Đeljaj umjesto Đeljošaja?

Potpredsjednik Opštine Tuzi šef je lokalnog odbora Albanske alternative, partije aktuelnog gradonačelnika koji prelazi u vladu

9767 pregleda 15 komentar(a)
Predlog treba da potvrde organi partije: Lindon Đeljaj, Foto: Opština Tuzi
Predlog treba da potvrde organi partije: Lindon Đeljaj, Foto: Opština Tuzi

Najozbiljniji kandidat za novog predsjednika Opštine Tuzi je funkcioner Albanske alternative (AA) i dosadašnji potpredsjednik Opštine, Lindon Đeljaj, saznaju nezvanično “Vijesti”.

Đeljaj bi na toj funkciji trebalo da zamijeni partijskog kolegu Nika Đeljošaja, koji je kandidat koalicije Albanski forum za potpredsjednika Vlade za ekonomsku politiku i ministra ekonomskog razvoja.

To treba da potvrde organi partije, što, prema saznanjima “Vijesti”, neće biti prije 10. novembra.

Đeljaj je predsjednik opštinskog odbora Albanske alternative Tuzi. On je na sjednici Skupštine opštine Tuzi 20. jula izabran za potpredsjednika Opštine. Đeljaj je više godina bio odbornik u S0 Tuzi, zatim državni sekretar u Ministarstvu javne uprave za pitanje lokalne samouprave, nakon čega je imenovan za direktora Srednje mješovite škole “25. maj”.

Aktuelni predsjednik Opštine Nik Đeljošaj obavlja drugi mandat na koji je izabran 30. marta tekuće godine.

Za tu poziciju ga je predložila koalicija Albanski forum, koju čine Albanska alternativa, Demokratski savez Albanaca i Nacionalna unija Albanaca. Koalicija Albanski forum osvojila je apsolutnu vlast na lokalnim izborima u Tuzima 5. marta, a na parlamentarnim izborima u junu, osvojili su dva poslaničkka mandata. Jedan je pripao Đeljošaju, kao nosiocu izborne liste AF, a drugi počasnom predsjedniku Demokratskog saveza Albanaca (DSA) Nikoli Camaju. S obzirom da je Đeljošaj, kao i čelnici opština Bar i Kolašin, uporedo bio i poslanik i predsjednik opštine, Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) utvrdila je da predsjednici tih opština nijesu prekršili odredbe Zakona o sprečavanju korupcije, koje se odnose na ograničenja u vršenju javnih funkcija.

U odlukama ASK-a, koje su donesene 29. septembra, se navodi da Dušan Raičević, Vladimir Martinović i Nik Đeljošaj nijesu u konfliktu interesa, jer je njihov izbor na mjesto predsjednika opština uslijedio prije parlamentarnih izbora na kojima su dobili poslanički mandat.

Oni na ovaj način mogu neometano da obavljaju poslaničku dužnost jer, kako se navodi u obrazloženju ne radi se o nespojivim funkcijama. Ni Martinović neće biti predsjednik opštine i poslanik, jer je predložen za ministra turizma, ekologije i održivog razvoja u novoj Vladi.

Odluke ASK-a nisu značile i da će predsjednici opština koji su uporedo poslanici primati dvije plate, već da imaju pravo na razliku zarade.

Bonus video: