoto: Luka Zeković

Predsjedništvo SNP je “jednoglasno” predložilo da dosadašnjem vicepremijeru i ministru poljoprivrede Vladimiru Jokoviću ostane samo taj ministarski resor, a da Šćekić, dosadašnji ministar zdravlja, bude i potpredsjednik i ministar sporta, saopštio je u ponedjeljak veče novinarima funkcioner SNP-a Bogdan Božović.

Faksimil strane sporazuma sa potpisima
Faksimil strane sporazuma sa potpisimafoto: Vijesti

Niko od četiri sagovornika Vijesti iz buduće vladajuće koalicije nije mogao sa sigurnošću da tvrdi kako će se ova situacija riješiti. “Ako Spajić to prihvati, moraćemo da potpišemo novi aneks sporazuma, ali prvo da vidimo hoće li glavni odbor SNP to potvrditi”, rekao je jedan izvor iz koalicije. Drugi sagovornik je rekao da “GO SNP mora ispraviti tu odluku u skladu sa sporazumom”. Ni u SNP-u navodno ne znaju kako će se sve završiti.

Podrška dvojice poslanika SNP novoj vladi koju će još činiti koalicija oko PES-a, Demokrate, dvije koalicije Albanski forum i Albanska alijansa, a koju će iz parlamenta podržavati Nova srpska demokratija i Demokratska narodna partija, a prema sporazumu, do kraja 2024. i ući u rekonstruisanu vladu, nije odlučujuća za formiranje zakonodavne i izvršne vlasti.

Iz SNP-a nijesu odgovorili na pitanje Vijesti da li je pozicija za koju je predložen Šćekić dogovorena sa mandatarom Milojkom Spajićem ili će naknadno to tražiti od njega. Na to pitanje nije odgovorio ni Šćekić.

Prema informacijama Vijesti, Šćekić je na višečasovnoj sjednici predsjedništva SNP navodno tražio da bude ministar poljoprivrede i potpredsjednik Vlade, što je do sada bio Joković.

Potpredsjednička mjesta iz sporazuma
Potpredsjednička mjesta iz sporazumafoto: Vijesti

Kako to nije prošlo, “nastao je haos i ucjene” kako bi on uz ministarstvo sporta dobio potpredsjedničko mjesto, tvrdi izvor Vijesti upoznat sa tokom i sadržajem sjednice.

Izvori Vijesti tvrde da je tražio i rotacije u poslaničkom klubu poslije određenog vremena kako bi njemu bliski poslanici ušli u parlament. Šćekić je navodno nezadovoljan što su prije “njegovih” poslanika na listi ljudi koji su “lojalni Jokoviću”, tako će oni u parlamentu zamijeniti Jokovića i Šćekića ako i kad budu izabrani na funkcije u vladi i podnesu ostavke na poslanička mjesta.

Šćekić nije odgovorio na pitanje Vijesti da li je tačno da je tražio rotacije u klubu i da je insistirao na potpredsjedničkom mjestu u novoj vladi.

Spajićeva vlada mogla bi izjednačiti Vujanovićev rekord iz 1998.

Prema potpisanom sporazumu konstituenata Spajićeva vlada imaće 17 ministarstava, dva ministarstva vezana za potpredsjednike, kao i tri potpredsjednika bez ministarskog resora, odnosno 23 člana zajedno sa premijerom. Ako bi došlo do predviđene rekonstrukcije do kraja 2024. godine, NSD i DNP bi dobili novo potpredsjedničko mjesto bez resora, kao i četiri ministarstva sa drugačijim nazivima nego što je dogovoreno sporazumom za slična ministarstva u prvoj godini te vlade, pa bi broj članova vlade zajedno sa premijerom mogao narasti do 28.

Time bi se ta vlada po broju članova izjednačila sa kabinetom Filipa Vujanovića iz 1998, koja drži rekord po broju članova od uvođenja višestranačja. Ta vlada je imala 17 ministarstava, pet ministara bez portfelja i pet potpredsjednika.

Najmanje članova, 14, imala je vlada Zdravka Krivokapića iz 2020. godine, sa 12 ministarstva i jednim potpredsjednikom.

Bonus video: