Popis ni na nebu ni na zemlji: Šta ako Spajićeva vlada ne bude izabrana prije 1. novembra

Odluka budućeg premijera da odloži popis je odgovorna i neophodna, dok je bojkot strategija za jačanje političkih pozicija, kaže Ana Nenezić

56064 pregleda 58 reakcija 58 komentar(a)
DPS ne odustaje od učešća međunarodne zajednice u popisu: Živković, Foto: BORIS PEJOVIC
DPS ne odustaje od učešća međunarodne zajednice u popisu: Živković, Foto: BORIS PEJOVIC

Ako nova vlada ne bude izabrana do utorka 31. oktobra, popis stanovništva moraće da počne 1. novembra, jer neće biti vremena za izmjenu Vladine uredbe kojom je određen taj datum, a nije jasno šta bi se onda dešavalo.

Odluku o odlaganju, koju je najavio budući premijer Milojko Spajić, mora donijeti nova vlada promjenom uredbe, kojom je u februaru određeno da popis bude održan od 1. do 15. novembra.

Sjednica Skupštine, na kojoj će biti izabrana nova vlada, nije još zakazana, kao ni nastavak one na kojoj treba da bude izabran šef parlamenta.

Pravni eksperti koje su “Vijesti” kontaktirale, nijesu saglasni o tome šta se događa ako Vlada odluči da prekine popis nakon što počne 1. novembra - može li ona nakon toga da stavi postojeću uredbu van snage ili da donese novu sa novim datumom održavanja popisa, niti kakve su posljedice eventualne takve odluke.

Svi su saglasni da nema pravnih prepreka da se popis prekine, jer bi to bio uobičajeni postupak u slučaju više sile, npr. prirodnih katastrofa, i drugih vanrednih situacija. Ali, drugi navode da može doći do diskriminacije popisivača i popisanih, čak i tužbi protiv države, dodatnog podrivanja povjerenja u popis i njegovog legitimiteta.

Jedan sagovornik “Vijesti” nije isključio mogućnost ni da Vlada premijera Dritana Abazovića, na primjer, 31. oktobra uveče, kada bude jasno da nova neće biti izabrana, ipak odloži popis kako bi se izbjegao “haos koji može nastati”, uprkos tome što se do sada tome protivila.

Drugi pravni ekspert smatra da bi u toj situaciji, Monstat, popisne komisije i popisivači, mogli da faktički ne sprovode popis, iako on formalno traje, dok Spajićeva vlada ne bude formirana i odloži ga.

“Vlada će biti sigurno izabrana najkasnije u utorak 31. oktobra”, rekao je “Vijestima” sagovornik iz vrha buduće vladajuće koalicije.

Da se popis odloži na mjesec dogovorili su se u ponedjeljak sa Spajićem predstavnici Demokrata, Nove srpske demokratije (NSD) i Demokratske narodne partije (DNP). Dogovor je da odloženi popis počne 1. decembra.

Predstavnici Demokratske partije socijalista (DPS) poručili su juče da ipak ne odustaju od bojkota dok se ne ispune zakonski i uslovi za monitoring.

Ana Nenezić iz Instituta za društveno politička istraživanja – Analitiko, ocijenila je da trenutak popisa, koji može doprinijeti produbljivanju podjela u Crnoj Gori, nije prilika za političke kalkulacije, već za ozbiljan i odgovoran pristup svih političkih subjekata.

Neadekvatno pripremljeni popis produbio bi podjele: Nenezić
Neadekvatno pripremljeni popis produbio bi podjele: Nenezićfoto: PR Centar

Ona je “Vijestima” rekla da nije politički racionalno odbijanje DPS-a da učestvuje u dijalogu, dok su sve ostale opozicione stranke, kao i sva nacionalna vijeća, koji su takođe tražili odlaganje popisa, pozdravile ovu odluku.

Smatra da ovakva odluka može ukazivati samo na političku kalkulaciju, da se poziv na bojkot iskoristi kao strategija za jačanje vlastite političke pozicije.

“Umjesto bojkota, DPS treba da uputi konkretne zahtjeve, pozdravi otvaranje dijaloga i konstruktivno doprinese rješavanju problema”, kazala je Nenezić.

Vršilac dužnosti predsjednika DPS-a Danijel Živković pozdravio je juče Spajićevu odluku, ali je kazao da je pitanje da li se za mjesec mogu ispuniti svi uslovi za legitimno održavanje popisa.

On je na konferenciji za novinare rekao da DPS ne odustaje od učešća međunarodne zajednice u popisu i da su uputili dopis Evropskoj komisiji (EK) i Eurostatu.

Na pitanje da li DPS insistira na ispunjavanju svih 17 zahtjeva za održavanje popisa i da li postoji mogućnost da se napravi određeni kompromis sa Monstatom, s obzirom na to da su oni rekli da neki zahtjevi nemaju utemeljenje, Živković je odgovorio da je Monstat prije tri sedmice tvrdio da je spreman za održavanje popisa, a da se danas pojavila informacija da razmišljaju o odlaganju.

“Radi se o predstavnicima institucije koji očigledno ne znaju gdje se nalaze”, kazao je on.

Osim odlaganja popisa, jedan od zahtjeva DPS-a je i uključivanje opozicije u popisne komisije. Monstat je ranije naveo da im je prihvatljiv zahtjev DPS-a da se predstavnicima političkih partija dozvoli učešće u popisnim komisijama u domenu obaveza koje se odnosi na poslove organizacione, odnosno logističke prirode.

Iz Monstata su juče, odgovarajući na pitanja “Vijesti” da li će ponovo razmotriti zahtjeve DPS-a i koje zahtjeve je moguće ispuniti, kazali da na njihovu adresu nije stigao niti jedan zahtjev, niti jedne političke partije pa ni od DPS-a.

“Ukoliko bude zahtjeva isti će se i razmotriti”, poručili su.

Na pitanje da li će se sastati sa opozicijom i kada, predstavnici Monstata su odgovorili da su i do sada bili otvoreni za dijalog i održali niz sastanaka sa ciljnim grupama.

“S tim u vezi u narednom periodu ćemo se sastajati sa svim zainteresovanim subjektima”, poručili su.

Predstavnici PES-a nijesu juče odgovorili na pitanja “Vijesti” koje konkretno zahtjeve nacionalnih vijeća i opozicije buduća vlada planira da prihvati i da li su u planu sastanci Spajića s predstavnicima opozicije i vijeća.

Monstat bi prekršio zakon ako bi stopirao popisne aktivnosti

Zamjenica direktora Monstata Snežana Remiković rekla je da razmatraju najavu Spajića i pripremaju se za naredne korake.

Ona je na konferenciji za novinare Savjeta brojčano manjinskih naroda i nacionalnih zajednica rekla da bi Uprava za statistiku prekršila zakon ako u ovom momentu stopira aktivnosti na sprovođenju popisa.

Članovi nacionalnih savjeta (albanskog, bošnjačkog, muslimanskog, romskog i hrvatskog) pozdravili su najavu mandatara da će popis biti odložen, prenio je PR Centar.

Predsjednik Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori, Suljo Mustafić, rekao je da su vijest da će nova vlada odložiti planirani popis doživjeli kao nagovještaj da bi novi premijer i njegov kabinet mogli napraviti korak u pravcu otvaranja dijaloga o uslovima pod kojima je moguće sprovesti kredibilan i legitiman popis.

Ana Nenezić je ocijenila da odluka budućeg premijera da odloži popis stanovništva, otvarajući prostor za širi dijalog i konsultacije sa svim relevantnim stranama, predstavlja jedini mogući i racionalni odgovor na trenutne izazove.

“U situaciji kada priprema za popis nije obavljena na inkluzivan i transparentan način, bilo kakav pokušaj da se proces sprovede pod trenutnim uslovima riskira da dovede do ozbiljnih negativnih posljedica”, upozorila je.

Kako je dodala, neadekvatno pripremljeni popis ne samo da bi produbio političke i društvene podjele, već bi mogao i ozbiljno da naruši povjerenje građana u državne institucije.

“Postoji i ozbiljan rizik da rezultati popisa ne bi tačno odražavali demografsku, socijalnu i ekonomsku realnost, što bi imalo dugoročne negativne posljedice po kreiranje i implementaciju javnih politika”, rekla je Nenezić.

Ona je kazala da trenutna situacija u kojoj se nalazi Monstat, sa nedovoljnim brojem popisivača, ugroženom bezbjednošću osoblja, neadekvatno sprovedenom informativnom kampanjom i nedostatkom kontrolnih mehanizama, potvrđuje da proces popisa stanovništva nije pripremljen kako treba.

“S obzirom na ove izazove, postaje očigledno da je odluka budućeg premijera Spajića da odloži popis i pozove na širi dijalog i konsultacije bila ne samo odgovorna, već i neophodna. Prevazilaženje ove situacije zahtijeva zajednički napor i otvoren dijalog između svih relevantnih aktera, uključujući vladu, političke partije, nacionalna vijeća i druge relevantne organizacije”, rekla je Ana Nenezić.

Premijer Dritan Abazović juče je rekao da je legitimna odluka nove vlade da se popis odloži za mjesec, ali i ocijenio da ne postoji nijedna prepreka da se taj proces održi u planiranom terminu.

“Svako može legitimno da donosi odluke, ali samo da od toga ne pravimo bauk. U ovom trenutku ne postoji nijedna prepreka da proces počne”, rekao je on na sjednici Vlade.

ZBCG traži izmjene Zakona kako bi se izbjegle opstrukcije

Koalicija ZBCG saopštila je juče da prihvata predlog o odlaganju popisa za 1. decembar, kako niko ne bi manipulisao rezultatima tog procesa, ali i da bilo kakvo dalje odlaganje neće imati podršku te koalicije.

Rekli su kako im je, kao odgovornim ljudima, “veoma važno da ovaj posao bude priveden kraju”, kako bi prikupljeni podaci mogli da služe svrsi za koju su namijenjeni, tj. da ih koriste sve državne institucije za izrade višegodišnjih strategija razvoja.

“Pokušaj opstrukcije pojedinih partija i predsjednika opština iz njihovih redova, kao i izražena zabrinutost pojedinih manjinskih savjeta, mogle bi da dovedu do toga da popis zakazan za 1. novembar ne bude uspješan do kraja, kao i da prikupljeni podaci ne zadovolje stroge statističke standarde”, navodi ZBCG.

Zatražili su od kolega iz skupštinske većine da se po hitnom postupku usvoje izmjene i dopune Zakona o popisu stanovništva “da bi Monstatu bilo omogućeno da eliminiše bilo kakvu vrstu opstrukcije procesa popisa i čitav posao dovede do kraja na valjan nači”.

PES i URA se svađaju oko troškova

Pokret Evropa sad saopštio je juče da će zbog “veoma neozbiljnog odnosa odlazeće Vlade Dritana Abazovića i opstrukcija opozicije”, država imati trošak zbog odlaganja popisa, ali mnogo manji od potencijalnog odlaganja zbog neuspješne realizacije.

“Vijesti” su juče objavile da bi odlaganje popisa za mjesec moglo da poveča troškove tog procesa 20 odsto - oko 600.000 do 700.000 eura.

Abazovićeva Vlada prenebregava i činjenicu da u brojnim opštinama na čijem su čelu predsjednici popisnih komisija iz redova opozicije nema uslova za održavanje popisa, jer nema ni dovoljnog broja popisivača. Da je odlazećem premijeru stalo do ozbiljnosti i racionalizacije trošenja novca građana, ne bi novu vladu zbog sopstvene nesposobnosti dovodio u poziciju odlaganja popisa, dok posljednje dane svog mandata troši za obilazak evropskih metropola i to na račun građana”, poručili su.

Iz URA su odgovorili da je ES predvođena (Milojkom) Spajićem i (Andrejem) Milovićem “pokazala svoju nesposobnost u procesu sastavljanja Vlade, gdje su gotovo za 5 mjeseci jedva uspjeli da dođu do nekog dogovora”. “Uopšte nas ne iznenađuje što nastavljaju svoju nesposobnost dalje da demonstriraju, a da onda za nju traže izgovore u drugima. Još nijesu ni sjeli u fotelje, a već su oštetili budžet građana za najmanje 700 hiljada eura”.

“Ako se po jutru dan poznaje, čini se da će Spajić i Milović zbog sopstvene nesposobnosti znati samo kako da odlažu odluke, kako da dugo pregovaraju i kako da oštete budžet građana”, saopštila je URA.

Policija najavila da će se pobrinuti za bezbjednost popisivača

Uprava policije je, odgovarajući na pitanja “Vijesti”, najavila da će preduzeti sve mjere i radnje u cilju osiguravanja bezbjednosti popisivača koji će prikupljati podatke od građana na popisu stanovništva.

Procjenu bezbjednosti popisivača tražio je Monstat, a juče je i ministar finansija Aleksandar Damjanović uputio molbu Upravi policije da se angažuje povodom tog zahtjeva.

Damjanović je na sjednici Vlade rekao da je u utorak ometan rad popisivača instruktora i popisivača u iznajmljenim zgradama u prostorijama Opštine Ulcinj. Kazao je da su ih ometala nepoznata lica.

Na pitanje da li je tačno da su u Ulcinju aktivisti DPS remetili rad popisivača i njihovih instruktora, Živković je odgovorio da je to apsolutna neistina, te da je on tu lično bio prisutan jer je tada bila sjednica Opštinskog odbora DPS-a Ulcinj.

“Došli smo u terminu kada je trebalo održati sjednicu OO DPS-a. Ušli smo u tu salu i došli u situaciju u kojoj su predstavnici Monstata počeli da govore kako nije dozvoljeno biti u sali, a mi smo imali zakazanu sjednicu u skladu sa dopisom upućenim Opštini. To se sve odigralo u 10-ak minuta, jedna potpuno bezazlena situacija. Kako može biti ometanja kada u sali nije bilo popisivača, niti bilo koga osim dvije instruktorke koje su napuštale to mjesto?”, pitao je Živković.

Bonus video: