Radović: Socijalna politika mora biti sveobuhvatna

Članica Preokreta kazala da ni ekspoze mandatara Milojka Spajića ne najavljuje bolje dane i ozbiljnije djelovanje na polju socijalne politike

1860 pregleda 55 reakcija 0 komentar(a)
Radović, Foto: Preokret
Radović, Foto: Preokret

Socijalna politika mora biti sveobuhvatna, mora da uzme u obzir dugoročni razvoj i sve neodgovorne odluke mogu imati dugosežne štetne posljedice, kazala je članica Preokreta Andrijana Radović.

Smatra da ni eskpoze mandatara Milojka Spajića ne najavljuje bolje dane i ozbiljnije djelovanje na tom polju, jer planira unapređenje "socijalnog kartona koji ne postoji" i reformu socijalne politike kroz nejasno objašnjen program "Evropa sad 2".

"O socijalnom kartonu je donesena uredba 2001.godine i nakon toga - nikakvi pravilnici o tome kako evidencija da se vodi, kako da se podaci pribavljaju, ažuriraju i analiziraju. Već 22 godine, naša država inače država socijalne pravde na osnovu ove odredbe tvrdi da ima funkcionalan socijalni karton, iako se uvođenje ovakvog kartona mora propisati Zakonom, a mi posjedujemo samo odredjeni softverski sistem socijalnog staranja i to tek od 2012. godine. Da je od donošenja uredbe 2001, postojala jasnija vizija mi bi danas imali funkcionalan socijalni karton, a ne preko 140 hiljada građana, i svako treće dijete u zoni siromaštva, od 120 hiljada penzionera 2/3 sa minimalnom penzijom, i preko 30.000 podstanara, mada ni to nije zvaničan podatak jer i taj podatak bi nam dao socijalni karton da ga imamo", saopštila je Radović.

Kazala je da su socijalna primanja simbolična, podsjećajući da materijalno obezbjeđenje za porodicu sa četiri člana iznosi 136,52eura: "I iako se stalno povećavaju, ne doprinose smanjenju stope siromaštva. Naprotiv, jaz između bogatih i siromašnih je sve veći što je rezultat loše ekonomske politike".

Radović je poručila da je potrebna briga o najranjivijima.

"Za to su potrebna sredstva koja ćemo dobijati iz održive ekonomije. Ovdje vlasti ne umiju ili ne znaju kako se to postiže, što je porazno da u zemlji sa ovoliko prirodnih resursa stopa siromaštva iz godine u godinu raste", zaključuje ona.

Bonus video: