EU: Skupština i Vlada što prije da pokažu kapacitet i posvećenost da ostvare rezultate u reformama

Evropska unija očekuje da se održi kontinuitet prakse potpunog usklađivanja Crne Gore s spoljnom i bezbjednosnom politikom EU, rekao je portparol Evropske komisije

17412 pregleda 7 komentar(a)
Portparol EK Peter Stano, Foto: Shutterstock
Portparol EK Peter Stano, Foto: Shutterstock

Portparol Evropske komisije Peter Stano saopštio je da Evropska unija pozdravlja konstituisanje nove Skupštine Crne Gore i formiranje Vlade, od kojih, kako je rekao, očekuju ​​da što prije pokažu kapacitet i posvećenost da ostvare rezultate u reformama vezanim za pristupanje EU, u najkraćem mogućem roku.

Takođe očekuju, kako je naveo, da se održi kontinuitet prakse potpunog usklađivanja Crne Gore s spoljnom i bezbjednosnom politikom EU.

"Podstičemo sve političke aktere u Crnoj Gori da se usredsrijede na izgradnju konsenzusa o prioritetnim aktivnostima potrebnim kako bi Crna Gora napredovala ka EU, prije svega u oblasti vladavine prava, u cilju ispunjavanja privremenih mjerila iz poglavlja 23 i 24, posebno u odnosu na ključna pravosudna imenovanja i dugo odlagane reforme EU", dodaje se u saopštenju.

Evropska unija cijeni posvećenost Crne Gore strateškom putu ka članstvu u EU, što je želja velike većine crnogorskih građana, poručio je Stano.

Bonus video: