Uredba o popisu danas na sjednici Vlade: Sadržaj isti, izmijenjeni datumi

Spajić je ranije danas kazao da je nova Vlada našla način da sačuva 700 hiljada eura, za koje su iz Monstata govorili da će odgađanjem popisa biti potrošeno

12189 pregleda 11 komentar(a)
Spajić, Foto: Boris Pejović
Spajić, Foto: Boris Pejović

Uredba o utvrđivanju perioda sprovođenja popisa stanovništva, domaćinstava i stanova i referentnog momenta popisa, koja će se naći na današnjoj sjednici nove Vlade, biće sadržajno ista kao i prethodna koja je usvojena u februaru, samo će biti izmijenjeni datumi.

U predlogu izmjene Uredbe o popisu mijenja se dio u kojem je naveden period sprovođenja popisa. Dio u kom piše "od 1. do 15. novembra 2023" zamjenjuje se riječima "od 30. novembra do 15. decembra 2023".

Uredba stupa na snagu danom objavljivanja u Službenom listu.

U obrazloženju je navedeno da je pravni osnov za donošenje izmjena uredbe je Zakon o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova.

"Razlog za donošenje je odlaganje sprovođenja popisa da bi se stvorili uslovi da ova značajna društvena aktivnost dobije apsolutni legitimitet kroz dodatno unapređenje inkluzivnosti i transparentnosti, a naročito u dijelu uspostavljanja specijalnog softvera koji bi omogućio da svaki građanin kontroliše svoje podatke čime bi se onemogućile eventualne zloupotrebe i navodna neobjektivnost popisivača... Krajnji cilj ovih izmjena je dobijanje blagovremenih i potpunih statističkih podataka", piše u Predlogu koji treba da usvoji Vlada.

Uredbom, koju je donijela vlada bivšeg premijera Dritana Abazovića, bilo je utvrđeno da je period sprovođenja popisa stanovništva, domaćinstava i stanova od 1. do 15. novembra 2023. godine, a da je referentni momenat popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u Crnoj Gori 31. oktobar 2023. godine u 24 časa.

O tome da se popis odloži na mjesec dogovorili su se prije nekoliko dana predstavnici Demokrata, Nove srpske demokratije (NSD) i Demokratske narodne partije (DNP) sa novoimenovanim premijerom, Milojkom Spajićem.

Spajić je kazao jutros novinarima da je nova Vlada našla način da sačuva 700 hiljada eura, za koje su iz Monstata govorili da će odgađanjem popisa biti potrošeno.

“Samim tim što će popis biti odložen za 30. novembar, a ne 1. decembar, možemo da iskoristimo postojeće popisnice”, kazao je Spajić novinarima nakon izbora nove Vlade.

Bonus video: