Rinot: Nije mi jasna odluka Crne Gore da glasa za rezoluciju UN

Počasni konzul Crne Gore u Izraelu govorio je za "Vijesti" o odnosima dviju država i o tome kako je postao "most" između njih

42676 pregleda 291 reakcija 93 komentar(a)
Nimrod Rinot, Foto: Angelina Šofranac
Nimrod Rinot, Foto: Angelina Šofranac

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

"U prošlosti je bilo puno pozitivnih odluka podrške Izraelu od Vlade Crne Gore i nije mi zaista jasan taj stav“, izjavio je za "Vijesti" počasni konzul Crne Gore u Izraelu, Nimrod Rinot, povodom odluke Crne Gore da glasa za rezoluciju Ujedinjenih nacija o hitnom humanitarnom primirju između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas.

"Moramo imati na umu da Crna Gora uvijek slijedi stav Evropske unije, koja je ovog puta bila podijeljena i nadam da je to bila jednokratna situacija", odgovorio je Rinat na pitanje "Vijesti" o podršci Crne Gore rezoluciji koju je Izrael kritikovao.

"Mogu da razumijem želju svijeta da prestane nasilje svih strana, ali je vrlo teško iz daleka razumjeti situaciju i zašto je zvanična pozicija Izraela da eliminiše Hamas i da ne može da stane sada, zbog budućnosti izraelskih civila i budućnosti slobodnog svijeta i Evrope", rekao je Rinat u Tel Avivu.

Na podsjećanje da se rezolucija odnosila na palestinske civile, počasni konzul je odgovorio da je to vrlo važan aspekat koji Izrael uzima u obzir.

"Nedužni civili sa obje strane moraju biti zaštićeni, ali sa druge strane, mora se osigurati bezbjednost građana Izraela nakon užasnih događaja 7. oktobra", rekao je Rinot.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 27. oktobra velikom većinom pozvala na hitno humanitarno primirje i zatražila pristup pomoći pojasu Gaze i zaštitu civila. Rezolucija je usvojena sa 120 glasova za, dok je 45 bilo uzdržano, a 14, uključujući Izrael i Sjedinjene Države, glasalo je protiv.

Ambasador Izraela u UN Gilad Erdan odbacio je rezoluciju, rekavši da UN više nemaju nikakav legitimitet ili relevantnost i optužio one koji su glasali "za" da radije podržavaju "odbranu nacističkih terorista" umjesto Izraela.

Nimrod Rinot od 2009. godine obavlja funkciju počasnog konzula sa sjedištem u Tel Avivu.

On je ispričao da je 2002. počeo biznis na Balkanu i sticajem okolnosti došao u Crnu Goru.

"Počeo sam da dovodim investitore i korak po korak postao most između Izraela i Crne Gore".

Rinot je rekao da se život u Tel Avivu polako vraća u normalu nakon šoka od napada 7. oktobra, kada su ekstremisti Hamasa ubili više od 1.400 osoba. On je kazao da je iz Izraela evakuisano oko 80 crnogorskih državljana. Dio njih je radio u Izraelu, a neki su bili turisti.

"U početku niko nije znao kako će se situacija odvijati i samo je 19 ljudi htjelo da ode. Međutim, za par dana, skoro svi su promijenili mišljenje", rekao je Rinot.

On je dodao da je u Izraelu i dalje još osam - devet Crnogoraca, od kojih većina boravi u južnom gradu Eilat i radi u hotelima. Oni su u direktnom kontaktu sa konzulatom i, kako je rekao, i dalje imaju mogućnost da im obezbijede povratak.

Rinot je kazao da su se odnosi između Crne Gore i Izraela u posljednjih deset godina konstantno razvijali te da su 2022. dostigli vrhunac.

"Izrael je bio, ako ne prvi, onda drugi po stranim investicijama u Crnoj Gori".

Rinot je kazao da je ljetos skoro 100.000 Izraelaca posjetilo Crnu Goru i da za narednu godinu, "ako se rat do tada završi", planiraju još više posjeta i više direktnih letova.

"Ne samo zato što je Crna Gora moj drugi dom, već je to jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija za Izraelce", rekao je konzul.

Pomenuo je velike projekte poput Big Fashion, Capital Plaza i City Mall i rekao da te izraelske kompanije grade još dva centra u Crnoj Gori te da turističke kompanije kupuju hotele.

Ističući da vjeruje da je Izrael istinski saveznik Crne Gore, Rinot se pohvalio dobrom saradnjom sa ministarstvima turizma, odbrane, unutrašnjih poslova...

Bonus video: