Gorčević preuzela dužnost: Preda mnom veliki posao, MEP-u vratiti ulogu koja mu pripada

„Zadatak Vlade i Ministarstva evropskih poslova je da učini sve da osigura evropsku budućnost za građane Crne Gore i ispuni preostale obaveze iz naše evropske agende", rekla je Gorčević

10275 pregleda 13 komentar(a)
Foto: MEP
Foto: MEP

Novoizabrana ministarka evropskih poslova u 44. Vladi Crne Gore, Maida Gorčević preuzela je zvanično dužnost od dosadašnje državne sekretarke Ministarstva evropskih poslova i nacionalne IPA koordinatorke Milene Žižić.

Gorčević je, navodi se u saopštenju, poručila da joj je čast ali i velika odgovornost preuzeti resor koji će, u 44. Vladi koju je sastavio premijer Milojko Spajić, biti jedan od najvažnijih.

„Zadatak Vlade i Ministarstva evropskih poslova je da učini sve da osigura evropsku budućnost za građane Crne Gore i ispuni preostale obaveze iz naše evropske agende. Tu odgovornost imamo prije svega prema građanima Crne Gore koji u ogromnom broju podržavaju evropski put naše države“, kazala je Gorčević.

Gorčević i Žižić
foto: MEP

Ona je dodala da je pred njom veliki posao, prije svega da upozna zaposlene u Ministarstvu i da se uputi u rad svakog sektora kako bi zajedno napravili plan kako bi se Ministarstvu evropskih poslova vratila uloga koja mu pripada, koordinacije i vođenja procesa evropske integracije Crne Gore.

Ona se osvrnula i na jutrošnji sastanak sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen i ohrabrujućim porukama koje je uputila.

„Mi ćemo dati sve od sebe da ispunimo preostale zahtjeve u pregovaračkom procesu, posebno u oblasti vladavine prava, a očekujem da evropski partneri to prepoznaju i podrže Crnu Goru kao prvu sledeću članicu EU“, poručila je Gorčević.

Žižić je kazala da je prethodna Vlada uspjela da sačuva proces živim i da na okupu održi pregovaračku strukturu, te da se nada da će ovaj proces biti priveden kraju i da će Crna Gora postati punopravna članica EU.

Bonus video: