Izabrana 44. Vlada Crne Gore

Predsjednik Vlade je lider Pokreta Evropa sad (PES) Milojko Spajić

93254 pregleda 210 reakcija 158 komentar(a)
Spajić, Foto: Boris Pejović
Spajić, Foto: Boris Pejović

Skupština je jutros izabrala 44. Vladu Crne Gore.

Za izbor nove Vlade glasalo je 46 poslanika, protiv je bilo 19, jedan uzdržan.

Predsjednik Vlade je lider Pokreta Evropa sad (PES) Milojko Spajić.

Ministri iz PES-a su Filip Ivanović (vanjski poslovi), Maida Gorčević (evropski poslovi), Anđela Jakšić Stojanović (prosvjeta, nauka i inovacije), Novica Vuković (finansije), Filip Radulović (saobraćaj), Andrej Milović (pravda), Janko Odović (prostorno planiranje, urbanizam i državna imovina), Vojislav Šimun (zdravlje), Naida Nišić (rad i socijalno staranje) i Saša Mujović (energetika i rudarstvo).

Predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić je zamjenik premijera za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove, a Momo Koprivica za potpredsjednika Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju.

Vlada Crne Gore
foto: Boris Pejović

Dragan Krapović je ministar odbrane, Vladimir Martinović ministar turizma, ekologije i održivog razvoja dok je Tamara Vujović ministarka kulture i medija.

Ministar unutrašnjih poslova je Danilo Šraranović.

Za ministra unutrašnjih poslova bio je planiran Boris Bogdanović, ali je on preksinoć saopštio da odustaje "zbog usložnjavanja zdravstvenog stanja dva člana najuže porodice".

Demokrate su predložile drugog kandidata za ministra unutrašnjih poslova, Šaranovića, aktuelnog zamjenika gradonačelnice Podgorice.

Potpredsjednik vlade za rad, obrazovanje, zdravstvo i socijalu je Srđan Pavićević iz CIVIS-a.

Što se tiče albanskih partija - potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i ministar ekonomskog razvoja je Nika Đeljošaj, ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka, a ministar javne uprave Maraš Dukaj.

Predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković je ministar poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede, a potpredsjednik SNP Dragoslav Šćekić je potpredsjednik Vlade za demografiju i mlade i ministar sporta i mladih.

Bonus video: