Tražiće da Ibrahimović položi račune: Dio funkcionera BS-a zahtijevaće odgovornost jer je partija ostala van vlasti

Izvori “Vijesti” tvrde da kolege optužuju Ibrahimovića da je loše pregovarao, da je radio za sebe... "Čvrsto stojima iza Ibrahimovića i svake njegove odluke", poručuje šef bjelopoljskog BS-a Ernad Suljević

60331 pregleda 578 reakcija 90 komentar(a)
U vlast navodno neće zbog Mandića: Ibrahimović, Foto: Boris Pejović
U vlast navodno neće zbog Mandića: Ibrahimović, Foto: Boris Pejović

Dio funkcionera i članova Bošnjačke stranke (BS) razmatra da od lidera te partije Ervina Ibrahimovića zatraži odgovornost za to što ona neće biti u novoj vladi, saznaju nezvanično “Vijesti”.

Izvori iz BS-a tvrde da Ibrahimovića dio kolega smatra najvećim krivcem za to što će stranka napustiti izvršnu vlasti i preseliti se u opoziciju. Oni ga, kažu sagovornici, optužuju da je loše pregovarao o vladi, da je bio netransparentan, odnosno da ih nije obavještavao o toku pregovora i da je radio isključivo za sebe, “mjerkajući” poziciju šefa diplomatije. Poručuju mu, navodno, i da je nedopustivo što je BS, sa šest mandata u parlamentu, ostao bez vlasti - pogotovo zbog toga što u bošnjačkom korpusu nema alternativu.

Nezadovoljstva je, prema tvrdnjama jednog izvora, bilo i na sjednici Predsjedništva BS-a u proširenom sastavu, koja je prošle sedmice održana u Podgorici, a kojoj su prisustvovali predsjednici lokalnih odbora partije.

BS je do sredine oktobra važio za izvjesnog konstituenta budućeg kabineta, ali je mandatar za sastav vlade i predsjednik Pokreta Evropa sad (PES) Milojko Spajić tada iznenada odustao od aranžmana s njima i dogovorio se s Demokratama, Socijalističkom narodnom partijom (SNP), Albanskim forumom i Albanskom alijansom, uz parlamentarnu podršku saveza Za budućnost Crne Gore (ZBCG).

Iz PES-a su tada “Vijestima” rekli da je BS odbio da bude u vlasti sa ZBCG i da je tražio da se u nju ubace Socijaldemokrate (SD), dok su iz BS-a naveli da nisu ni stigli da se izjasne o Spajićevoj ponudi o manjinskoj vladi sa ZBCG, a neki izvori iz BS tvrde da nisu ni dobili formalnu ponudu.

Tokom pregovora se spekulisalo da bi BS-u mogla da pripadnu četiri resora i jedno potpredsjedničko mjesto u vladi.

Jedan izvor “Vijesti” kaže da Ibrahimović izostanak BS-a iz vlasti, kolegama pravda time da ta partija nije mogla da podrži izbor funkcionera ZBCG Andrije Mandića za šefa Skupštine - jer bi to značilo promjenu spoljnopolitičkog kursa države, te riječima da je sa Spajićem dogovor nemoguć jer često mijenja planove.

Isti sagovornik tvrdi da je Ibrahimović partijskim kolegama govorio da su mu diplomate država Zapada garantovale da će BS biti u vladi, ali da su ga iznevjerile.

Izvor navodi da je dio funkcionera zahtijevao od Ibrahimovića da obnovi kontakte s PES-om, da bi opet otpočeli pregovori i da bi BS eventualno pronašao mjesto u vlasti. Vijesti su juče BS-u uputile više pitanja o navodnim unutarstranačkim nesuglasicama, ali su iz te stranke kazali da mogu odgovoriti naredne sedmice. Kontaktirano je i nekoliko funkcionera BS-a, ali je samo jedan od njih htio zvanično da govori - predsjednik bjelopoljskog odbora te stranke Ernad Suljević.

“Čvrsto stojima iza Ibrahimovića i svake njegove odluke”, rekao je on “Vijestima”.

Suljević
Suljevićfoto: Bošnjačka stranka

Jedan od sagovornika BS-a u neformalnom razgovoru je rekao da u toj stranci ima uobičajenih rasprava, kao u svakoj drugoj partiji, ali da nema podjela.

Prema Statutu BS-a, predsjednik te partije za svoj rad odgovoran je Kongresu i Glavnom odboru (GO). On je dužan da na zahtjev trećine članova GO podnese tom tijelu izvještaj o svom radu.

Ibrahimović je za šefa BS-a izabran u junu 2021. godine. U odlazećoj Vladi pokriva pozicije potpredsjednik za regionalni razvoj i ministra kapitalnih investicija.

BS je na junskim parlamentarnim izborima osvojio 21.423 glasa, odnosno šest mandata, što je najbolji rezultat te partije od njenog osnivanja (2006. godine). Tokom pregovora o vladi, izokola su poručivali da ne žele saradnju s koalicijom ZBCG, govoreći da je državi potrebna vlada jasne evroatlantske orijentacije.

Od kraha pregovora s PES-om, Ibrahimović, kao šef BS-a, nije javno istupao.

BS je dugo godina bio u koaliciji s Demokratskom partijom socijalista (DPS).

Bonus video: