Skupština Prijestonice Cetinje usvojila Inicijativu za raskid Ugovora o koncesiji za kamenolom „Milošev krš“,...

"Odbornici Skupštine Prijestonice su razmatrali i usvojili Rezoluciju podrške i zaštite Fakulteta za crnogorski jezik i književnost i još četiri druge odluke" navodi se u saopštenju

10104 pregleda 25 reakcija 6 komentar(a)
Detalj sa sjednice Skupštine Prijestonice Cetinje, Foto: Prijestonica Cetinje
Detalj sa sjednice Skupštine Prijestonice Cetinje, Foto: Prijestonica Cetinje

Na trinaestoj sjednici Skupštine Prijestonice Cetinje, koja je održana danas u plenarnoj sali Skupštine, razmatran je dnevni red od pet tačaka, saopšteno je iz Skupštine.

"Povodom dostavljene Inicijative za raskid Ugovora o koncesiji za kamenolom „Milošev Krš”, između Vlade Crne Gore i DOO “Inženjering put” Podgorica, zaključenog 26.08.2022. godine, Skupština Prijestonice donijela je Zaključke koji se odnose na podršku lokalnog parlamenta mještanima mjesnih zajednica Kosijeri, Đinovići, Bokovo i okolnih sela koji se protive izgradnji kamenoloma", navodi se u saopštenju.

U okviru donesenih Zaključaka, Skupština Prijestonice Cetinje, kako se dodaje, zahtijeva od Agencije za zaštitu životne sredine zaustavljanje svih procedura vezanih za Elaborat procjene uticaja eksploatacije tehničko-građevinskog kamena na lokalitetu “Milošev krš” na životnu sredinu i poziva Vladu Crne Gore i Ministarstvo kapitalnih investicija da, kako su kazali, u skladu sa svojim nadležnostima, pokrenu procedure za raskid Ugovora o koncesiji i na taj način spriječe devastaciju i ugrožavanje životne sredine na ovom lokalitetu.

"O usvojenim Zaključcima Skupština Prijestonice će upoznati predstavnike međunarodnih organizacija, institucija i organizacije civilnog društva, kako bi isti u okviru svojih nadležnosti doprinijeli zaštiti životne sredine i prava mještana. Podsjećamo, gradska uprava Prijestonica Cetinje je i dalje u toku aktuelne javne rasprave na temu Elaborata o procjeni uticaja kamenoloma na životnu sredine i pruža svu neophodnu pravnu pomoć mještanima", saopšteno je iz Skupštine Prijestonice Cetinje.

Kako se u saopštenju navodi, odbornici su na današnjem zasijedanju razmatrali i usvojili i tačku koja se odnosi na Izbor, imenovanja i razrješenja, Prijedlog Odluke o davanju saglasnosti na cijene usluge vodosnabdijevanja i usluge upravljanja komunalnim otpadnim vodama DOO “Vodovod i kanalizacija – Cetinje” za fizička i pravna lica za 2024. godinu, kao i Prijedlog Odluke o davanju saglasnosti na cijenu usluge crpljenja, odvoza i zbrinjavanja otpadnih voda iz septičkih jama po m3 DOO “Vodovod i kanalizacija – Cetinje” za 2024. godinu.

"Bliži elementi, način utvrđivanja cijene za obavljanje regulisane komunalne djelatnosti, način davanja saglasnosti na prijedlog cijena usluge, kao i rokovi za podnošenje i sadržina zahtjeva za davanje saglasnosti na prijedlog cijena usluge i druga pitanja od značaja za utvrđivanje prijedloga cijena usluge, utvrđeni su Metodologijom za utvrđivanje cijena za obavljanje regulisanih komunalnih djelatnosti", stoji u saopštenju.

Odbornici Skupštine Prijestonice su razmatralim, kako se navodi, i usvojili Rezoluciju podrške i zaštite Fakulteta za crnogorski jezik i književnost.

"Rezolucija je usvojena bez glasova protiv i uzdržanih, kojom je data puna podrška radu FCJK, njegovoj misiji u snaženju crnogorskog jezičkog, kulturnog i državnog identiteta, kao najvažnije i najprepoznatljivije visokoškolske i naučnoistraživačke institucije u oblasti filološke i kulturološke montenegristike", saopšteno je iz Skupštine Prijestonice Cetinje.

Usvojenom Rezolucijom, Skupština Prijestonice, kako su kazali, izražava spremnost na institucionalnu odbranu prava na crnogorski jezik, kao i prava polaznika i zaposlenih na tom fakultetu.

Bonus video: