Abazović primio predstavnike "Odbrane izborne volje", u saopštenju nazvani grupom građana

"Premijer je istakao odlučnost postojeće Vlade da ovaj proces sprovede po planu, uz uvažavanje drugačijih stavova predstavnka nove Vlade koja bi trebalo da se bira u Skupštini naredne nedjelje i koja bi u slučaju odlaganja ponijela odgovornost da sprovođenja procesa i njegovog uspješnog finalizovanja", rekli su iz kabineta premijera

20379 pregleda 35 reakcija 28 komentar(a)
Foto: Vlada Crne Gore
Foto: Vlada Crne Gore

Predsjednik Vlade Dritan Abazović i ministar finansija Aleksandar Damjanović primili su danas predstavnike grupe građana koji su, kako je saopštio kabinet premijera, zahtijevali sastanak na temu predstojećeg popisa, zakazanog za 1. novembar.

Na poziv premijera, sastanku su prisustvovali predstavnici Monstata - direktor Miroslav Pejović i pomoćnica direktora Snežana Remiković.

Predstavnici grupe građana su, kako je saopšteno, "izrazili zabrinutost najavama odlaganja popisa od predstavnika nove parlamentarne većine, koji je ove godine trebalo da počne nakon dvogodišnjeg odlaganja".

U Vladinom saopštenju se ne navode imena građana koji su bili na sastanku. Sa druge strane, u vajber grupi "Odbrana izborne volje" objavljeno je da su predstavnici te grupe bili na sastanku sa predstavnicima vlasti.

Širom Crne Gore krajem avgusta organizovane auto-kolone koje su najavljivane u toj grupi, u znak protesta protiv tadašnjih najava o formiranju vlade bez koalicije "Za budućnost Crne Gore".

"Vijesti" su ranije objavile da je glavni administrator te grupe višestruko osuđivani kriminalac, a da neki od njih na svojim profilima na društvenim mrežama šire ekstremističke sadržaje, podržavaju rusku agresiju na Ukrajinu i Srpsku pravoslavnu crkvu. Administratori grupe tada su razmjenjivali i brojeve telefona lidera stranaka koje je trebalo da formiraju Vladu, pozivali su da se ide i na njihove kućne adrese, a objavljivana je i „čitulja“ mandataru Milojku Spajiću.

"Preduzete sve mjere da se popis sprovede u skladu sa standardima"

Iz kabineta premijera je saopšteno da je Abazović na sastanku predočio da je Skupština još u decembru 2022. usvojila Zakon o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova, "koji su podržali i predstavnici političkih subjekata koji će podržati i novu Vladu", te da je, u skladu sa zakonom, aktuelna Vlada u februaru ove godine donijela uredbu kojom je zakazala termin popisa za 1. novembar. "U dosadašnjem periodu, preduzete su sve mjere da se popis sprovede u skladu sa domaćim i međunarodnim standardima", navodi se u saopštenju.

Predstavnici Monstata su, dodaje se, potvrdili da su svi uslovi ispunjeni da se sa procesom započne kako je i propisano.

"Na iskazano nezadovoljstvo predstavnika grupe građana zbog najave odlaganja popisa, premijer je naveo da je upoznat sa inicijativom mandatara Milojka Spajića o odlaganju i da ova Vlada nije adresa za odgovore na ta pitanja, naglašavajući još jednom da su njene institucije spremne da postupe u skladu sa Zakonom i Uredbom, te da svako odlaganje, pored dodatnih troškova, stvara i procesne poteškoće koje otežavaju poziciju Monstata i drugih državnih organa koje su svoje pripremne radnje već obavili", saopštili su iz Vlade.

Zaključeno je, kako su kazali, da popis nije i ne treba biti politizovan, odnosno da bude "još jedno oruđe koje bi određene poražene političke strukture koristile za destabilizaciju", već jedna od uobičajenih aktivnosti države radi pripremanja demografskih, ekonomskih i drugih strategija razvoja.

"Premijer je u konačnom istakao odlučnost postojeće Vlade da ovaj proces sprovede po planu, uz uvažavanje drugačijih stavova predstavnka nove Vlade koja bi trebalo da se bira u Skupštini naredne nedjelje i koja bi u slučaju odlaganja ponijela odgovornost da sprovođenja procesa i njegovog uspješnog finalizovanja", zaključuje se u saopštenju.

"Građani najavljuju proteste ispred Skupštine"

U vajber grupi "Odbrana izborne volje" objavljeno je da su sastanku prisustvovali predstavnici te grupe.

Navodi se da im je na sastanku "potvrđeno da je popis stanovništva u potpunosti i u skladu sa svim zakonskim procedurama pripremljen da se nesmetano i bez ikakvih ograničenja održi na teritoriji čitave Crne Gore".

Dodaje se i kako su od direktora Monstata saznali da tu instituciju "nije konsultovao niko od najavljenih predstavnika buduće Vlade u vezi sa odlaganjem popisa".

"Mi smo na sastanku predočili još uvijek aktuelnom premijeru Abazoviću, ministru Damjanoviću i direktoru Monstata Pejoviću, da svakodnevno dobijamo na hiljade poruka naših članova koji zahtijevaju da se popis održi u zakonskom roku, jer ne vidimo nijedan razlog da bude suprotno i da se na taj način ispunjavaju neosnovani zahtjevi i želje predstavnika bivšeg režima. Poručili smo da nam građani najavljuju protest ispred Skupštine i da se svim snagama trudimo da se izbjegnu novi protesti jer bi nas takav razvoj situacije doveo u situaciju da članovi grupe demonstriraju protiv predstavnika političkih subjekata za koje su glasali na izborima 11. juna", zaključuje se u objavi u grupi.

Bonus video: