Skupštinske odbore planiraju sredinom novembra: U agendi parlamenta i izborna reforma

Koliko radnih tijela će pripasti vlasti, a koliko opoziciji, biće utvrđeno na kolegijumu

10376 pregleda 2 komentar(a)
Jasno je ko je vlast, a ko opozicija: Predsjednik parlamenta Andrija Mandić, Foto: BORIS PEJOVIC
Jasno je ko je vlast, a ko opozicija: Predsjednik parlamenta Andrija Mandić, Foto: BORIS PEJOVIC

Svi skupštinski odbori trebalo bi da budu konstituisani sredinom ovog mjeseca, a u planu je i formiranje Odbora za izbornu reformu, saznaju “Vijesti” nezvanično u parlamentu.

Koliko odbora će pripasti partijama na vlast, a koliko opoziciji, biće utvrđeno na kolegijumu predsjednika parlamenta koji čine šefovi poslaničkih klubova, koji, prema izvorima "Vijesti", juče još nije bio iniciran.

Članove skupštinskih odbora treba uskoro da izabere Administrativni odbor, čije članove i predsjednicu je izabrala Skupština na sjednici u ponedjeljak veče. Za predsjednicu odbora izabrana je Jelena Nedović iz Pokreta Evropa sad (PES). Administrativni odbor ima 12 članova – po dva člana imaju PES i Demokratska partija socijalista (DPS), a po jednog Nova srpska demokratija, Demokratska narodna partija (DNP), Demokrate, GP URA, Poseban klub poslanika, Albanski forum, Socijaldemokrate i Bošnjačka stranka.

U prošlom sazivu parlamenta bilo je 14 stalnih odbora – Administrativni, Ustavni, Zakonodavni, Odbor za politički sistem, pravosuđe i odbranu, Odbor za bezbjednost i odbranu, za međunarodne odnose i iseljenike, za evropske integracije, za ekonomiju finansije i budžet, za ljudska prava i slobode, za rodnu ravnopravnost, za prosvjetu, nauku, kulturu i sport, za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje, za zdravstvo, rad i socijalno staranje i za antikorupciju. Poslanici treba da formiraju i Komisiju za praćenje i kontrolu postupka privatizacije, kao i Ženski klub.

Osim stalnih odbora, poslanici imaju mogućnost da formiraju anketne odbore, radne grupe, kao i Odbor za sveobuhvatnu izbornu reformu čiji članovi u prethodnim sazivima nijesu uspjeli da postignu dogovor i reformišu izborno zakonodavstvo.

Skupština je krajem decembra 2020. godine donijela Odluku o obrazovanju Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu, ali je on počeo da radi čak sedam mjeseci kasnije, u aprilu 2021.

Odbor je održao samo šest sjednica, ali kako je imao isti broj članova iz vlasti i opozicije nije bilo moguće postići dogovor. U novom sazivu Skupštine, za razliku od prethodnog, podjela na vlast i opoziciju je jasna, a promijenjena je struktura opozicije. Sada među opozicionim partijama nije samo DPS sa partnerima, već je tu i GP URA, kao i Poseban klub poslanika kojeg čine Vladimir Dobričanin iz Ujedinjene Crne Gore, Jevrosima Pejović bivša članica Pokreta Evropa sad (PES), kao i Radinka Ćinćur koja formalno nije isključena iz PES-a, kao Pejović. Njih dvije su se usprotivile prvom predlogu lidera PES-a i premijera Milojka Spajića da Vladu formira sa minimalnom podrškom, bez koalicije Za budućnost Crne Gore. Očekuje se da sada sve opozicione partije ne glasaju u bloku sa DPS-om.

Možura nije kontrolisana, jer nijesu znali ko je vlast, a ko opozicija

U prethodnom skupštinskom sazivu, zbog nejasnoća ko je vlast a ko opozicija, u februaru ove godine nije formiran Anketni odbor za prikupljanje informacija i činjenica o postupanju nadležnih državnih organa i drugih subjekata u vezi sa projektom vjetroelektrane Možura. Skupština je odluku o otvaranju parlamentarne istrage i obrazovanju Anketnog odbora usvojila 30. jula prošle godine.

Nedoumice su nastale nakon formiranja Vlade Dritana Abazovića uz manjinsku podršku DPS-a u aprilu prošle godine, a nekoliko mjeseci kasnije, takođe uz pomoć DPS-a, njoj je izglasano nepovjerenje.

Cilj parlamentarne istrage, između ostalog, kako piše u odluci, bio bi da Skupština na osnovu izvještaja odbora ocijeni da li su u (ne)postupanju nadležnih državnih organa nastupile štetne posljedice po imovinu, i ukupni javni interes Crne Gore i da se nakon toga utvrdi eventualno postojanje političke i krivično-pravne odgovornosti konkretnih osoba.

Specijalno državno tužilaštvo godinama vodi izviđaj u ovom postupku.

Projekat Možura se pominje u istraživanju o korupciji na Malti novinarke Dafne Karuane Galicije, koja je nastradala u eksploziji auto-bombe u oktobru 2017. godine. Vjetroelektrana Možura kod Ulcinja, vrijednosti od oko 90 miliona eura, počela je da radi sredinom novembra 2019. godine, dok je na vlasti bio DPS.

Bonus video: