Vijeća i Savjeti manje brojnih naroda i zajednica: Donijeti uredbu kojom se stiču uslovi za odgađanje popisa

"Imajući u vidu najavu odluke mandatara i budućeg premijera Milojka Spajića o odgađanju popisa, smatraramo da je potrebno izbjeći pravnu konfuziju u odnosu na Upravu za statistiku i očekivanja građana Crne Gore

2504 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vijeća i Savjeti manje brojnih naroda i zajednica uputili su danas novu inicijativu ka Vladi kojom su zatražili da se kako su naveli izbjegne pravna konfuzija i donese uredba kojom se stiču uslovi za odgađanje popisa stanovništva.

U inicijativi koja je poslata predsjedniku Vlade Dritanu Abazoviću, ministru za ljudska i manjinska prava Fatmiru Đeki i ministru finansija Aleksandru Damjanoviću, navode da u skladu sa njihovim prethodnim Apelom, obnavljaju inicijativu da se Vlada izjasni o njihovom predlogu za odgađanje popisa.

"Imajući u vidu najavu odluke mandatara i budućeg premijera Milojka Spajića o odgađanju popisa, smatraramo da je potrebno izbjeći pravnu konfuziju u odnosu na Upravu za statistiku i očekivanja građana Crne Gore. Shodno tome, neophodno je da Vlada u tehničkom mandatu donese adekvatnu Uredbu kojom bi se stekli formalno-pravni uslovi o odgađanju popisa", piše u inicijativi koju su uputili Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori – predsjednik Suljo Mustafić, Nacionalni savjet Albanaca u Crnoj Gori - predsjednik Faik Nika, Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore - predsjednik Zvonimir Deković, Savjet Muslimana Crne Gore - predsjednik Sabrija Vulić i Romski savjet u Crnoj Gori- predsjednik Mensur Šaljaj.

Iako je bilo planirano da se popis održi od 1. do 15. novembra, buduća vlada, koja bi trebalo da formirana početkom naredne sedmice, najavila je juče da planira da ga odgodi za mjesec dana.

Uprava za statistiku (Monstat) razmatra najavu mandatara Milojka Spajića o odgađanju popisa stanovništva, domaćinstava i stanova i priprema se za naredne korake, kazala je zamjenica direktora Monstata Snežana Remiković.

Predsjednici nacionalnih savjeta u Crnoj Gori uputili su i 15. oktobra otvoreno pismo premiejeru Dritanu Abazoviću u kojem od njega traže da se odloži održavanje popisa koje je bilo planirano za period od 1. do 15. novembra.

Bonus video: