Krvavac šef Spajićevog kabineta

Krvavac važi za ključnog saradnika Spajića, posebno za program Evropa sad 2, kao i ukupne planirane reforme

40116 pregleda 126 reakcija 28 komentar(a)
Krvavac, Foto: Boris Pejović
Krvavac, Foto: Boris Pejović

Šef kabineta predsjednika nove Vlade, Milojka Spajića biće diplomirani ekonomista Branko Krvavac.

Krvavac važi za ključnog saradnika Spajića, posebno za program Evropa sad 2, kao i ukupne planirane reforme, potvrđeno je "Vijestima" u Vladi.

Krvavac nije bio član nijedne političke partije do Pokreta Evropa sad, u kojem je član Predsjedništva.

S pozicije državnog sekretara Ministarstva finansija i socijalnog staranja (MFSS) bio je jedan od ključnih ljudi u timu za izradu reformskog programa Evropa sad, kojim je minimalna zarada podignuta na 450 eura, regulisani porezi i doprinosi i povećane plate u državi.

"Stručnost, profesionalizam i kvalitet rada preporučile su ga za napredovanje u resoru, kojim je rukovodio Milojko Spajić. Sve to ga je i sada preporučilo da bira mjesto s kojeg smatra da će suštinski dati najveći doprinos i podršku da 44. Vlada ostvari najbolji učinak u radu izvršne vlasti", kazao je izvor Vijesti blizak premijeru Spajiću.

Krvavac je bio jedan od najboljih studenata na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, smjer Računovodstvo i revizija.

U Ministarstvu finansija je od pripravničkog staža. Radio je, između ostalog, analizu i procjenu budžetskih prihoda te poreske politike, bio je viši savjetnik i samostalni savjetnik u Direktoratu za ekonomsku i razvojnu politiku i koordinator u Direkciji za fiskalne analize i projekcije u Direktoratu za državni budžet, gdje je obavljao i bio uključen u najodgovornije poslove ovih direktorata.

Prema biografiji Krvavca, organizacione i rukovodeće vještine stekao je posebno kroz rad na poslovima državnog sekretara i značajnim projektima u finansijsko - ekonomskoj oblasti. Bio je konsultantski angažovan na projektu "Uspostavljanje sistema upravljanja sopstvenim sredstvima Evropske unije u Crnoj Gori" - poslovanje i strategija u Evropi.

Učestvovao je u radu više radnih tijela, od kojih se izdvaja izrada Programa ekonomskih reformi Crne Gore, Fiskalne strategije Crne Gore, Analize promjena minimalne zarade i poreskog opterećenja rada, izrade modela za makroekonomske i fiskalne projekcije, kao i Radne grupe za pripremu pregovora sa EU za poglavlje 17 - Ekonomska i monetarna unija.

Bio je učesnik Pododbora za ekonomska i finansijska pitanja i statistiku, kao dio godišnjih konsultacija, u skladu sa procesom integracije u EU, te član Revizorskog odbora kompanije Crnogorski elektroprenosni sistem Crne Gore i Odbora direktora instituta za javno zdravlje Crne Gore.

Angažovan je ranije i za lokalnog eksperta na projektu „Refrome poreske administracije“ u dijelu poreskog modeliranja.

Pohađao je više stručnih obuka na teme: makroekonomska i fiskalna politika, fiskalni okvir, poreska politika, fiskalni rizici, strukturne reforme u organizaciji međunarodnih institucija (Međunarodni monetarni fond, Svjetska banka, Evropska komisija) u Austriji, Sloveniji, Belgiji, Luksemburgu, Italiji i drugim zemljama. Učestovao je na redovnim sastancima sa međunarodnim organizacijama (Međunarodni monterani fond, Svjetska banka, Evropska komisija).

Bio je, između ostalog, govornik na konferenciji u Beču na temu „Medium - Term Revenue Strategy“, u organizaciji Međunarodnog monetarnog fonda, kao predstavnik Crne Gore.

Bonus video: