Odlaganje popisa koštaće još 700.000 eura

Sve popisne aktivnosti trajale bi i tokom praznika, što bi povećalo dnevnice angažovanim ljudima, troškove čuvanja popisnih listića, zakupa prostorija...

40456 pregleda 294 reakcija 113 komentar(a)
Odlaganje popisa dogovorila većina konstituenata nove vlasti na sastanku sa Spajićem: Sa ranijeg sastanka, Foto: Boris Pejović
Odlaganje popisa dogovorila većina konstituenata nove vlasti na sastanku sa Spajićem: Sa ranijeg sastanka, Foto: Boris Pejović

Odlaganje popisa za mjesec povećaće ukupne troškove tog procesa 20 odsto, što je oko 600.000 do 700.000 eura, saznaju “Vijesti” nezvanično u Upravi za statistiku (Monstat).

Zbog toga će se, prema saznanjima “Vijesti”, morati produžiti ugovori s angažovanim ljudima u ovom procesu, kao i ugovori o zakupu određenih prostorija.

“Zbog otežanih uslova rada u sjevernim opštinama, zbog vremenskih prilika, opštinske popisne komisije moraće popisivačima da omoguće obilazak i najudaljenijih planinskih sela koja mogu biti pod snijegom”, rekao je izvor “Vijesti”.

Da se popis odloži na mjesec dogovorila je većina konstituenata nove vlasti u ponedjeljak na sastanku sa mandatarom za sastav vlade i liderom Pokreta Evropa sad (PES) Milojkom Spajićem. Prema informacijama “Vijesti”, na sastanku su, osim predstavnika PES-a, bili predstavnici Demokrata, Nove srpske demokratije (NSD) i Demokratske narodne partije (DNP), onih političkih subjekata koji su se ranije protivili odlaganju popisa. Odlaganje popisa traži opozicija, koja je najavila i bojkot, kao i pet nacionalnih vijeća manjinskih naroda.

Dogovor je da odloženi popis počne 1. decembra. Odluku o odlaganju mora donijeti Spajićeva vlada promjenom uredbe, kojom je u februaru određeno da popis bude održan od 1. do 15. novembra.

Izvor “Vijesti” ističe da odlaganje popisa odlaže i objavu rezultata jer će popisne liste Monstat dobiti pred novogodišnje praznike, tako da bi prvi rezultati mogli da budu objavljeni tek krajem februara. Raniji plan je bio da se rezultati objave prije Nove godine.

Sada bi sve aktivnosti, kako je pojasnio, uključujući čuvanje popisnih listića, unos podataka, formalno trajale i tokom praznika, što bi povećalo dnevnice angažovanim ljudima, ali i same troškove čuvanja popisnih listića u za to predviđenim prostorijama.

Što se tiče ubacivanja opozicije u popisne komisije, ministar finansija može da traži od Monstata da poveća broj članova opštinskih popisnih komisija kako bi ubacio kontrolore iz opozicije ako to bude dogovoreno, kao i kontrolore prilikom unosa podataka u informacioni sistem.

Izvor “Vijesti” upozorava da ako bi koji slučajem popis bio odložen i u decembru, trošak bi bio još veći jer bi se popisni listići morali ponovo štampati, jer je na njima oznaka za ovu godinu (2023).

ZBCG nema ništa protiv, ako je u pitanju samo mjesec dana

“Vijestima” je iz ZBCG rečeno da oni nemaju ništa protiv odlaganja popisa ako je na mjesec dana.

Albanske stranke i savez građana CIVISO zahtijevali su odlaganje popisa u više navrata.

Lider Albanskog foruma Nik Đeljošaj rekao je “Vijestima” da je sa Spajićem dogovorio odlaganje popisa, ali nije bio na sastanku sa ostalim konstituentima vlasti.

On je na Fejsbuku napisao da je Spajićeva odluka državnička, ozbiljna i odgovorna.

“Pristup problemima u društvu je odgovornost donosilaca odluka, takvi će biti i naredni koraci nove Vlade “, poručio je Đeljošaj.

“Spajićeva odluka državnička”: Đeljošaj
“Spajićeva odluka državnička”: Đeljošajfoto: Boris Pejović

Spajić je, po dogovoru na sastanku, medijima poslao saopštenje u kojem javnost obavještava o odlaganju popisa.

“Nova vlada, zajedno sa parlamentarnom većinom u cilju postizanja opšteg konsenzusa i ubrzanja evropskog puta Crne Gore, predložiće odlaganje popisa na mjesec, kako bi se u tom periodu stvorili uslovi da ova značajna društvena aktivnost dobije apsolutni legitimitet, kroz unapređenje transparentnosti i inkluzivnosti, te prihvatanjem suštinskih zahtjeva vijeća i savjeta manje brojnih naroda i opozicije”, naveo je Spajić.

Kazao je da stoga smatra da je za legitimitet popisa bitno i učešće opozicije u popisnim komisijama, kao 2011. godine, kako se ne bi dovodila u pitanje relevantnost podataka ili “tražili razni izgovori za opstrukcije i politizaciju”.

Najavio je da će zbog legitimiteta, a kako bi podaci bili neupitni, predložiti i uvođenje specijalnog softvera, koji bi omogućio da svaki građanin izvrši kontrolu nakon što popisivač uzme podatke, čime bi se onemogućile bilo kakve malverzacije i navodna neobjektivnost popisavača.

Poručio je da je popis statistička kategorija i kvalitet prikupljenih podaka je jako važan za državu jer prvenstveno pomaže kod donošenja ključnih odluka za budućnost.

Među najbitnijim pitanjima su, kako je naveo, koliko mladih je napustilo Crnu Goru “idući trbuhom za kruhom”, kakvo je tržište rada, da li je potrebna rekalibracija strategije izgradnje stambenih objekata...

“Takođe, odgađanje popisa za period od mjesec dana koje se poklapa sa praznicima, omogućilo bi i učestvovanje u popisu i onih građana koji su odsutni iz svog mjesta prebivališta, zbog sezonskih poslova u nekoj drugoj crnogorskoj opštini ili onih koji privremeno borave u inostranstvu, kao jedan od ključnih zahtjeva stranaka i vijeća manje brojnih naroda”, rekao je Spajić.

Kazao je da očekuje da će svi politički akteri uzeti učešće u ovom procesu kako bi doprinijeli spuštanju tenzija i preusmjeravanju potpunog fokusa na ekonomiju.

Socijaldemokrate su ocijenile da je stav mandatara da je popis stanovništva neophodno odložiti pobjeda “svih slobodomislećih građanki i građana, opozicionih političkih subjekata koji su, zajedno sa NVO sektorom i stručnom javnosti na ovome insistirali u prethodnom periodu”.

“Očekujemo što skorije formalno donošenje odluke o odgađanju popisa stanovništva, što je, što se nas tiče, osnovni preduslov za počinjanje dijaloga tokom kojeg bismo dogovorili kontrolne mehanizme i njihovo sprovođenje, čime bismo spriječili bilo koju mogućnost prevare koja je očigledno dugo pripremana na poznatim adresama, ali i definisali sve ostale detalje u vezi sa sprovođenjem popisa. Do formalnog usvajanja takve odluke nastavićemo da, jednakim intenzitetom, sprovodimo kampanju za bojkot popisa”, kazali su.

Potpredsjednik Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori, Bejto Šahmanović, rekao je da je najava mandatara o odlaganju popisa korak u pravcu otvaranja dijaloga o ovoj izuzetno važnoj temi u prilično delikatnom ambijentu zabrinjavajućih tenzija.

CDT: Spajićeva odluka ispravna

Izvršni direktor Centra za demokratsku tranziciju (CDT) Dragan Koprivica kazao je da je Spajićeva odluka ispravna, imajuću u vidu jako nepovoljan politički ambijent za sprovođenje popisa, najavu bojkota, potencijalne probleme u vezi sa bezbjednošću popisivača i građana, kao i “neprimjerene uticaje iz Srbije i od nekih vjerskih zajednica, prije svih Sprske pravoslavne crkve (SPC)”.

“Takođe, ova najava je jako značajna u kontekstu poruke da popis treba odložiti koju smo dobili iz Evropskog parlamenta. Smatramo da je jako važno da Crna Gora prati i poštuje sugestije koje dobija od dobronamjernih evropskih adresa”, naveo je Koprivica u saopštenju.

Dragan Koprivica
foto: CDT

Rekao je da ostaje otvoreno pitanje da li je mjesec odlaganja dovoljno da budu savladane sve prepreke da popis bude sproveden shodno principima zvanične statistike i međunarodnim standardima.

“Zato CDT poziva na inkluzivan i otvoren dijalog o novom datumu održavanja popisa i o svim drugim otvorenima pitanjima koja su u vezi sa popisom”, kazao je Koprivica.

DPS ne odustaje od bojkota do ispunjenja svih 17 zahtjeva

Potpredsjednik DPS-a Abaz Dizdarević rekao je da do kraja ostaju na fonu izrečenog stava Glavnog odbora partije, ne samo da bi se taj proces odložio na određeni period, već da bi se u međuvremenu stvorili svi neophodni preduslovi koje su u 17 zahtjeva detaljno obrazložili i na koje su ukazali aktuelnoj vlasti.

“Stoga još jednom ponavljamo – ili transparentan i strogo kontrolisan proces ili potpun bojkot”, zaključio je Dizdarević.

Omogućavanje učešća opozicionih partija u popisnim komisijama bio je, uz odlaganje popisa, jedan od glavnih zahtjeva DPS-a.

Bonus video: