Fon der Lajen u utorak u Crnoj Gori

Fon der Lajen će, kako je najavljeno, posjetiti Sjevernu Makedoniju, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu (BiH), Crnu Goru i Kosovo, gdje će razgovarati sa zvaničnicima tih zemalja

8349 pregleda 34 reakcija 18 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Predsjednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen boraviće u utorak u Crnoj Gori, u okviru višednevne posjete zapadnom Balkanu.

Kako je saopšeno iz EK, Fon der Lajenova će u nedjelju početi četvorodnevnu posjetu zapadnom Balkanu kako bi predstavila detalje Plana rasta Evropske unije (EU) za region.

"To će biti prilika da se razgovara o bilateralnoj saradnji, a posebno da se regionalnim liderima detaljnije predstavi Plan rasta EU za zapadni Balkan", kaže se u saopštenju.

Ona će, kako je najavljeno, posjetiti Sjevernu Makedoniju, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu (BiH), Crnu Goru i Kosovo, gdje će razgovarati sa zvaničnicima tih zemalja.

Šefica EK će se u nedjelju u Skoplju sastati s predsjednikom Sjeverne Makedonije Stevom Pendarovskim, a u ponedeljak ujutru s premijerom Dimitrom Kovačevskim, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

Ona će iz Skoplja će otputovati u Prištinu, gdje će se sastati s kosovskom predsjednicom Vjosom Osmani i premijerom Aljbinom Kurtijem.

U utorak ujutru će, kako navodi RSE, u Podgorici razgovarati sa predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem i premijerom u tehničkom mandatu Dritanom Abazovićem.

Istog dan će doputovati u Beograd i sastati se sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić.

Zapadnobalkansku turneju će završiti u Sarajevu, gdje će razgovarati sa članovima Predsjedništva BiH i predsjedavajućom Vijeća ministara Borjanom Krišto.

Ursula fon der Lajen je 15. i 16. oktobra boravila u Albaniji, gdje je održan samit Berlinskog procesa.

Na samitu u Tirani je liderima EU i regiona predstavila novi plan rasta za zapadni Balkan za koji je rekla da ima potencijal da u ovoj deceniji udvostruči obim ekonomije tog regiona.

Plan rasta za zapadni Balkan ima četiri stuba - integraciju u jedinstveno tržište, dublju regionalnu ekonomsku saradnju, ubrzanje fundamentalnih reformi i veću pretpristupnu financijsku podršku.

Ona je tada rekla da je predložila investicioni paket od šest milijardi eura, od čega su dvije milijarde u grantovima, a četiri u obliku zajmova, čija će realizacija zavisiti od sprovođenja reformi.

Bonus video: